Niğde'de bir ilk daha yaşandı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde göğüs cerrahi polikliniğine başvuran 49 yaşındaki Murat Güçlü, akciğerde kitle tespit edilmesi üzerine gerekli tetkikleri yapılarak Ameliyat Fiberoptik bronkoskopi + sol VATS (Video eşliğinde torakostokip cerrahi) + wedge rezeksiyon ve ayni seansta alt lobektomi tedavisi uygulanarak sağlığına kavuştu.

SAĞLIK 20.04.2021, 11:00 20.04.2021, 11:01
Niğde'de bir ilk daha yaşandı



Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde göğüs cerrahi polikliniğine başvuran 49 yaşındaki Murat Güçlü, akciğerde kitle tespit edilmesi üzerine gerekli tetkikleri yapılarak Ameliyat Fiberoptik bronkoskopi + sol  VATS (Video eşliğinde torakostokip cerrahi) + wedge rezeksiyon ve ayni seansta alt lobektomi tedavisi uygulanarak sağlığına kavuştu.

Operasyonla ilgili bilgi veren Hastane Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Hasan Tartar ve Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Çetin;  "Alt lobda kitlesi olan hastanın Pet/ Bt sonucunda başka bir yerde tutulum olmaması üzerine hastanın kitlesini ameliyatla çıkarmak kararı aldık. Kitle merkezi yerleşimliydi. Yine de öncelikle kamera eşliğinde kitleyi çıkarıp patolojiye gönderdik. Ameliyat devam ederken patologlarımız hızlı bir değerlendirme ile kitlenin kanser veya kötü huylu/ malign olduğunu söylediler. Ameliyata uygun olmayan küçük hücreli akciğer kanseri olmadığını söylemeleri, metastaz veya primer akciğer kanseri olduğunu söylemeleri üzerine hastaya kitlenin büyük damarlara ve hava yollarına yakin yerleşimi nedeniyle lobektomi kararı aldık. Kapalı ameliyatla lobektomiyi bitirdik. Ameliyatı klasik büyük kesi yerine yaklaşık 5 cm bir kesi ve iki adet delik yardımıyla kamera eşliğinde gerçekleştirdik. Hastamızın dreni 3. Gün alınarak şifa ile taburcu edildi.’’ dediler.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Bilal Günaydın; ‘’Erken evre akciğer kanserinin özellikle temel tedavi yöntemi lobektomi dediğimiz anatomik akciğer rezeksiyonudur, yani cerrahidir. İleri evrede hastalar bu şansı kaybetmektedir. Bu nedenle erken evrede tanı alan kanser hastalarının ameliyat sonrası sonuçları oldukça iyidir. Diğer tedavi yöntemleri ancak ameliyat olamayan hastalarda uygulanan alternatif yöntemlerdir ve sonuçları cerrahi kadar iyi değildir. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kapalı veya açık akciğer ameliyatı yapacak alt yapıyı sağlayarak hastalarımızı başka illere sevk etmeden burada tedavi ediyoruz.’’ dedi.

Hasta Murat Güçlü durumunun iyi olduğunu ifade ederek, ameliyatı gerçekleştiren doktorlarımıza ve tüm hastane çalışanlarına özverili çalışmaları dolayısıyla teşekkür etti.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)