Bakan’ın “Yasak”Dediği Pestisitler Ürünlerde Çıktı

Zehirsiz sofralar sivil toplum ağının kamuoyu gündemine taşıdığı ürünlerde pestisit kalıntıları bulunması konusunda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergelerinde, Bakanın ürünlerde saptanan pestisitlerin yasak ve denetlenir olduğunu ifade ettiği ortaya çıktı.

SİYASET 23.01.2020, 17:28 23.01.2020, 17:30
Bakan’ın “Yasak”Dediği Pestisitler Ürünlerde Çıktı

Zehirsiz  sofralar sivil toplum ağının kamuoyu gündemine taşıdığı ürünlerde  pestisit kalıntıları bulunması konusunda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergelerinde, Bakanın ürünlerde saptanan pestisitlerin yasak ve denetlenir olduğunu ifade ettiği ortaya çıktı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Pakdemirli’ye yönelttiği soruda, “ Tarımsal üretimde Carbendazim kullanılması Ocak 2018 yılında yasaklanmıştı. Bu ürünün tamamı toplatıldı mı? Carbendazim içerikli tarım ilacının akıbeti ne oldu? Ülkemizde üretilen gıda ürünlerinde Carbendazim saptanmış mıdır? Kalıntısını belirlemeye yönelik bir çalışma var mıdır? Varsa elde edilen sonuçlar nedir? Rusya’ya ihraç edilen, ancak Carbendazim kalıntısı içerdiği için Rusya’dan ülkemize geri iade edilen ürün var mıdır? Çeşiti ve miktarı ne kadardır? İade edilen gıda ürünlerini ülkemiz ne yapmaktadır?” dedi.

Tarım ve Orman  Bakanı Bekir Pakdemirlinin Ömer Fethi Gürer’in sorularına verdiği yanıt şu şekilde oldu.

 Bakan Pakdemirli;“Carbendazim aktif maddesini içeren Bitki Koruma Ürünlerinin imalatı ve ithalatı 23.07.2017 tarihinde; kullanımı ise 01.01.2018 tarihinde sonlandırılmıştır. Carbendazim aktif maddesinin kullanımının sonlandırılmasından itibaren piyasaya arzına ve satışına müsaade edilmemektedir. Bakanlığımızca yetkilendirilen özel gıda kontrol laboratuvarları ve Bakanlığımıza bağlı Gıda kontrol laboratuvar Müdürlüklerinde pestisit etken maddesi olan Carbendazim analizi yapılabilmektedir. 2011 yılından günümüze kadar Rusya Federasyonundan zirai ilaç kalıntısı yönünden herhangi bir bildirim alınmamış ve zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Rusya Federasyonu'ndan geri dönen ürün bulunmamaktadır. Çeşitli sebeplerle Ülkemize iade edilen ürünler, Bitki Sağlığı ve Gıda Güvenilirliği yönünden denetime tabi tutulmakta, Ülkemiz mevzuatına uygun olan ürünlerin yurda girişine izin verilmektedir.” Cevabını verdi.

YASAKLI PESTİSİTLER

 Yasak olmasına karşın yapılan incelemelerde ürünlerde bulunan yasaklı pestisitler şunlar:‘ ‘ Carbendazim (2 Üründe), Pirimiphos methyl (2 üründe), Iprodione (2 üründe),  Chlorpyrifos methyl (1 üründe), Imidacloprid (1 üründe), Chlormequat chloride (2 üründe), Buprofezin (1 üründe), Omethoate (1 üründe), Dimethoate (1 üründe) ve Tau-Fluvalinate (1 üründe)’’ oldu.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan’a yöneltiği bir diğer soruda da soruna vurgu yaptı. Milletvekili Gürer, ‘‘Ülkemizde yabancı ot ve zararlılara karşı 400’den fazla pestisitin yaygın olarak kullanıldığı ifade edilmektedir. Bunların insan sağlığına olan etkileri araştırılmakta mıdır? Farklı hastalıklara hatta parkinson hastalığına dahi neden olabildiği belirtilen bu ilaçların ne kadarı ithaldir ve ithal araştırmasında laboratuvar incelemesi sağlanmakta mıdır? Hangi ülkelerden ithal ürün alınmaktadır ne kadar tutar ödeme yapılmaktadır?” dedi.

Bakan Pakdemirl i ise şu yanıtı verdi; “Bakanlığımızca zirai mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması, imalatı, ithalatı, satış ve kontrolleri 5996 Sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” ve bu kanun çerçevesinde çıkarılan diğer ilgili mevzuat kapsamında düzenlenmektedir. Bu çerçevede bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması aşamasında toksikoloji, ekotoksikolojik, biyolojik, fiziksel ve kimyasal gibi birçok yönden yapılan çalışmalar değerlendirmeye tabi tutularak uygun bulunması halinde ruhsatlandırma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde kullanılan pestisitler formülasyon ve hammadde olarak birçok ülkeden ithal edilmektedir. Bu ithalatların yanında yurdumuzda bulunan 57 adet üretim tesisinde imalatları da yapılmaktadır.” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise açıklamasında şu sözleri ifade etti; ‘‘Pestisit kullanımı ülkemizde olduğu gibi dünyada da var. Tarım zehri olarak tanımlanan tarımda zararlılarla mücadele amacıyla uygulanan ilaçların ürün üzerinde kalıcılığı ve doğaya zararı sorunlar üretiyor. Kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımının artmasının sorunlar oluşturması nedeniyle bazı önlemler alındı. Yasaklamalara gidildi. Etkileri ve uygulamadaki sorunlar gözlenerek,  bilinçli ilaç kullanımı süreci gelişmeye başladı. Bakan yanıtında yasaklanan ilacın kullanılmadığını belirtiyor, ancak araştırma gösteriyor ki  bu pestisitler yasak olmasına rağmen kullanılıyor. AB sürecinde yasaklanan 200’e yakın pestisite  ülkemizde de kısmen yasaklamalar yapılıyor. “Zehirsiz Sofralar” adı ile kamuoyuna yararlı ve doğru bir bilgilendirme sağlanırken, üreticinin de bu yönde eğitimi ve kullandığı tarım ilacının ürün üzerindeki etkisiyle, insan sağlığına yansımasını dikkate alarak yasak olan tarım zehirlerini kullanmaması sağlanmalıdır. Doğa dengesini bozan, insanda  karaciğer, böbrek, rahatsızlıkları ile kansere yol açtığı bilim insanlarınca ifade edilen pestisitlere karşı duyarlılık yükseltilmelidir. Parasını ödediğimiz ürün ile sağlığımızı yitirmemiz olasıdır. Denetimlerde belediyelerin yetkileri artırılmalıdır” diye konuştu.

 

TÜRKİYE BİYOLOGLAR DERNEĞİNDEN GÜRER’E TEŞEKKÜR ZİYARET

 

Türkiye  Biyologlar Derneği Genel Başkanı İhsan Soytemiz, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i Mecliste ziyaret ederek, sorunun önemini dile getirdi. Yaptıkları çalışmaları anlatan Soytemiz, TBMM‘de pestisit konusundaki duyarlılığı için de Gürer’e teşekkür etti. Ne  yediğimizi bilmemiz özellikle gıdada pestisit kalıntılarına karşı etkin kamuoyu bilinci oluşturmak için de çalışmalarda bulunuyoruz. Bulunmaya devam edeceğiz”dedi.

 

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)