Kenar Niğde’nin Tarım Sorunlarını Dile Getirdi

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde STK buluşmasında Niğde’nin tarım ve hayvancılığına dair önemli sorunları dile getirdi.

GÜNDEM 06.01.2018, 09:55 06.01.2018, 09:56
Kenar Niğde’nin Tarım Sorunlarını Dile Getirdi

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde STK buluşmasında Niğde’nin tarım ve hayvancılığına dair önemli sorunları dile getirdi.

AK Parti Sivil Toplumlar ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Niğde Sivil Toplum Kuruluşları Buluşma toplantısına katılan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar Niğde’nin tarım ve hayvancılığına ilişkin sorunları dile getirdi.

Kenar toplantıda acil olarak çözüme kavuşması gereken konular ile ilgili kısa bir konuşma yaparken, Niğde Ziraat Odası tarafından hazırlanan raporu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan’a teslim etti.

Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar konuşmasında depolarda bekleyen ve pazarlanamayan patatesle ilgili acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan’a sunduğu raporda Niğde’nin tarım ve hayvancılıktaki son durumu, sorun ve çözüm önerileri yer aldı.

Sunulan raporda Niğde’de yetişen stratejik ürünlerin Türkiye sıralamışında patatesin 1. Sırada, lahananın ikincisi sırada, elamanın üçüncü sırada, kuru fasulyenin dördüncü sırada ve kirazın 16. Sırada olduğu belirtildi.

NİĞDE’DE PATATESİ İŞLEYECEK SANAYİ YOK

Niğde’de 2017 yılında 237 bin 851 dekar ekim alanında 892 bin 297 ton patates üretimi ile Türkiye genelinde %14 ile birinci sırada yer aldığı belirtilen raporda, “Eylül – Ekim ayı içerisinde hasadı yapılan patatesimiz depolanması neticesinde mayıs ayına kadar muhafaza edilerek depodan satılabilmektedir. İlimizde doğal iklimlendirmeli depo ( Kaya Oygu Depolar) ve paketleme tesislerinin yetersiz olmasından dolayı patatesin pazarlanmasında işçilik paketleme ve nakliye gibi katma değer oluşturan unsurlar diğer illere kaymaktadır. Ayrıca ilimizde üretilen patatesi işleyecek sanayi bulunmamaktadır.
Önceki yıllara göre bu yılda patates üretimimizde afaki bir fark olmamasına rağmen satış fiyatında istikrar sağlanamamış ve Pazar oluşturulamamıştır. Pazar ve fiyat sıkıntıları devam etmektedir. İklim şartları da göz önünde bulundurulduğunda nisan ayı içerisinde ya satılacak ya da depolarda çürümeye başlayacaktır” denildi.

PATATES TEŞVİK PRİMİ İLE DESTEKLENMELİDİR

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar tarafından Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan’a sunulan raporda patates sorununun çözümü için devletin patates ihracatına başlaması için teşvik pirimin desteklenmesi gerektiği belirtilerek, “Devletimiz patates ihracatını başlaması için teşvik primi ile desteklemelidir. Hali hazırda depolar da bekleyen patatesimiz için gerek iç gerekse dış pazarda hak ettiği yerini bulabilmesi bakımından tanıtım ve reklamının iyi bir şekilde yapılmalı ve sağladığı faydalar kamuoyuna aktarılmalıdır. Sanayi alanında daha çok işlenir hale getirilmek için ilgili tedbirler alınmalıdır. Kamu Spotu ile Toplumda farkındalık oluşturulmalıdır.
Aynı zamanda patatesimizin ekiminden yetiştirilmesine, hasadından pazarlamasına her alanda Bakanlığımızın uyguladığı tedbirler ve önlemler daha anlaşılır bir sistemle ve daha basitleştirilmiş bir bürokrasi ile çözüme kavuşmalıdır. Üç yılda bir ekim yönetmeliği olmasına rağmen denetlenemediğinden ve ÇKS kayıtlarında müsaade edildiğinden aynı parsele her yıl ekilebilmektedir. (Örneğin: Ödemiş Bölgesinde yılda 2 defa patates üretimi yapılmaktadır.) Bu konu hakkında da tedbir ve denetimler sıklaştırılmalıdır. 
Son olarak Niğde İl özel İdaresi tarafından ilimiz Aktaş Beldesi civarına yapımı devam eden oyma depoların da patates üretiminden ve depolamasından da büyük önem arz ettiği ayrıca çiftçilerimizin de faydalanabilmesi için Kırsal Kalkınma Destekleme Yatırımları kapsamına alınması, depo ihtiyacın olan gereksinimi önemli derecede cevap vereceği bilinmelidir” denildi.

ELMA’DA PAZARLAMA SORUNU YAŞANIYOR

Niğde’de 234 bin dekar ekim alanı ile 376 bin 906 ton elma üretimi olduğu ve Niğde’nin Isparta ve Karaman illerinin ardından Türkiye’de elma üretiminde üçüncü sırada yer aldığı belirtilen raporda elma ve elma üreticilerinin sorun ve çözüm önerileri ile ilgili, “

Ülkemiz Dünyada, İlimiz de Türkiye ‘de ilk üçe girmesine rağmen iç ve dış piyasada önemli pazarlama sorunları yaşanmaktadır. İlimizde modern depolama imkânlarının (kontrollü atmosferli depolar) az olması, iç ve dış piyasaya hitap edecek ambalaj ve paketleme imkânlarının çok az olması pazar bulma konusunda en önemli durumdur. Yine üretim safhasında yeterince gübreleme ve ilaçlama yapılamadığından, depolandığında acıbenek ve iç kararması gibi kalite ve pazarlamayı etkileyecek olumsuz zararlanmalara neden olmaktadır. Bakanlığımız tarafından Toprak ve yaprak analizleri zorunlu hale getirilmeli ve tahlil sonucuna göre gübre kullandırılmalıdır. İlimizde Çok amaçlı Toprak ve yaprak analizlerinin yapılabileceği laboratuvarlar kuruluş ve örgütlenme aşamasında Bakanlığımızca desteklenmelidir. İlimizde modern depolama imkânlarının (kontrollü atmosferli depolar) az olması, iç ve dış piyasaya hitap edecek ambalaj ve paketleme imkânlarının çok az olması pazar bulma konusunda en önemli durumdur. İlimizde Kontrollü Atmosferli Depolara ihtiyaç vardır. 
İlimizin çok engebeli bir coğrafi yapıya uygun ve farklı rakımlardaki elma bahçeleri için tahmin uyarı istasyonlarımız eski teknoloji ürünü ve sayı olarak da çok azdır. Bakanlığımız Yeni teknoloji ile donatılmış istasyon sayısını artırmalıdır. 
Bahçecilik ziraatı ile Bakanlığımız tarafından üretici eğitimleri çoğaltılarak ve yenilenerek çiftçilerimiz sürekli bilgilendirilmelidir” denildi.

LAHANA İÇİN DEPOLARA İHTİYAÇ VAR

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan’a sunulan raporda, Niğde’nin 16 bin 720 dekar ekip alanı ve 91 Bin 970 ton üretimi ile Beyaz Lahanada Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldığı belirtilerek, Niğde’de lahana depolanamadığından tamamının hasat zamanında tarlada satıldığı, Niğde’de lahana depolamasına uygun +1/+2 derece ve %90 nemli kontrollü atmosferli depolara ihtiyaç olduğu belirtilirken, Niğde’de lahana turşu fabrikasının da bulunmadığı ifade edildi.

KİRAZDA DEPOLAMA VE PAKATLEME TESESİSİ İHTİYACI VAR

Niğde’nin kiraz üretiminde Türkiye’de 16. Sırada yer aldığı belirtilen raporda, Niğde’de üretilen kirazın tamamına yakınının ihraca gittiği, depolama, işleme ve paketleme tesisi bulunmadığından dolayı diğer bölgelerde bu işlemin yapıldığı, bunun da Niğde ekonomisi için katma değer kaybına yol açtığı belirtildi.

NİĞDE’DE 650 BİN LİTRE SÜT ÜRETİMİ YAPILIYOR

Niğde’de 141 bin 922 büyükbaş ve 500 bin 389 küçükbaş hayvan ile ortalama 650 bin litre süt üretiminin yapıldığı belirtilen raporda, “Bir yandan et ithal edilmesine rağmen bir yandan da süt fazlalığı algısı oluşturularak çiğ süt birim fiyatında indirime gitme çabasında olan süt sanayisi hayvancılık sektörüne bilinçsiz bir şekilde darbe vurmaktadır. İlimizdeki Yıllık süt üretimi Her yıl olduğu gibi bu yılda fazlalık olmamasına rağmen 2014 ten buyana çiğ süt litre alım fiyatı 1 lira 7 kuruştur. 2017 Aralık ayında 1 lira 26 kuruş olmuştur. Ancak üretimin arttığı mart ayı ve yaz döneminde sanayi sektörü bu fiyatı aşağıya çekme çabasındadır. Bu sürecin devam etmesi halinde zarar edecek olan büyükbaş hayvan işletmeleri süt sığırlarını kesim yapmaya başlayacak ve ileriki yıllarda hem et hem de çiğ süt üretiminde açık oluşacağı kaçınılmazdır. Bakanlığımızın ete müdahale ettiği gibi çiğ süt alan, pazarlayan ve sanayide işleyen firmaları da kontrol altına almalıdır. Denetimleri sıklaştırmalıdır. Ayrıca “okul sütü projesi” orta öğretimlerde de uygulanması daha faydalı olacaktır” denildi.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)