İşsizlerin Umudu Oluyor

Niğde İŞKUR İl Müdürü Ali Bingül iş başı eğitimleri kapsamında İŞKUR olarak eğitimlere katılanlara her gün için 54 lira cep harçlığı ödüyor ve program süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de karşılıyor. İşverenlerin program kapsamında herhangi bir maddi yükümlülüğü bulunmuyor” dedi.

GÜNDEM 02.02.2017, 14:21 02.02.2017, 14:23
İşsizlerin Umudu Oluyor

Niğde İŞKUR İl Müdürü Ali Bingül iş başı eğitimleri kapsamında İŞKUR olarak eğitimlere katılanlara her gün için 54 lira cep harçlığı ödüyor ve program süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de karşılıyor. İşverenlerin program kapsamında herhangi bir maddi yükümlülüğü bulunmuyor” dedi.

İŞKUR 2016 yılında işbaşı eğitim programı düzenleyerek 680 katılımcının İşbaşı Eğitim Programından yararlanmasını sağladık ve 2017 yılında hedefimiz 1180 kişiye ulaşmaktır” dedi.

İşbaşı Eğitim Programı hakkında merak edilenleri İŞKUR İl Müdürü Bingül şöyle anlattı,  İşverenler, programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip oluyor. Program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenler için maliyet avantajını da beraberinde getiriyor. ­Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğin 47. maddesine göre, işbaşı eğitim programı ilgili mevzuatı gereği en az iki sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilir. Dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler ve benzeri yerlerde, bu kurum/kuruluşların en az iki çalışanı olması halinde, bu kurum/kuruluşlarla program düzenlenmesinde engel bir durum bulunmamaktadır.

­Bütün işsizler ile birlikte programa devam etme anlamında herhangi bir engeli olmadığı İl Müdürlüğümüzce değerlendirilen ve Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğin 52. maddesinde yer alan şartlara aykırı durumu bulunmayan tüm kademelerdeki öğrenciler (ortaöğretim, yükseköğretim, açık öğretim, açık lise vb.) programdan yararlanabilecektir. Ancak programın uygulandığı işyerinin sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısmı ile eşinin o işyerinde programa katılması mümkün değildir. Daha önce herhangi bir sigorta tescili olmayıp ilk kez işgücü piyasasına girmek veya en az 3 aydır işsiz olması gerekmektedir. ­Günde en az 5 saat olarak işveren ile katılımcının kabul etmesi ve de günde 8 saati aşmaması kaydıyla haftada 6 gün olmak üzere, günün herhangi bir zaman diliminde uygulanabilir. Dolayısıyla öğrenciler de ders saatlerinden arta kalan zamanlarda Programa katılabiliyorlar.

“İŞVERENLER MAAŞ ÖDEMİYOR”

­İŞKUR, programa katılanlara her gün için 54 lira cep harçlığı ödüyor ve program süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de karşılıyor. İşverenlerin program kapsamında herhangi bir maddi yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak işverenler kendileri isterse katılımcılara İŞKUR’un günlük verdiği cep harçlığına ilave olacak şekilde ödeme yapabilirler. Bu ödemelerin brüt asgari ücretin yarısına kadar olan tutarı, vergi matrahından indirilebiliyor. Program bitiminden sonra 30 gün içerisinde katılımcıların istihdam edilmeleri durumunda, 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanların işyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi halinde 42 ay diğer sektörlerde 30 ay sigorta primlerinin işveren hissesine ait tutarı işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. Katılımcılar programa katılacakları işyerini kendileri bulabilecekleri gibi, İŞKUR’a da başvurup Programdan yararlanmak isteyen bir işverene bağlı işyerinde katılım sağlayabiliyor. İŞKUR tarafından hazırlanan sözleşmenin imzalanması ve tarafların Programdan yararlanma şartlarının uygun olup olmadığı hususunda yapılacak genel değerlendirme sonucu Kurum tarafından verilen onay ile program başlayabilir. ­Bahsi geçen 2016 yılında işbaşı eğitim programı düzenlenmiş ve 680 katılımcı bu programdan yararlanmıştır.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (5)
Selim kartal 7 yıl önce
Bende katılmak istiyorum
hünkar bahadır 7 yıl önce
Şuanda işim yok herhangi bir millî eğitimde çalışmak istiyorum
mustafa.kilic 7 yıl önce
bende.issizim.bende.katilmak.istyrm
mustafa.kilic 7 yıl önce
bende.issizim.bende.katilmak.istyrm
Turkan onmaz 6 yıl önce
Ben 55 ildir is arıyorum bulamadım işukran baş vurdum yalan torpil yapıyorlar İşleri güçağrı yalan inanmayin