Niğde'de 5 Köyün Yeri Değişiyor

Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Niğde Ulukışla ilçesine bağlı 5 köyün çığ ve kaya düşmesi tehlikesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başka bir yere taşınacağını belirtti.

GÜNDEM 09.02.2018, 09:20 09.02.2018, 09:41
Niğde'de 5 Köyün Yeri Değişiyor

Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Niğde Ulukışla ilçesine bağlı 5 köyün çığ ve kaya düşmesi tehlikesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başka bir yere taşınacağını belirtti.

Köylerimize kendi evini yapana yardım metoduyla yeni konutlar yaptıklarını belirten Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Gençtürk; “  Köylerimize kendi evini yapana yardım metoduyla yeni konutlar yapmak için köy muhtarlarımızın bize müracaat etmeleri gerekmektedir. belli bir nüfusun üzerindeki değerlendirmeleri kabul ederek, çalışmalara başlıyoruz. Hali hazırlarını yapıp, imar planlarını çiziyoruz ve bütün projeler programa girdikten sonra yapım evrakları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderiyoruz” dedi.

Niğde'de yerleşimi uygun olmayan ve doğal afetlerin görüldüğü 5 köy, başka bölgeye taşınacağını söyleyen Gençtürk; “Ulukışla İlçesine bağlı Tekneçukur, Hasangazi Çanakçı, İlhan ve Koçak köylerinde yapılan çalışmalar sonucunda dağlık veya çukur alanlardan çıkartılarak düz bölgelere taşınacağını ifade eden Müdür Gençtürk; “Bakanlığımızın 2017 yılı Etüt–Proje Programında bulunan Hasangazi, Tekneçukur, Çanakçı, İlhan ve Koçak Köylerindeki çalışmalar 5543 sayılı İskân Kanunu kapsamında İl Müdürlüğümüzün, İmar ve Planlama Şube Müdürlüğünce yürütülmektedir” diye konuştu.

Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk; “  Hasangazi Köyünde hak sahiplerinin yerleştirileceği alanın bütün (Parselasyon, Hâlihazır Harita, İmar planı vs.) işlemleri İl Müdürlüğümüzce yapılmıştır.  Hasangazi Köyünde hak sahibi olan ve arsa bedellerini ödeyen 42 hak sahibine, tapularını verme işlemleri başlatılmıştır. Tapu tesliminden sonra hak sahiplerinin, iskân kredisi talep etmeleri halinde, talepleri Bakanlığımıza değerlendirilecektir. Tekneçukur Köyünde, 36 aile hak sahibi olup bu hak sahiplerinin yerleştirileceği alanın tahsisi Maliye hazinesinden yapılmıştır. Tahsisi sağlanan alanın bütün imar planı işlemleri İl Müdürlüğümüzce yapılmıştır. Tekneçukur Köyünde hazineden tahsis edilen arsaların m2bedelleri belirlenmiş ve kuraları çekilmiştir. Belirlenen arsa bedellerini 2 (iki) ay içerisinde yatıran hak sahiplerine tapuları teslim edilecek olup iskân kredisi talep etmeleri halinde, talepleri Bakanlığımıza değerlendirilecektir. Çanakçı Köyünde, 32 aile hak sahibi olup bu hak sahiplerinin yerleştirileceği alanın tahsisi Maliye hazinesinden yapılmıştır. Tahsisi sağlanan alanın bütün imar planı işlemleri İl Müdürlüğümüzce yapılmış olup ve İl Özel İdaresince onaylanmıştır. Çanakçı Köyünde hazineden tahsis edilen arsaların m2 bedelleri belirlenmiş ve kuraları çekilmiştir. Belirlenen arsa bedellerini 2 (iki) ay içerisinde yatıran hak sahiplerine tapuları teslim edilecek olup iskân kredisi talep etmeleri halinde, talepleri Bakanlığımıza değerlendirilecektir. İlhan Köyünde 2012 yılında yapılan çalışmalarda 26 aile hak sahibi kabul edilmiş olup 2018 yılında hak sahipliği güncellemesi yapılacaktır. İlhan Köyünde arsa elde etme çalışmaları devam edecek olup hak sahibi ailelerin yerleştirileceği uygun arazi elde etme çalışmaları devam edecektir. Müdürlüğümüzün teklifi üzerine Bakanlığımızca 2017 yılı etüt proje programına alınan Koçak Köyünde hak sahipliği çalışması yapılacaktır. Ayrıca Hak sahibi olacak ailelerin yerleştirilebileceği hazine arsası bulunamadığından alternatif arazi elde etme (kamulaştırma, bağış vs.) yoluna gidilecektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)