Niğde’de Esnaf Bayramı Kutlanacak

Niğde’de 10. Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları başladı. Kutlama programı kapsamında dün Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ı ziyaret ettiler.

GÜNDEM 20.09.2017, 08:52 20.09.2017, 08:53
Niğde’de Esnaf Bayramı Kutlanacak

Niğde’de 10. Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları başladı. Kutlama programı kapsamında dün Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ı ziyaret ettiler.

Niğde 10. Ahilik Haftası etkinlikleri Niğde esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulunun bugün ilçe kaymakamlıkları ve ilçe belediye ziyaretleri ile devam edecek. Kutlama programı çerçevesinde il ve ilçe esnafları ziyaret edilecek.

21 Eylül Perşembe günü ise Ahilik Bayramı Niğde Hükümet Meydanında düzenlenecek törenle kutlanacak. Saat 10.00'da başlayacak olan program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayacak. Açılış, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından Mehteran Takımı gösteri yapacak. Şed kuşatma töreni ile devam edecek olan programda Ahilik konulu şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek. Yılın Ahisine kaftan giydirme ve plaket törenin ardından yılın kalfasına ve çırağına plaket verilecek. Kutlama programı kortej geçici ve ikramların ardından son bulacak.

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Erdoğan Aykin, Niğde 10. Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Aykin mesajında, “Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Anadolu’da Ahilik, Ahi Evran tarafından 1171 yıllarında kurulmuştur.
‘Ahi’ kelimesi Arapça ‘kardeş’ demektir. Ahilik ise kelime olarak kardeş, eli açık, cömert, yiğit ve konuksever gibi anlamlara gelmektedir.
Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz.
Ahi’nin ‘Eli, kapısı, sofrası açık, gözü, dili, beli kapalı olmalı.
Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkârlar yetiştirmiştir.
Ahilik, iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır.
Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, Türkler arasında gelişip yaygınlaşan sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur.
Bu bağlamda bizlere düşen görev, ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır.
Günümüzde var olma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârlarımız tüccarlarımız ahilik anlayışı içerisinde birlik beraberlik ilkesiyle ülkesinin, devletinin yanındadır.
Ahilik haftasının ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler, bereketler getirmesi dileğiyle. Tüm esnafımızın ve sizlerin Ahilik Haftasını kutluyor. Saygılarımı sunuyorum. Tüm Niğdeli vatandaşlarımız ve Esnaflarımız programımıza davetlidir” dedi. 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)