Gürer, Hani Tüm Taşeronlar Kadroya Geçecekti?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KHK ile ‘taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinde’ oluşan sorunların çözülmesini istedi.

SİYASET 30.01.2018, 10:04 30.01.2018, 10:05
Gürer, Hani Tüm Taşeronlar Kadroya Geçecekti?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KHK ile  ‘taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinde’ oluşan sorunların  çözülmesini istedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer hükümetin 1 milyon taşeron işçiye kadro sözü verdiğini ancak  taşeron uygulamasının ortadan kalkmadığı gibi aynı kurum içinde dahi işçiler arasında ayrım yaratıldığını  ve binlerce işçinin uygulama dışında kaldığını belirterek, ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini belirtti. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm taşeron işçilere koşulsuz kadro sözü verilmesine rağmen, 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin büyük çoğunluğu kadro hakkından yoksun bırakıldığını belirtti.

KADRO HAYALİ SUYA DÜŞTÜ 

Belediye ve il özel idarelerinde çalışan binlerce taşeron işçiye kadro yerine iktisadi teşekkül işçiliği getirildiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, Mevcut belediye şirket çalışanlarının statüsü değişmediğini ve kadroda olmayan bu işçilerden dilekçe alınmadığına dikkat çekti. Gürer, KİT’ler ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda çalışan işçilerin kapsam dışında tutulduğunu, “Personel ihalesi” şartı arandığı için; ihalesinde personel gideri yüzde 70’in altında olan işçiler ile mal, yapım ve danışmanlık ihalelerinde çalıştırılan işçilerin de  dışarıda kaldığını hatırlattı. 

HAKLARINDAN YARARLANAMAYACAKLAR

Kapsamda olan işçilere ise hem güvenlik soruşturması hem yazılı, sözlü ya da uygulamalı sınav şartı getirildiğini kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Öte yandan kadro için, açılan davalar ile geçmişe yönelik hak ve alacaklardan feragat koşulu aranacak. Kadroya geçiş, mevcut hak ve ücretlerle yapılacak. Taşeron işçilerin ücret ve hakları mevcut kadrolu işçilerin seviyesine çekilmeyeceği gibi kadroya alınan taşeron işçiler, mevcut kadrolu işçilerin toplu iş sözleşmesinden de doğrudan yararlanamayacak” dedi. 

DAVA AÇILAMAYACAK

Düzenlemenin, OHAL devam ederken KHK ile yapıldığı için Anayasa Mahkemesi yolunun da kapatılmış olduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer,  “696 sayılı KHK ile taşeron olarak çalışanlar için sözde kadro düzenlemesi yapılmıştır. 1 milyonu aşkın taşeron çalışanının kadro beklentisi belli kesim ile sınırlı kalmıştır. Bütün taşeronlara koşulsuz kadro sözü veren AKP hükümeti taşeron işçiler için ayrıma gitmiş, aynı iş yerlerinde dahi mağduriyet yaratmıştır.

Ülkemizde ne yazık ki taşeron süreci ortadan kaldırılmadığı gibi daha sorunlu kılınmıştır. Asıl işi yapanlar asıl kadroya alınmamış eşit işe eşit ücret verilmemiştir. Belediye’de çalışan taşeronlar belediye kadrosuna alınmak yerine yeni bir düzenlemeye gidilip mağdur edilmiştir. Süreç sorunludur. Bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir” dedi.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)