“Kamuda Taşeronda Kalanların Kadro Haklarıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Taşeron işçisinin 696 sayılı KHK ile devlet kadrolarına geçiş işlemlerinde verilen sözlerin tutulmadığını 2 Nisan 2018’de sona eren süreçte hakkını alamayan emekçilerin beklentilerinin devam ettiğini belirtti.

SİYASET 20.01.2020, 14:25 20.01.2020, 14:27
“Kamuda Taşeronda Kalanların Kadro Haklarıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Taşeron işçisinin 696 sayılı KHK ile devlet kadrolarına geçiş işlemlerinde verilen sözlerin tutulmadığını 2 Nisan 2018’de sona eren süreçte hakkını alamayan emekçilerin beklentilerinin devam ettiğini belirtti. Gürer “kamuda taşeronda çalışanların istisnasız kadro sözü verildiğini ancak uygulamada bunun gerçekleşmediği gibi eşit işe eşit kadro sağlanmadığını, Bakanlara sorduğu yazılı soru önergeleri ve KİT Sayıştay raporlarında taşeronda çalışan işçilerle ilgili bilgilerin belgelendiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM yaptığı konuşmada taşeron sorununu devam ettiğini söyledi.

Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Taşeron düzenlemesini içeren 696 sayılı Kararname'ye rağmen kadro verilmeyen binlerce taşeron işçisi vardır. Bakanlara sorduğumuzda da bunu doğrulamaktadırlar. Taşeronda çalışanların sorunu bu nedenle devam etmektedir. Hizmet alım sözleşmesine tabi çalışanlar sözleşme sonunda işsiz kalmaktadır. Kamuda kiralık araç şoförleri gibi, sağlıkta hastane bilgi işlemcilerine, görüntüleme çalışanlarına, sosyal tesis çalışanlarına ne yazık ki kadro verilmemiştir. KİT çalışanları kadro hakları verilmediği için mağdurdur. Enerji, Karayolları, Demiryolları, PTT, Devlet Su İşleri, Millî Park, orman çalışanları, güvenlik çalışanları gibi KİT'lerde çalışan yüzlerce işçi kadro beklemektedir. Belediyelerde kadro beklerken şirket kadrosuna alınanlar da mağdurdur. Millî Eğitimde "Toplum Yararı" projesi kapsamında çalışanlara da kadro verilmelidir. Eşit işe eşit ücret ve kadro verilmediği için iktidar taşerona verdiği sözü tutmamıştır. Mağduriyetler sürmektedir. Haksızlıklar giderilmeli, çalışanların kadro hakları verilmelidir.” dedi.

BAKAN YANITLARI GÜRER’İ DOĞRULADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuya hizmet veren taşeron firmalarda çalışan işçilerin tüm haklardan yararlanabilmelerini temin ettiklerini, ardından da 950 bin taşeron işçiye kadro vererek sorunu kökten çözdüklerini açıklamıştı. Ancak sürecin takipçisi olan CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer tüm Bakanlardan taşeronda çalışanlarla ilgili Bakanlardan bilgi istedi.  Aralarında Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının da bulunduğu beş Bakanlık soruları halihazırda yanıtlamazken bazı bakanlar ise yanıt verip taşeron işçi varlığını teyit ettiler. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Cumhurbaşkanı genelgesine rağmen KİT çalışanlarının halihazırda kadroya alınmadıklarının, bu konuda genelgeye rağmen taşeron çalışanı görüldüklerini söyledi. Bakanlara yazılı soru önergeleri vererek onlardan gelen yanıtlarla doğrulattı.

Belediyelerde Cumhurbaşkanın açıkladığı rakam içinde yer alan 400 bine yakın işçinin doğrudan belediye kadrosuna alınmadığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Belediye şirketlerine alınarak dolaylı bir taşeron uygulaması yaratıldı. İki yıldır taşerondan kadro alanların aynı şartlarda çalışmalarına rağmen aynı ücret ve aynı kadroyu da alamadılar. 696 sayılı KHK kapsamında daimî işçi kadrosuna geçirilenlerde iki yıldır hak ettikleri ücretleri alamadılar.” diye konuştu. 

KİRALIK ARAÇ ŞOFÖRLERİNİ GÖRMEDİLER

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer kamuda kiralık araç şoförlerinin taşeronda kalanlar içinde ilginç bir çalışan grubu olduğunu belirtti ve “üst düzey bürokratları taşıyan, milyarlık araçları kullanan şoförleri de gözleri önünde görmezden geldiler. Yazda kışta mesai saati gözetmeksizin kamuda çalışan kiralık araç şoförlerinden sözleşmesi bitenlerin bazıları da işsiz kaldı.” dedi.

 GÜRER GERÇEKLER SAKLANDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer taşeron konusunda kamuoyuna sürekli “çözdük, bitirdik” denilmesine karşın Bakan  Albayrak yanıtları sorunun varlığını ortaya koydu.2017 başlayıp 2018 bitti denen süreç hala çözüm getirilmedi. Sayıştay raporlarında da  KİT çalışanların taşeronda kalanlar rakam olarak da yazılı yer alıyor. TYP çalışanları durumu da vahim, kıdemsiz, ihbarsız, güvencesiz her yıl girdi çıktı yapılarak kadrosuz işçi çalıştırılmaya devam ediliyor

KİT, BİT ve bakanlıklarda asıl işi yapıp asıl kadroya geçemeyen ve eşit işe eşit ücret verilmeyen binlerce   çalışan bulunuyor. Ayrıca belediyelerde ve il özel idarelerde 5 ay 29 gün çalışan işçiler var ve bunların kadro hakları tanınmadığı gibi bazı kamu kuruluşlarında 9 ay 29 güne amir izni ile çıkarılma hakkı da bu işçilere sağlanmadı. Toplum Yararı Projesi kapsamında binlerce kişi on ay sonunda kadrosuz olduğu için işe gir çık yaptırıldığından kıdem ve ihbar hakkı kazanamamakla beraber işsizlik fonundan da yararlanamıyor.” şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (1)
A. A 4 yıl önce
Meb bağlı696lılar olarak10 aydan12ayaçikarılıpdaimi kadrolu olarak çalişmak bizlerin doğal hakkımız sayın bakanım lütfen sesimi,zi duyun