Komşu köylerin maden ocağı mücadelesi

Komşu köyler maden ocağı kurulmasına karşı birleşerek direnişlerini devam ettiriyor.

GÜNDEM 01.07.2021, 18:17
Komşu köylerin maden ocağı mücadelesi

Niğde’de geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen Ulukışla İlçesine bağlı Toraman köyündeki kalsit maden ocağı girişimleri köylüler tarafından verilen mücadeleler sonucu engellenmişti.

Bu defada Toraman köyüne yakın olan ve komşu köyleri olan Gedeli, Eminlik, Başmakçı ve Handeresi köylüleri Eminlik Köyünde bir araya gelerek köylerinde kurulması planlanan maden ocaklarına karşı tepkilerini dile getirdiler.

Köylerde kurulması planlanan maden ocakları ile ilgili maden ocağı kurmayı planlayan yetkililer köylülerle bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Komşu köylerin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda yetkililer köylülere kurulacak maden ocakları hakkında bilgilendirmelerde bulunurken, köylüler yetkililere köylerinde maden ocağı istemediklerini söylediler.

Kartonlara yazdıkları yazılarla tepkilerini dile getiren köylüler pankartlara ise şu sözleri yazdı; ‘‘ Kuş Yuvasına Dokunma, Yeşili Koru, Doğaya Kıymayın, Saraycığa Dokunma’’ ifadelerine yer aldı.

DOĞAYA KIYMAYIN

Kartonlara yazdıkları yazılarla tepkilerini dile getiren köylüler pankartlara ise şu sözleri yazdı; ‘‘ Kuş Yuvasına Dokunma, Yeşili Koru, Doğaya Kıymayın, Saraycığa Dokunma’’ ifadelerine yer aldı.

Madene karşı tepki gösteren komşu köylüler tepkilerini ise şu sözlerle ifade etti.; ‘‘ Geçtiğimiz yıllarda Toraman köyüne böyle bir maden şirketi kurmak istediler. Köylülerin verdiği mücadele sonrası burada maden kurulması engellendi. Bu bölgede bu maden ocağı kurulduğu zaman köylerimizin doğal güzellikleri, doğada yaşayan yaban hayvanlarımızın yaşam alanları bozulacak. Geleceğimiz olan çocuklarımıza bizler temi hava, temiz su ve temiz bir hayat bırakmak istiyoruz. Komşu köylüler olarak köylerimizin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinde yaratacağı kalıcı tahribatlar nedeniyle istemiyoruz. Biz bu maden ocaklarının bu bölgede kurulmasına karşıyız ve istemiyoruz. Biz bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Neden gelip bizi dinlemiyorlar. Bu bizim için çok büyük bir sorun olarak görüyoruz. Hiçbir yetkili gelip bizimle konuşmadı. Köylüler olarak sesimizin duyulmasını istiyoruz.’’ Diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Haber Merkezi

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)