İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Kitap Oldu

Ziraat Yüksek Mühendisi Bayram Akkuş, bilgi ve birikimini bu kitapta topladı.

GÜNDEM 23.04.2018, 16:11 23.04.2018, 16:11
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Kitap Oldu

Ziraat Yüksek Mühendisi Bayram Akkuş, bilgi ve birikimini bu kitapta topladı.

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Bayram Akkuş, İstiridye Mantarı üzerine 1994 yılından beri yaptığı çalışmaları İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği adlı kitapta topladı.

İstiridye Mantarı yetiştiriciliği konusunda bilgi ve kaynak eksikliğini gören Ziraat Yüksek Mühendisi Bayram Akkuş; “İstiridye mantarı konusunda gerek tüketicilere gerekse üreticilere istiridye mantarını tanıtmak, yararlarını, çeşitlerini, üretim şekillerini, bakım ve beslemesini, hasat ve değerlendirilmesi konusunda İstiridye mantar yetiştiriciliği ile ilgilenen üreticileri daha bilinçli ve teknik üretim yapabilmeleri için bilgilendirmek amacı ile İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Kitabımı hazırladım. Kültür Bakanlığından gerekli izinleri alarak kitabımı çiftçilerimizin ve okuyucularımın hizmetine sunmuş bulunuyorum” dedi.

1994 yılında mantarcılık çalışmalarına başladığını söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Bayram Akkuş, konuşmasına devamla şunları söyledi: “Bor İlçesi Bahçeli Kasabasında (AgaricusBisporus) kültür mantarı yetiştirdim, köyde bu işi yapmak isteyenlere örnek oldum. Çiftçilere uzun zaman mantarcılık konusunda eğitim yayım çalışmaları verdim.

Niğde de ilk defa  2013 yılında Karaatlı Kasabasında Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa açılan kursta 26 kadın çiftçi ile birlikte okulun deposunda istiridye mantarı yetiştirdik. Sadece Niğde değil Türkiye’nin birçok ilinden çok sayıda yetiştiriciye İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği konusunda bilgi ve birikimlerimi paylaştım.

Halk Eğitim Merkezinde Usta Öğretici olarak Niğde’de istiridye mantarının yaygınlaşması için Karatlı, Bademdere, Çarıklı, Kızılören, Hacıabdullah, Gümüşler ve 3 adet İl Merkezi olmak üzere 9 kursta  yaklaşık 300 kişiye  Mantar yetiştiriciliği konusunda her bir kursta 192 saat pratik ve teorik eğitim verdim.

Bu çalışmalar basılı ve görsel medyada oldukça yoğun ilgi gördü. Özellikle Çarıklı Köyünde yeraltı patates depolarında İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Projesi ile ilgili çalışmalarımyaygın ve yerel medyada geniş yer buldu.

İstiridye Mantarı konusundaki eğitim, yayım, kurs ve projeler meyvesini verdi. Niğde de Mantar Üreticileri Birliği kurulmuş olup, yaklaşık 20-25 çiftçi geçimini istiridye mantarından sağlamaktadır. Bu sayı her geçen gün artmaktadır.”

Ziraat Yüksek Mühendisi Bayram Akkuş İstiridye Mantarının faydalarına değinerek yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

“Mantar evimizde yemeklerimizi süsleyen ve lezzetlendiren önemli besinlerinden biridir. İstiridye mantarı özellikle son yıllarda yetiştiriciliği ön plana çıkmış ve alternatif geçim kaynakları arasında yerini almıştır.

İstiridye mantarı bünyesinde bulunan % 3 protein, B1, B2, B3 kompleksleri ile özellikle Ca, P, Fe gibi mineral maddeler insan beslenmesi için oldukça önem arz etmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirim sistemini çalıştırması, kolesterolü düşürmesi, özelliklerinin yanında iyi bir diyet yemeğidir.

50’den fazla yemeği süsleyen istiridye mantarı ekmeği, pidesi, pizzası, salatası, salamurası, unu, vb. ile değişik şekillerde değerlendirilebilmektedir.

İstiridye mantarının kuru maddesinin fazla olması sebebiyle Kültür mantarına göre daha besleyici ve lezzetli olması nedeniyle tercih edilmektedir.

Niğde’de tüketiminin az olmasının sebebi halk arasında fazla bilinmemesidir. Fakat Büyük kentlerde  aranılan bir mantar türüdür. Niğde’miz de üretimin artması ile halkın ilgisinin artması beklenmektedir.

Özellikle yaz aylarında patates depolarının boş kalması sebebiyle alternatif bir yetiştiricilik için bir umut olan İstiridye mantarı yetiştiriciliği yeni bir geçim kaynağı olma yolunda kapı aralamıştır.”             

Ziraat Yüksek Mühendisi Bayram Akkuş; “Bu kitabın yazılması, derlenmesi ve basımında maddi ve manevi desteğini gördüğüm herkese ve özellikle kitabın basımında birlikte çalıştığım Hamle Gazete ve Matbaası çalışanlarına teşekkür ediyorum. Kitabın okuyucularıma ve geçimini bu işten sağlayan çiftçilerimize hayırlı ve faydalı olmasını diliyorum” dedi.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (2)
Mehmet alimoglu 4 yıl önce
Bana istiridye mantarı kitabı gönderirseniz sevinirim
Mehmet alimoglu 4 yıl önce
Bana istiridye mantarı kitabı gönderirseniz sevinirim0530 667 27 90