Niğde’de 8 Ayda 80 Bin Kişi Kitap Okudu

Niğde İl Halk Kütüphane Müdürü Ali Osman Bağcı, kütüphanede yaklaşık 45 bin kitabın bulunduğunu ifade ederek, Niğde’de 8 ay içerisinde yaklaşık 80 bin kişinin kütüphaneye kitap okumak için geldiğini, günlük ortalama 300 emanet kitap verdiklerini ve okuyucu sayısını arttırmak için her çeşit proje ve çalışmalara imza attıklarına dikkat çekti.

GÜNDEM 18.11.2017, 17:29 18.11.2017, 17:30
Niğde’de 8 Ayda 80 Bin Kişi Kitap Okudu

Niğde İl Halk Kütüphane Müdürü Ali Osman Bağcı, kütüphanede yaklaşık 45 bin kitabın bulunduğunu ifade ederek, Niğde’de 8 ay içerisinde yaklaşık 80 bin kişinin kütüphaneye kitap okumak için geldiğini, günlük ortalama 300 emanet kitap verdiklerini ve okuyucu sayısını arttırmak için her çeşit proje ve çalışmalara imza attıklarına dikkat çekti.

Niğde İl Halk Kütüphanesi Niğde’nin okuma ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Bağcı; “ Yıllardır hizmet veren kütüphanede 45 bin adet kitap bulunuyor. Bunun yanında 12 bin  aktif okuyucusunun olduğu kütüphane kentin en büyük kütüphanesi. Gazete, dergi gibi çeşitli yayınların arşivlerinin tutulduğu kütüphane de, araştırmacıların ve kariyer hedefleyenlerin uğrak yeri haline gelen yerlerden. Kütüphane de, her yaş grubuna hitap edecek ortam  bulunmaktadır” dedi.

Niğde İl Halk Kütüphanesinin 92 yıldır hizmet veren bir kurum olduğuna dikkat çeken Bağcı: “Kütüphanemizde 45 bin civarında kitap koleksiyonumuz mevcut. Bu yıllık 4–5 Bin bazı durumlarda 8 bine kadar çıkmakta. Yeni koleksiyon kitap girişi yapılmakta. Yeni kitaplar kayıt yapıldıktan sonra okuyucunun hizmetine sunuluyor. Kütüphanemizden yararlanmak için bir nüfus cüzdanı ile gelip üye olup 15 gün süreyle ödünç kitap alıp yararlanma imkânına sahip. Kütüphanemizde bir okuyucu salonu, bir sessiz çalışma salonu, çocuk salonu ve birde internet salonumuz var. Bunun yanı sıra okuyucuların yoğun olması nedeniyle ilave olarak fuaye salonumuzu okuyucuların  hizmetine açıyoruz. Niğde’de 8 ay içerisinde yaklaşık 80 bin kişinin kütüphaneye kitap okumak için geldiğini, günlük ortalama 300 emanet kitap veriyoruz. Yani genel olarak kıyaslandığında 130 bin nüfuslu ilde 80 bin okuyucu kitlesine ulaşmak çok iyi” dedi.

Gün geçtikçe kütüphaneden faydalanan sayısının arttığını ifade eden Kütüphane Müdürü Bağcı; “Kütüphanemizden yararlananların sayısı her geçen yıl biraz daha artmaktadır. Şöyle bir soruyla sık sık karşılaşıyoruz; “Artık internette her türlü bilgiye ulaşmak mümkün, kütüphaneye hala talep var mı?” Bilgisayar ve iletişim teknolojisi artık hayatın her alanında yaygın şekilde kullanılmakta, teknolojinin yaşamımıza olan etkisi her geçen gün artarak yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir. Ancak kütüphane ortamında doğru ve güvenilir bilgiye erişim internet ortamına göre çok daha avantajlıdır. İnternet veri kirliliğinin olduğu bir havuzdur ve doğru bilgiyi ayıklamak gerekmektedir. Kütüphane koleksiyonumuz Genel Müdürlüğümüz tarafından gönderilen yayınlar, okuyucularımız tarafından yapılan bağışlar ve temin edilen ödenek ile yayın seçme politikamız çerçevesinde sağlanmaktadır. Yayınlarımız okuyucuya sunulmadan önce meslek uzmanlarımız tarafından değerlendirilmektedir” dedi.

Amaçlarının okuyucu hedefini sürekli olarak yükseltmek olduğunu ifade eden Bağcı, “Son yıllarda kütüphane kaynak ve hizmetleri de büyük bir değişime uğramış, bilgisayar ve internet teknolojisi ile depolama kapasitesindeki gelişmelerle beraber hizmetlerin çoğu elektronik olarak verilmeye başlanmıştır. Kütüphanemizin üye sayısı 10 binin üzerindedir. Bunun dışında kütüphaneye araştırma yapmak, ders çalışmak, internet hizmetinden faydalanmak için gelen okuyucularımız da azımsanacak ölçüde değildir. Kütüphanemiz de ücretsiz olarak internet hizmetinden yararlanan günlük yaklaşık 100 civarında vatandaşımız olmaktadır. Ayrıca okuyucularımız buradan çıktı alabilmekte ve internet hizmetinden yararlanabilmektedir. Bizim amacımız okuyucu hedef kitlemizi geniş tutmak ve okuyucu sayımızı düzenli olarak arttırmaktır. Bu amaç doğrultusunda mesleki etik ilkeler çerçevesinde elimizden gelenin en iyisini yapmak görevimizdir” diye konuştu.

Okuma alışkanlığının aile de başlaması gerektiğini ifade eden Bağcı, hem aileleri hem de gençlere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Bağcı, “Ailelere bu konu da naçizane tavsiyelerim olabilir.  Aileler çocuklarına rol model olabilmeyi başarmalıdır. Bunun için neler yapılabilir? Evde okuma saatleri düzenlenebilir; kitaplık oluşturma girişimleri başlatılabilir; eve düzenli olarak bilim sanat kültür konulu dergiler alınabilir. Biz bu düşüncelerimizi okuyucu velilerimiz ile paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.  

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)