Niğde’de 8 Ayda 51 Bin 100 Numune Alındı

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Covid-19 salgınının önlenmesi ve erken teşhis için Niğde’de Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi, Niğde Belediye Başkanlığı Hüdavend Hatun Düğün Salonu ve tüm ilçelerde numune alım merkezleri oluşturulduğunu ve Günlük ortalama 500-600 bandında test için örnek alınmakta olup il genelinde bugüne kadar 51 bin 100 adet numune alımını gerçekleştirildiğini söyledi.

SAĞLIK 28.10.2020, 16:50 28.10.2020, 16:50
Niğde’de 8 Ayda 51 Bin 100 Numune Alındı



Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Covid-19 salgınının önlenmesi ve erken teşhis için Niğde’de Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi, Niğde Belediye Başkanlığı Hüdavend Hatun Düğün Salonu ve tüm ilçelerde numune alım merkezleri oluşturulduğunu ve  Günlük ortalama 500-600 bandında test için örnek alınmakta olup il genelinde bugüne kadar 51 bin 100 adet numune alımını gerçekleştirildiğini söyledi.

COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında Maske, mesafe hijyenin çok önemli olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Koç; “ İlimizde COVID-19 salgını ile mücadele Niğde Valiliği koordinasyonunda kurumlar arası işbirliği ile “Pandemik İnfluenza Yerel Hazırlık Planı” çerçevesinde, Bilimsel Danışma Kurulunun önerileri dikkate alınarak yapılmaktadır. Merkezi kurum ve kuruluşlarca alınan COVID-19 önlemlerinin etkisi Sayın Valimiz Yılmaz Şimşek başkanlığında toplanan İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Meclisi tarafından yapılan ilimize özgü değerlendirmeler ile arttırılmaktadır. Salgın yönetimi çerçevesinde COVID-19’a özgü enfeksiyon zincirine yönelik önlemler alınmakta ve uygulanmaktadır. Bu amaçla kaynağa yönelik olarak;  COVİD-19 virüsü ile enfekte olanların saptanması, bildirimi, hastanın izolasyonu ve tedavisi, filyasyon, tarama çalışmaları, temaslıların incelenmesi ve takibi, karantina uygulamaları, sağlık eğitimi, bulaşma yoluna (damlacık ve temas yoluyla bulaşma) yönelik; Sosyal mesafe (en az 1,5 metre, 3-4 adım), el hijyeni (el yıkama, el antiseptiği kullanımı), solunum hijyeni, çevrenin olumlu hale getirilmesi, yüzey temizliği, dezenfeksiyon, kapalı ortamların sık havalandırılması, iç ortam hava kalitesinin iyileştirilmesi, gerekli durumda risklere paralel uygun kişisel koruyucu ekipman kullanımı ve sağlık eğitimi, duyarlı kişi / konakçıya yönelik olarak; COVID-19’a karşı koruma sağlayacak bir aşı ya da ilacın olmaması nedeni ile; kişilerin sağlığının korunması ve geliştirilmesi (sağlık eğitimi, yeterli ve dengeli beslenme, yeterli ve düzenli uyku, fiziksel egzersiz, tütün kullanmama vb), etkenle karşılaşma olasılığının azaltılması (toplu etkinliklerin-sokağa çıkmanın sınırlandırılması, esnek çalışma/evden çalışma, temas süresinin azaltılması, vardiyanın kısaltılması ve dinlenme aralıklarının düzenlenmesi vb) ve vakaların erken tanı ve tedavisi önemlidir” dedi.

Niğde’de günlük ortalama 500-600 bandında test için örnekler alınmakta olduğunu ifade eden Dr. Koç, “ Covid-19 salgının önlenmesi ve erken teşhis için ilimizde Niğde Eğitim Araştırma Hastanesi, Niğde Belediye Başkanlığı Hüdavent Hatun Düğün Salonu ve tüm ilçelerimizde numune alım merkezleri oluşturuldu. Günlük ortalama 500-600 bandında test için örnek alınmakta olup il genelinde bugüne kadar 51 bin 100 adet numune alımını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Pozitif kişiye temas edenler ile bu nedenle de numune veren vatandaşlar sağlık durumu iyi olanların mutlaka ev izolasyonunda kalması gerekmektedir diyen Dr. Dursun Koç; “ Test sonucu pozitif çıkanlar (asemptomatik veya hastanede 24 saatten kısa süre yatanlar ile  evinde izole olanlar 10 gün, hastanede 24 saatten fazla yatanlar 14 gün, yoğun bakım endikasyonu olanlar 20 gün),  pozitif kişiye temas edenler ile bu nedenle de numune veren vatandaşımızdan sağlık durumu iyi olanların  mutlaka ev izolasyonunda kalması (14 gün) gerekmektedir. Hastalığın yayılımını azaltmak için izolasyon kurallarına uymak önem arz etmekte olup, evinde izole olması gereken vatandaşımızı kontrol etmek amacıyla Niğde Valiliği bünyesinde Korona Virüs ile Mücadele Denetim Komisyonu oluşturulmuştur. Kural ihlali yapan kişilere idari yaptım cezası uygulanmakta ve Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda karantina süreleri dolana kadar misafir edilmektedir.  İl Hıfzıssıhha Meclisinde tüm kamu kurumlarına ve bankalara girişte HES (Hayat Eve Sığar) kodu kontrolü yapılması kararı alınmıştır. Vatandaşımızın kendi sağlıkları ile ilgili bilgileri kontrol etmeleri için e-nabız şifresi ile  HES kodlarını mutlaka almalıdırlar. Her bir vatandaşımızın sağlığı riske atılmayacak kadar değerlidir. Vatandaşlarımız kendi ve toplumun sağlığını korumak amacıyla alınan bu tedbirlere mutlaka uymalarını tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim” diye konuştu.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)