“Çok sayıda tarihi eser, restore edilmeyi bekliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine Kültür Bakanı Ersoy yanıt verdi…

SİYASET 15.03.2021, 13:49 15.03.2021, 13:50
“Çok sayıda tarihi eser, restore edilmeyi bekliyor”


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine Kültür Bakanı Ersoy yanıt verdi…


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2020 yılından bu yana 2015 tarihi yapının restore edildiğini açıkladı. Bakan Ersoy, restorasyon çalışmaları kapsamında müteahhitleri yönelik açılan alacak verecek davasının sayısının ise 155 olduğunu bildirdi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 2010 yılından bu yana devam eden tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

“2010 yılından itibaren Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon geçiren tarihi yapı sayısı kaçtır? Yapılan restorasyon projelerinin illere ve yapı türlerine göre dağılımı nedir? Toplam restorasyon tutarı ne kadardır? İhale süresinde tamamlanan proje sayısı kaçtır? Süresi geçen ihale sayısı kaçtır? İhale süreci içinde işi bırakan müteahhit sayısı kaçtır? Yargıtay’da, müteahhitlerle ilgili alacak verecek nedeniyle açılan, süren ya da sonuçlanan dava dosyası sayısı kaçtır? İhaleyi ilk alan firma tarafından tamamlanamayıp, yeniden ihalesi yapılan yapım ve onarım projesi sayısı kaçtır? Halen devam eden yapım ve onarım projesi sayısı kaçtır?”

CAMİ, HAN, HAMAN, KERVANSAYAR…

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2010-2020 yıllan arasında Vakıflar Genel Müdürlüğünce cami, han, hamam, kervansaray, türbe, medrese gibi çeşitli türlerde il ve bölge ayrımı yapılmaksızın onarım ihtiyacı olan 2015 adet yapının restorasyonunun yapıldığını açıkladı.

187 YAPININ RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bakan Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğe ait 187 adet eserin onarım ve restorasyonunun devam ettiğini bildirdi. 

155 DAVA…

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Yargıtay'da müteahhitlerle ilgili alacak verecek nedeniyle açılan toplam dava sayısı 155'tir. Bu dosyalardan 91 adedi derdest, 64 adedi ise istinaf veya temyiz aşamasındadır” açıklamasında bulundu. 

OSMANLI VE SELÇUKLU ESERLERİ 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde özellikle Selçuklu ve Osmanlı Döneminden kalan çok sayıda tarihi eserin, son zamanlarda bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karıya kaldığına dikkat çekti. 

RESTORASYON İŞİNİ ALAN MÜTEAHHİTLER NEDEN İŞİ BİTİRMEDEN BIRAKIYOR? 

Ülkemizde restore edilerek turizme kazandırılacak çok sayıda eser bulunduğuna işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Ancak restorasyon çalışmaları yapan firmaların bir kısmının işi bitirmeden çalışmaları bıraktığı yönünde, ülkemizin dört bir yanından haberler geliyor. Bu da restore çalışmalarının çok uzun sürede tamamlanabilmesine neden oluyor. Niğde’de Sungurbey Cami ilk müteahhit işi bıraktı. Bor'un tarihi Osmanlı Hamamında yapılan restorasyon çalışmalarında, 8 yıl boyunca birden çok yüklenici firma işi bıraktı. Bunun gibi çok sayıda işi bırakan yüklenici örneği var. Restorasyon ihalesine giren firmalar için ihale eden yetkili kurumların daha dikkatli olmaları gerekir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)