Gürer, “Şeker Vatandır, Satılmasın”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı başlattıkları kampanya kapsamında, 26 Mart Pazartesi günü Bor Şeker Fabrikası önünde, halkla birlikte toplantı düzenleyeceklerini bildirdi.

SİYASET 24.03.2018, 09:50 24.03.2018, 09:50
Gürer, “Şeker Vatandır, Satılmasın”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı başlattıkları kampanya kapsamında, 26 Mart Pazartesi günü Bor Şeker Fabrikası önünde, halkla birlikte toplantı düzenleyeceklerini bildirdi. 

ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALAR TEK TEK ZİYARET EDİLİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz olarak, 14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamına alınmasının doğuracağı olumsuzlukları anlattı. CHP olarak özelleştirilen fabrikaları tek tek ziyaret ettiklerini anlatan Ömer Fethi Gürer, partisinin düzenlediği “Şeker vatandır, satılmasın” kampanyasının sürdüğünü ifade etti.

BOR ŞEKER FABRİKASI ÖNÜNDE TOPLANTI YAPILACAK 

26 Mart Pazartesi günü saat 11.30’da Niğde’nin Bor ilçesindeki şeker fabrikası önünde şeker fabrikalarının satılmaması için CHP heyeti ve halkla beraber toplantı düzenleyeceklerini açıklayan Ömer Fethi Gürer, “Çünkü ülkemizde şeker satılırsa çiftçisi, esnafı, besicisi, işçisi ve şekerden fayda sağlayan kesimler mağdur edilecek” dedi.

ŞEKER SATILIRSA, NİŞASTA BAZLI ŞURUBUN ÖNÜ AÇILACAK

Şeker fabrikalarının satılmasının, insan sağlığına zararlı olan ve Amerika’daki şirketlere ait nişasta bazlı şurup ve ye yoğunluklu tatlandırıcıların, Türkiye’de daha çok tüketiminin yolunu açacağını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Onun için halkımızla birlikte pazartesi günü Bor ilçesindeki şeker fabrikasının önünde saat on bir buçukta özelleştirmeye karşı toplantı yapacağız” diye konuştu. 

GÜRER, 311 OSB’DE 1 MİLYON 730 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR 


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’de toplam 311 organize sanayi bölgesi (OSB) bulunduğunu ve OSB’lerdeki 50 bin 528 parselde yaklaşık 1 milyon 730 bin kişinin istihdam edildiğini açıkladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde kaç tane organize sanayi bölgesi vardır? İllere göre organize sanayi bölgelerinde işyeri sayıları kaçtır? Kaç işçi bu işyerlerinde çalışmaktadır? 2017 yılında organize sanayi bölgesinde kapanan işyeri sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, Organize sanayi bölgelerinde üretime geçilen parsel sayıları ve bu parsellerde oluşturulan istihdam hacimlerinin; yatırım yapılan sanayi kolu, yatırım büyüklüğü ve benzeri nedenlerle farklılık gösterdiğini belirterek, “ Örneğin Niğde İlimizdeki OSB'lerde 236 parselde 4.869 kişilik istihdam sağlanmışken Çankırı'da 72 parseldeki istihdam büyüklüğü 5.678 kişidir. Diğer bazı illerimizdeki durum ise şöyledir: Diyarbakır (213 parsel-5.000 kişi), Bolu (79 parsel-5.275 kişi), Erzurum (102 parsel-4.150 kişi), Ordu (99 parsel-5.870 kişi), Trabzon (107 parsel-5.149 kişi) ve Çorum (103 parsel-5.340 kişi)” açıklamasında bulundu. 

2016 yılı sonuna kadar tüm OSB'lerde üretime geçilen parsel sayısı 49.486 iken, 2017 yılı sonu itibariyle bu rakamın 1.042 parsel artarak 50.528 parsele ulaştığını söyleyen Bakan Özlü, “Benzer şekilde 2017 yılı sonu itibariyle; üretime geçen 50.528 parselde yaklaşık 1.730.000 kişi istihdam edilmekte olup, bu rakam geçen yıla göre yaklaşık 100.000 kişilik bir artışa işaret etmektedir” dedi.

 

Gürer’den Başbakan Yıldırım’a “Mobbing” sorusu

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘işyerlerinde psikolojik taciz ve yıldırma’ olarak tanımlanan mobbing sorununu, Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.  Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde de TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi sunmuştu. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde 2016 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, yapılan 64 başvurudan 54’ünün mobbing olarak değerlendirildiğini anımsattı. 

 

İşyerlerinde psikolojik yıldırmanın önlenmesi kapsamındaki Başbakanlık genelgesinin 2011’de yürürlüğe girdiğini hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten 2017 yılı sonuna kadar Alo 170 hattına 55 bin 680 mobbing çağrısından  4 bin 109’unun şikâyet başvurusuna dönüştüğünü belirtti. 

 

SORU ÖNERGESİ 

 

Mobbing çağrısı ve şikâyet başvurusuna dönüşen rakamlara bakıldığında bu anlamda yapılması gereken çalışmaların olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:“Mobbingin  bir insan hakları ihlali  olarak   toplumsal farkındalık yaratmak adına yapılan çalışma var mıdır? Kitle iletişim araçları ile kamuoyu oluşturması için çalışma düşünülmekte midir? ALO 170 hattına  2017 yılında gelen başvuru sayısı kaçtır? Kaçı hakkında işlem yapılmıştır? Çalışma ortamlarının  dışlama, tercih, ırk, renk, cinsiyet ya da cinsel yönelim, din,siyasi görüş, milli bakış ya da sosyal köken temelli herhangi bir ayrışımdan  arınmış olabilmelerine yönelik hükümetinizce yürütülen projeler var mıdır? İdarenin örgütlü mobbingine karşı davaların yüksek maliyetli olması önlenmesi,  hızla çözüm oluşturulması için yasal düzenlemeler düşünülmekte midir? İşçiler çalışanlar  arasında  mobbinge yöneticinin göz yumması  ya da ilgisiz kalması gibi durumlarda  mobbing nedeni ile ihmallerin  önlenmesini önleyecek düzenlemeler düşünülmekte midir?”

 

GÜRER’İN KANUN TEKLİFİ 

 

Bilindiği gibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz günlere de mobbing uygulamasının önlenmesine yönelik olarak TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi sunmuştu. Ömer Fethi Gürer, Kanun Teklifinde işverenin, işyerinde çalışanlar arasında ahenk ve huzuru bozucu davranışları önlemekle yükümlü kılınması gerektiğine vurgu yaparak, “ Bu amaçla iş yerinde kişilerin ruhsal bütünlüğüne zarar verecek kasıtlı, sürekli, sistematik bir şekilde sürdürülen ve kısaca psikolojik taciz (mobbing) olarak ifade edilen kusurlu davranışları izlemek, değerlendirmekle yükümlü olacak. İş yerlerindeki söz konusu uygulamalar, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının birlikte hazırlayacakları yönetmelikte belirlenecek” ifadelerine yer vermişti. 

 

MOBBİNGLE MÜCADELE DERNEĞİ’NDEN GÜRER’İ ZİYARET

 

Bu arada Mobbingle Mücadele Derneği Genel Başkanı İhsan İşman, Genel Sekreter Dr. İhsan İşman ve Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Güney, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i TBMM’de ziyaret etti. 

 

Dernek yöneticileri, mobbingle mücadele konusundaki desteklerinden dolayı CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e teşekkür etti. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise psikolojik yıldırmanın kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere pek çok işyerinde yaygın olarak uygulandığı yönünde ciddi şikayetler aldıklarını söyledi. 

 

Mobbinge maruz kalanların genel olarak ne yapacakları veya nereye müracaat edecekleri konusunda bilgi sahibi olmadıklarını anlatan Ömer Fethi Gürer, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tüm çalışanlar için bilgilendirme yapması gerektiğini ifade etti.

 

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)