Dededen toruna Bor bıçağı!

Kurban bayramına sayılı günler kala bıçakçılarda yoğunluk yaşanıyor.

ÖZEL HABER 09.07.2021, 11:47 06.08.2021, 09:39
Dededen toruna Bor bıçağı!

Üçüncü kuşak Bor Bıçağı temsilcisi Selim Ircı, meşhur olmuş bıçağının 110 yıllık geçmişini anlattı.

"BABAMIZ ELİMİZDEN TUTTU"

Yaptığı işin dedesinden babasına, oradan da kendine geçtiğini belirten Selim Ircı, "İlk olarak babam bizim elimizden tuttu. Allah'ta bize mu mesleği nasip etmiş ve babamın katkılarıyla da bu mesleğe başladık." dedi.

IRCI: "BIÇAKLARIMIZ ÜLKE GENELİNDE TANINIYOR"

Mehmet Ircı bıçaklarıyla markalaştıklarını belirten Selim Ircı, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Bıçaklarımız Türkiye genelinde ünlü bıçaklardır. Dışarıdan gelen vatandaşlarımız bıçaklarımızın çok meşhur olduğunu ve götürdükleri yerlerde ses getirdiklerini söylüyorlar. Alanların bir daha almak istediğini ve bizle gurur duyduklarını ifade ediyorlar."

BOR BIÇAĞININ YAPILIŞINI ANLATTI

Yaptıkları bıçakların el emeği ile yapıldığını ve fabrikasyon olmadığını söyleyen Ircı, "Çelikler bize iki buçuk metrelik şeritler halinde gelir. O şeritleri elimizde makasla keseriz. Tamamen dövme usulüyle bıçak şekline getiririz. Yaptığımız bıçağın ağzını bileyleriz. Dışarıdan gelen vatandaşlarımız nasıl Niğde gazozu götürmek istiyorsa yanına da bizim bıçaklarımızdan almak istiyorlar. Elimizin geldiği kadar memleketimizin adını duyurmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"DEDEMLE BERABER 110 YILLIK GEÇMİŞİMİZ VAR"

Selim Ircı, Bor bıçaklarının 110 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Ircı; "Babam bu mesleğe 1950 yılında başlamış. Dedemi de sayarsak 110 yıllık bir geçmişimiz var. Mehmet Ircı bıçaklarını yaklaşık 60 ile gönderiyoruz. El yapımı olduğu için bıçaklarımız daha çok kıymete bindi. Fabrikasyon bıçaklardan daha çok tercih ediliyoruz." ifadelerini kullandı.

IRCI: "YEĞENİMDE BU İŞE BAŞLADI"

Bor bıçağının Niğde ve Bor'un tanıtımına katlı sağladığını belirten Ircı, yeğeninin de Niğde merkezde ata mesleğini sürdürdüğünü böylelikle mesleğin dördüncü kuşağa aktarıldığını belirtti. Ircı; "Niğde'de yeğenimde bu işe başladı. Daha önce abimle bu işi yapıyorduk. Abimi iki yıl önce kaybettik. Babasından kalan mesleği yeğenimde sürdürmeye devam ediyor. Yeğenimle birlikte bu mesleği götürebildiğimiz kadar götüreceğiz. Bu markayı daha çok nasıl ileri götürebiliriz diye düşünüyoruz. Daha çok memleketimizin adını nasıl duyurabiliriz onun peşindeyiz." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Oğuz Eser

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)