KARBONMONOKSİT  ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

 Niğde Valiliği vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. Valilikten yapılan açıklamada özellikle rüzgarlı ve fırtınalı havalarda Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerin alınması konusuna dikkat çekildi.

SAĞLIK 15.12.2022, 11:40
KARBONMONOKSİT  ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

     Niğde Valiliği vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. Valilikten yapılan açıklamada özellikle rüzgarlı ve fırtınalı havalarda Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerin alınması konusuna dikkat çekildi.Niğde Valiliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde: "" Karbonmonoksit gazı kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların iyi yanmaması neticesinde ortaya çıkan gazdır. Karbonmonoksit zehirlenmesi bu yakıtlarla ısınılan yerlerde baca sisteminin iyi çekmemesi, kapalı ortamlarda açık ocaklar şofben kaçakları gibi durumlarda ve rüzgârlı ve fırtınalı havalarda (Lodoslu havalar) karbonmonoksit gazının solunması ile oluşmaktadır.

Karbonmonoksit solunduktan sonra akciğer vasıtası ile kana geçer, kanın hücrelere oksijen taşıyan hemoglobin kısmı ile birleşerek kanın hücrelere oksijen taşıması engellenmiş olur ve zehirlenme tablosu ortaya çıkar. Zehirlenme sonucu şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, bulantı-kusma göğüs ağrısı ve vücut uyuşmaları gibi belirtiler ile kendini belli eder. Bu bağlamda; zehirlenen kişilerde sinir sistemi hastalıkları, kalp krizi, ruhsal bozukluklar da ortaya çıkmakla birlikte, Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise ölümler ile de sonuçlanabilmektedir.

Vatandaşlarımız öncelikle zehirlendiği düşünülen kişi veya kişileri ilk önce temiz havalı bir ortama almaları ve hemen en yakın sağlık kuruluşuna getirmeleri sağlanmalıdır.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirler bağlamında vatandaşlarımızın öncelikle;

  • Bacalarının standartlara uygun olup olmadığı ve her yıl gerekli olan bakımını yaptırmaları,
  • Yatmadan önce sobaya yakıt koymamaları,
  • Alçak basınçlı ve lodoslu havalarda soba yakmamaları, yakılması durumunda ise yatmadan önce söndürmeleri,
  • Şofbenin monte edileceği alanın yeterli büyüklükte olması ve, hava sirkülasyonu ile birlikte bacaya bağlı olup olmadığını kontrol etmeleri büyük önem arz etmektedir.

           Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)