Niğde’de 8 Yerli Patatesin Hasadı Yapıldı

Niğde merkeze bağlı Konaklı Kasabasında Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün düzenlediği Tarla Günü etkinliği kapsamında, bir çiftçiye ait tarlaya deneme amaçlı ekilen 8 yerli patates çeşidinin tanıtımı ve hasadı yapıldı.

GÜNDEM 26.09.2017, 17:20 26.09.2017, 17:21
Niğde’de 8 Yerli Patatesin Hasadı Yapıldı

Niğde merkeze bağlı Konaklı Kasabasında Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün düzenlediği Tarla Günü etkinliği kapsamında, bir çiftçiye ait tarlaya deneme amaçlı ekilen 8 yerli patates çeşidinin tanıtımı ve hasadı yapıldı.

Konaklı kasabında düzenlenen Tarla günü programına Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Ak Parti milletvekili TBMM İdari Amiri Erdoğan Özegen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Duralı Koçak, kurum amirleri, STK başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Patatesin üretiminde Niğde, Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır diyen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek; “ Patates Araştırma Enstitüsü tarafından 12 yıldır verilen emeğin karşılığını alacağız. Geniş kullanım alanı, yüksek verim potansiyeli ve besin değeri nedeniyle dünyada en fazla üretimi yapılan dördüncü bitki Patates, ülkemiz tarımı içinde en önemli bitki türlerinden biri olup buğday, şeker pancarı, arpa ve domatesten sonra en fazla üretimi yapılan beşinci bitkidir. Patates üretiminde en önemli girdi tohumluktur. Ülkemizde ise tohumluk patates üretimi halen büyük ölçüde yurtdışına bağımlı olup ileri kademede ithal edilen tohumluklar ülke içerisinde çoğaltılarak pazarlanmaktadır” dedi.

Patates tohumunda dışa bağımlığı sona erdirecek bir çalışma olduğunu ifade eden Vali Şimşek; “ Bu nedenle patates tohumluğunda dışa bağımlılığı sona erdirerek tohumluk üreticisi bir ülke konumuna geçilmesi büyük önem arz etmektedir. Enstitümüz bünyesinde görevli tarım mühendislerimizin yaptığı AR-GE çalışmaları sonucunda 2017 yılı itibarıyla 8 adet milli patates çeşidi ülke tarımına kazandırıldı ve yine her yıl en az iki yerli çeşit tescile sunulacak şekilde patates ıslah çalışmaları değişik projeler ile devam ettirilmektedir. Patates tohumluğunda dışa bağımlılıktan kurtulmak için yapılan ıslah çalışmaları neticesinde geliştirilen milli patates tohumlarımız, Niğde’de Konaklı, Alay ve Gölcük Kasabaları ile Çarıklı Köyünde, Konya’da Ereğli ve Seydişehir İlçelerinde, Nevşehir’de ise Gülşehir ve Şahinefendi Köyü'nde bu yıl ilk kez ekilmiştir” diye konuştu.

Milli patatesin hasadını yapmanın sevincini ve gururunu yaşamaktayız diyen Vali Şimşek, “ Bu duygu ve düşüncelerle, Enstitü çalışanlarımız başta olmak üzere, ülkemizin ve çiftçilerimizin ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan yerli patatesimizin geliştirilmesinde katkıda bulunan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Ak Parti Milletvekili TBMM İdari Amiri Erdoğan Özegen; “Konaklı kasabamız tarımla uğraştığı günden bugüne kadar adeta milli geçim kaynağı olan patates ile ilgili bir programda bulunuyoruz. Bu güzel bir programın hem Konaklı kasabasında hem de Misli ovasında yapılıyor olması güzel ancak Konaklı’lı hemşerilerimiz bu işe fazla ilgi göstermemişler. Konaklı’lı hemşerilerimizin ilgilendikleri yön patates çok para ederse problem yok. Ürettiğimiz ektiğimiz diktiğimiz milli ürünümüz ve geçim kaynağımız patatesle ilgili ne olup ne bitiyor nasıl bir gelişme var bunu merak etmemişler. Çünkü yaklaşık 20 yıldır bu patates üreticilerinin sorunlarıyla hemhal olan biri olarak sizin milletvekili olduğum her dönemde de patatesi kendimin milli bir meselesi olarak TBMM sürekli gündemde tutan bir kardeşiniz olarak bu sitemi etmeye hakkımdır. Patates Araştırma Enstitümüz ’ün ürettiği yerli tohumlarımızın ilk hasadını gerçekleştirdik. Her alanda olduğu gibi tarım alanında yerli ve millileşmemiz devam ediyor. Niğde tarımımızın en büyük gelir kaynağı olan patatesin millileşmesi ve tamamen yerli üretime geçmesi için yapılan çalışmaların meyvelerini bugün aldık. Yerli tohumlarımızı geliştirerek kısa zamanda üretim safhasına geçen Patates Araştırma Enstitümüz ‘ün Müdürü Uğur Pırlak’a, ekibine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak; “ ülkemiz sahip olduğu iklim, toprak ve coğrafi yapıları bakımından özellikle tarım alanında çok önemli bir potansiyele sahip. Ülkemizde yaklaşık 150 çeşit ürün üretiliyor. Ülkemiz pek çok şeyde de dünya da lider konumundadır. Ülkemiz ürettiği tarımsal hasıla bakımından kıta ülkeleri de dahil dünyanın ilk 10’u içerisindedir ve Avrupa’nın lideri konumundadır. Tarım ülkeler için stratejik  bin sektördür. Ancak tarım geri plana itilecek değil küçümsenecek değil, bilgi, tecrübe ve teknoloji gerektiren bir faaliyettir. Bugün bu etkinliğimiz aynı zamanda da bilginin, tecrübenin elde edilen çıktıların sonuçlarının görüleceği bir faaliyettir” diye konuştu.

Patatesin Niğde’de önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak; “ Özellikle Niğde ve Nevşehir bölgelerinde patates ana ürün olarak çok önemli bir yere sahiptir. Patates ıslah çalışmalarına Türkiye’de patates araştırmayla ilgili tek enstitü olan kurumumuz koordinatörlüğünde 3 üniversite 8 enstitü ve 11 özel sektör firmasının katılımıyla patates geliştirme projesi yapılmıştır. Bu projemiz 2010 yılından itibaren devamı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Tarımsal Araştırma Politikalar genel müdürlüğümüzün destekleriyle sürdürülmektedir. Bu proje kapsamında enstitümüz bünyesinde yerli ıslah çalışması başlamıştır. Bu program kapsamında 2017 yılı itibariyle ülkemiz açısından bir rekor sayılacak 650 Bin adet melez patates tohumu üretiminde bulunduk. Enstitümüz 2015 yılında ilk çeşitlerini tescil ettirmeye başlamış ve toplamda 8 adet yerli çeşidimizi Türk tarımına kazandırmıştır. Enstitümüzde yaptığımız çalışmalarda biz üreticilerimizin benimsediği verim unsurları ve kalite unsurlarının ön plana çıktığı patates çeşitlerini melezleme programına alıyoruz. İtinalı bir şekilde melezleme işlemlerini gerçekleştirip ıslah çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ayrıca enstitümüzde patates üreticilerimizin en büyük sorunu olan patates siğili hastalığına karşıda dayanıklılık gösteren çeşitlerden melezleme çalışmaları yaparak hastalığa dayanıklı yerli çeşit çalışmaları da sürdürüyoruz” dedi.

Etkinlik sonrası Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Ak Parti Milletvekili Erdoğan Özegen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak ve protokol üyeleri yerli patates çeşitlerinin hasadını yaparak tarladan patates topladılar.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)