Niğde’de koronavirüs vaka sayıları artıyor

Sağlık Bakanlığı, 20-26 Mart tarihleri arasında illerde her 100 bin kişide görülen korona virüsü (Covid-19) vaka sayısını açıkladı.

SAĞLIK 31.03.2021, 15:02 31.03.2021, 15:03
Niğde’de koronavirüs vaka sayıları artıyor



Sağlık Bakanlığı, 20-26 Mart tarihleri arasında illerde her 100 bin kişide görülen korona virüsü (Covid-19) vaka sayısını açıkladı. Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığı verilere göre, Vaka artış hızında geçen hafta 104,40 olan Niğde 36, 18 puan daha yükselerek 140,58’e ulaştı. Kırmızı kategori yani çok yüksek riskli iller arasında giren Niğde’de yetkililer maske, mesafe ve temizlik konusunda uyardı.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek başkanlığında olağanüstü toplanan Niğde İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi “Çok Yüksek Risk Grubunda” yer alan Niğde’de Covid-19 salgının önlenmesi amacıyla yeni önlemler alındı.

İlimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının Cuma günü saat 21.00’de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’da bitecek şekilde uygulanmasına. Yeme- içme işyerlerinde (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb. ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi işyerleri) açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması ile mekânda bulunabilecek masa, koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilerek ve HES kodu sorgulaması yapılarak, masada en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilmesine. Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Cumartesi ve Pazar günleri yeme­ içme yerlerinin 10.00- ­20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilmesine.

 (3-4 Nisan 2021) tarihinde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri için daha önceden tarih almış nikâh veya nikâh merasimi şeklindeki düğünlere katılacaklar (50 katılımcı sınırlamasına uygun olmak ve 1 saati geçmemek kaydıyla) için muafiyet uygulanmasına. İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerlerde %50 kapasite sınırına uymak ve HES kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00- 19.00 saatleri arasında faaliyette bulunabilmelerine. Salgının bulaşmasında önemli bir kaynak olduğu tespit edilen aile ve akraba ziyaretleri gibi ev içi etkinliklerin sınırlandırılmasına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine il genelinde ağırlık verilmesine. Sinema Salonlarının faaliyetlerinin 12 Mayıs 2021 tarihine kadar ertelenmesine. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklere dair İçişleri Bakanlığı’nın 29.03.2021 tarih ve 5673 sayılı Genelgesine göre çok yüksek risk grubunda bulunan İlimizin İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan karara göre uygulama yapacağı belirtildiğinden; Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dâhil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilmesine.

İlimizdeki halı saha, yüzme havuzu vb. tesislere dair 29.03.2021 tarih ve 5673 sayılı Genelgesine çok yüksek risk grubunda bulunan ilimizde İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan karara göre uygulama belirleneceği belirtildiğinden; Girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerin 09.00­- 19.00 saatleri arasında çalışabilmesine. Ayrıca 02.03.2021 tarih ve 2021/12 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı ile İlimizde faaliyetleri durdurulan tüm spor salonlarının (fitness, body, body building ve GYM vb. yerler) girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla 09.00 ­- 19.00 saatleri arasında çalışabilmesine. Risk grubuna göre il bazında tedbirlerin uygulanacağı kontrollü normalleşme döneminin sürdürülebilirliği ve bir an evvel tam anlamıyla normalleşmenin sağlanması için; aziz milletimizin bu güne kadar sergilediği sağduyulu ve fedakârca yaklaşımını sürdürmesinin ve temizlik, maske, mesafe prensiplerinin yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara/tedbirlere toplumun tüm kesimlerince azami düzeyde uyulmasının önemi kadar yürütülecek denetim faaliyetlerinin etkinliği ve sürekliliği de büyük bir etkendir. Bu çerçevede İçişleri Bakanlığı’nın 03.03.2021 tarih ve 3695 sayılı Genelgesi ile temel esasları belirlenen “Dinamik Denetim Sürecinin” uygulanmasına kesintisiz şekilde uygulanmasına devam edilmesine. Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlara uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildi. Niğde Valiliği

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)