KADIN DOSTU BELEDİYE

Projesi Bor Belediyesi tarafından hazırlanan ve Japonya’nın Ankara Büyük Elçiliğinin Hibe desteği ile alınan, Niğde İl Sağlık Müdürlüğü’nün de proje ortağı olduğu Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı hizmete başladı.

GÜNDEM 29.04.2022, 14:44 29.04.2022, 14:47
KADIN DOSTU BELEDİYE

Projesi Bor Belediyesi tarafından hazırlanan ve Japonya’nın Ankara Büyük Elçiliğinin Hibe desteği ile alınan, Niğde İl Sağlık Müdürlüğü’nün de proje ortağı olduğu Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı hizmete başladı.

Bor Belediyesi’nde düzenlenen programla hizmete giren Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı açılş törenine Japonya Ortaelçisi AOYAMA Takero,  İkinci Kâtip DOMA Akifumi, Akparti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde İl Sağlık müdürü Dr. Koray Okur, Bor Kaymakamı Mehmet Yavuz, Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, İl Genel Meclis Üyeleri, Kurum Müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri katıldı.

Pogramın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bor Belediye Başkanı Serkan Baran: “Değerli Japonya Ortaelçisi AOYAMA Takero,  İkinci Kâtip DOMA Akifumi ve projede yetkili görevlilerin katılımıyla Mobil Meme Kanseri Tarama Aracımızı hizmete sunmak üzere bu açılışı gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke bireylerde ise maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması erken teşhise verilen önemin de giderek artmasını sağlamıştır. Kanserin erken dönemde tespit edilmesi durumunda tamamen iyileşme sağlanabilmekte, daha az yan etkisi olan tedavi yöntemleri uygulanarak hastalık kontrol altına alınabilmektedir.

Japonya Büyükelçiliğinden “Bor’da Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı Sağlanması” projesi kapsamında alınan hibe ile yapılan proje sonucunda burada gördüğünüz kanser tarama aracı hizmete başlıyor. Böylece ilimizde, ilçemizde ve köylerimizde yaşayan özellikle kadın nüfusa yönelik kanser taraması ile erken teşhis yapılarak ileride doğabilecek kanser vakalarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

“Erken teşhis hayat kurtarır" prensibiyle 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri taraması yaparak erken teşhis ve tanı tedavilerini gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede kadınlarımızın yaşam süreleri arttırılırken yaşam kaliteleri de olumlu yönde etkilenecektir.

“Kadın Dostu Belediye” politikasıyla yola çıkan bir kurum olarak birçok projemizi hayata geçirebildik.2021 yılında istihdam ve maddi destek için kurduğumuz kadın kooperatifimizle başta gıda ve türevleri üzerinden üretim ve pazarlanması konusunda  destek verdik. Sonrasında gıda bölümüne ek olarak yöresel desenlerimizin işlendiği el dokuması yün halılarımızın üretimine başladık.

 Şimdide kadınlarımızın sağlığını düşünerek belediyemiz proje biriminin hazırladığı programla Japonya büyükelçiliğine başvuruda bulunduk, ve 89  bin dolara mâl olan projenin tamamı Japonya büyükelçiliği tarafından belediyemize hibe edilmiştir. Söz konusu projemizi hayata geçirmemiz vizyonumuza katkı sağlamış olup, bu yolda bizi değerli destekleriyle yalnız bırakmayan Japon Büyükelçiliğine şükranlarımı sunuyorum.

Projemizi gerçekleştirmemize katkı sağlayan Japonya Büyükelçiliğine şahsım, İlçem ve Ülkem adına teşekkürü borç bilirim. Söz konusu proje Japonya ile kurulan samimi bağın göstergesidir. Yeni proje birlikteliklerinde buluşmayı temenni etmekte ve sözlerime son verirken, sizleri ilçemizde misafir etmekten duyduğum memnuniyeti tekrar dile getirmek istiyorum.”dedi.

Başkan Serkan Baran’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Japonya Orta Elçisi Aoyama Takero, böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyduklarını belirterek projeye destek veren herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Protokol üyeleri kurdele kesimi yaparak açılışını gerçekleştirdiği, Mobil Meme Kanseri Tarama aracını yerinde incelediler.

Tamamı hibe desteğiyle Bor Belediyesi’ne kazandırılan ve 89 bin dolara maal olan Mobil Kanser Tarama Aracı bünyesinde 1 Şöfor, 1 Doktor ve 1 Hemşire personelinin yer alıyor. Mobil Meme Kanseri Tarama Aracıyla yılda 3120 kadına meme kanseri tarama testi yapılması planlanıyor. Her alanda kadınlara önem veren Bor Belediyesi kanserde erken teşhis hayat kurtarır prensibini baz alarak 40-69 yaş aralığındaki kadınlara yönelik kanser tarama aracıyla kırsal kesimde yaşayan kadınlara ulaşmayı hedefliyor.

HABER: OĞUZ ESER

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)