Niğde Valiliği ve KOP’tan önemli iş birliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Niğde İl Özel İdaresi iş birliğinde yürütülecek ‘Yeraltı Sularında (YAS) Su ve Enerji Revizyonu Projesi’ için imzalar atıldı. Su sorunu bulunan bölgede sulama Kooperatiflerine otomasyonlu sistem desteği verilecek.

GÜNDEM 17.12.2021, 14:30
Niğde Valiliği ve KOP’tan önemli iş birliği

Bölgenin tarımsal sulama faaliyetlerinde kullanılan suyun önemli miktarının YAS sahalarından temin edilmesi ile ortaya çıkan yüksek enerji maliyetlerinin bölge çiftçisinin verim ve rekabet kaybına neden olmaması için hazırlanan "YAS'da Su ve Enerji Revizyonu Projesi" için Niğde Valisi Dr. Yılmaz Şimşek ve KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin arasında imzalanan iş birliği protokolü ile hayata geçirilecek olan proje sayesinde su sıkıntısı bulunan bölgenin YAS kaynaklarının daha sürdürülebilir ve ekonomik kullanımı amaçlanıyor.

Türkiye'nin toplam tarım alanlarının yüzde 12'sine karşılık gelen ve Konya, Aksaray, Niğde ve Karaman illerinden oluşan Konya Kapalı Havzasının gerek tarım alanı yoğunluğu gerekse tarımsal üretim deseni çeşitliliği açısından daha sürdürülebilir ve ekonomik su tüketimi için desteklenen projede Niğde’de faaliyet yürüten Sulama Kooperatifine yönelik 900 Bin TL tutarında otomasyonlu sistem desteği verilecek.

KOP idaresi tarafından 2018-2019 yılları arasında yürütülen 'YAS Sahalarında Su ve Enerji Kullanımının Artırılması ve Verimliliğin Artırılması Projesi'nden elde edilen veriler ışığında halen kullanılmakta olan düşük verimli pompa-motor aksamları, elektrik akımı ve sulama sistemindeki değişimlere göre motor devrini özerk şekilde kendi kendine ayarlayarak elektrik tüketimini en aza indiren, sistemin reaktif konuma geçmesini engelleyerek personel istihdamını ortadan kaldıran, motor yanmalarını azaltan, suyun hacim esasına göre verilmesini sağlayan, ayrıca kuyulara uzaktan erişim imkanı sunan sistemler ile değiştirilecek.

Proje, pilot olarak uygulanan kooperatifin kuyusunda uygulanarak, özel sektörün geliştirdiği inovatif ürünlerin, kooperatif üyelerinde farkındalık oluşturması sağlanacak.

(Niğde Valiliği)

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)