Gürer: “Kanser ilaçlarında yaşanan problemler..."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda ülkemizde ölüm nedenleri arasında zirveyi zorlayan kanser hastalığı ile hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların temininde yaşanan sorunları, Sağlık Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

SİYASET 02.09.2021, 16:29
Gürer: “Kanser ilaçlarında yaşanan problemler..."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda ülkemizde ölüm nedenleri arasında zirveyi zorlayan kanser hastalığı ile hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların temininde yaşanan sorunları, Sağlık Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SGK’ye başvuruda bulunulan kanser ilaçlarının geri ödeme başvurularının ivedilikle değerlendirilip sonuçlandırıldığını belirtti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda vaka artış hızı sürekli yükselişte olan kanser hastalığı ve bu hastalığa karşı alınan tıbbı tedbirlerin açıklanması için Sağlık Bakanlığına soru öneresi verdi.

Gürer, önergesine şu sorulara yanıt istedi:

“2018 itibariyle Türkiye’de kanser hasta sayısı nedir, illere göre hasta dağılımı nasıldır?

2018 yılında kanser nedeniyle gerçekleşen ölüm sayısı nedir?

Türkiye’de bulunmayan kanser ilaçları hangileridir? Türkiye neden temin etmemektedir?

SGK’nın karşılamadığı ilaçlar hangileridir?

Bazı kanser ilaçlarının karaborsaya düştüğü bilinmektedir, bununla ilgili tedbir alınmakta mıdır, tedbirler nelerdir?”

BAKAN KOCA RAKAM VERMEDİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin illere göre dağılımı ve hasta sayısı ve ölenlerin sayısı konusundaki soruyu yanıtsız bıraktı. Bakan Koca, istatistiki verilerle ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) adres gösterdi.

TEMİNİNDE SORUN YAŞANAN İLAÇLAR 

Ülkemizde henüz ruhsatlı olmayan kanser ilaçlarının bilimsel verilere dayanılarak Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu)tarafından onaylanması durumunda yurtdışından temininin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veya Türk Eczacılar Birliği tarafından yapıldığını belirten Bakan Koca, bu şekilde yurtiçinde temininde sorun yaşanan ilaçların teminin sağlandığını anlattı. 

KANSER İLAÇLARI İÇİN GERİ ÖDEME BAŞVURULARI 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ülkemizde Bakanlığımızca ruhsatlandırılıp firmalar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunulan; kanser ilaçlarının geri ödeme başvuruları ivedilikle değerlendirilmekte ve sonuçlandırılmaktadır” açıklamasında bulundu 

İLAÇLAR İÇİN ELEKTRONİK TAKİP 

İlaç Takip Sistemi vasıtasıyla tüm ilaçların üreticiden son tüketiciye kadar elektronik sistem ile takip edildiğini belirten Sağlık Bakanı Koca, “ İlaçların herhangi bir şekilde bu akışın dışında yasal olmayan şekilde satılmaması için Bakanlığımız (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) hassasiyetle çalışmakta ve gerekli denetimleri yapmaktadır” dedi. 

KANSERLİ HASTA SAYISI SÜREKLİ ARTIYOR

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kanserli hasta vaka sayısının her yıl artış gösterdiğini ve kanser nedeniyle ölüm oranının da kalp krizi ile birlikte zirveyi zorladığını ifade etti. Sağlık Bakanı Koca’nın ‘kanser ilaçlarının karaborsaya düştüğü’ yönündeki iddiaları içeren soruyu da yanıtsız bıraktığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Yurttaşlarımızın, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili sorun yaşadığı yönünde şikâyetler almaktayız. Biz de, bu konuda doğrudan muhatap olan bakanlığa, soru sorarak durumu yansıttık. Bakanlık, sorunun oluşmaması için çalıştıklarını ifade ediyor. Pek çok kanser çeşidi bulunmakla birlikte, bunların arasında oldukça fazla ölümcül türleri olan bu hastalık, ne yazık ki ölüm nedenleri arasında ilk sıraları zorlamaktadır. Tedavisi zor ve pahalı olan bu hastalıkla ilgili ilaçların temini konusunda yaşanan problemlerin çözüme kavuşturulması de elbette Sağlık Bakanlığının görevidir. Bu yönde sorun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması yönünde uyarılarımıza ve konuyu takibe devam edeceğiz” diye konuştu. 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)