Değirmencioğlu, ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır'

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu 1-7 Nisan kanser haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır ifadelerini kullandı.

SAĞLIK 02.04.2018, 09:55 02.04.2018, 09:56
Değirmencioğlu, ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır'

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu 1-7 Nisan kanser haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır ifadelerini kullandı.

Ülkemizde her bir yıl içinde yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır diyen Dr. Değirmencioğlu; “ Türkiye’de görülmekte olan kanserin sıklığı Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşüktür. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Bir yıl içinde toplam 17.000’den fazla kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. Gençlerde ise (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri, kadınlarda ise tiroit kanseri ilk sıralarda yer almaktadır. Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel marufiyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir” dedi.

Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır diyen Dr. Değirmencioğlu; “ Kanser %90 çevresel,%10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı hala en önemli risk faktörü olup, her yıl 5 milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin %22 sinin sorumlusudur. Erken Teşhis Hayat Kurtarır; Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkında lığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Bir tarama programının başarıya ulaşabilmesi için toplum tabanlı olması ve hedef nüfusun %70’ni kapsaması gerekmektedir” diye konuştu.

Dr. Değirmencioğlu; “Sağlık Bakanlığımızın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde ve ilimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen tarama programları ile meme, rahim ağzı ve kalın barsak kanseri erken teşhis edilebilmektedir. Bu tarama programı kapsamında; 40 yaş üzerindeki her kadın 69 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirerek meme kanseri taraması yaptırmalı, 30 yaşını dolduran her kadın 65 yaşına kadar 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına yönelik smear aldırmalı, 50 yaşını dolduran kadın erkek her vatandaşımız da 70 yaşına kadar kalın barsak kanseri taraması kapsamında 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırmalıdır. Sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek kansere karşı korunmanız ve yukarıda sayılan yaş gruplarında iseniz tarama programlarına dahil olarak erken teşhis ile uzun ve sağlıklı yaşam şansına sahip olmanız mümkündür. Bireyler de kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmelidirler. Sağlık çalışanları ve bireyler erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir.  Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır. Sonuç olarak; Sağlıklı yarınlar için, sigarasız bir hayat, spor ve sağlıklı beslenme kanseri önlemede yaşam tarzımız olmalıdır” şeklinde konuştu.                                                                                                    

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)