Ahlik Haftası Sade Törenle Kutlanacak

Ahi Evran-ı Veli'yi anmak ve onun ilkelerini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen "Ahilik Haftası" etkinlikleri pandemi gölgesinde başlıyor.

GÜNDEM 14.09.2020, 13:47 14.09.2020, 13:47
Ahlik Haftası Sade Törenle Kutlanacak


Bu yıl İlimizde Kutlayacak olduğumuz 13. Ahilik Kültürü Haftası ve  Esnaf Bayramı 17 Eylül 2020 Perşembe günü sade bir törenle kutlanacak.
Konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil “Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 salgınının yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için Niğde valiliği tarafından alınan karar gereği bu yıl Ahilik Kültürü haftası kutlamaları Atatürk anıtına Çelenk konulması ve ardından Sınırlı sayıda davetli ve Valimiz Sayın Yılmaz ŞİMŞEK beyin katılımları ile Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği hizmet binasında bulunan Eğitim salonunda olacaktır.Sayın Valimiz Yılmaz Şimşek tarafından İlin  Ahisi seçilen Hayrettin Öztürk’e Kaftan giydirilmesi, İlin Kalfası seçilen Tolga Özbek’e, İlin Çırağı seçilen Mustafa Buğdaycı’ya ödüllerinin verilmesi ve Mesleğine yıllarını vermiş değerli Ustalarımız ve Esnafımız İsrafil Aslan, Ünal Özdemir, Ahmet Hatipoğlu, Aytekin Öztepe, Bilal Esen ve Ali Öz ‘e  beratların verilmesi ile son bulacaktır” dedi.
Ahiliğin anlamı ve önemine değinen başkan Yeşil “Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl 13. Ahilik Haftası Kutlamalarını maalesef kısıtlamalı ve buruk olarak kutlayacağız. 
Ahilik; bir yandan bireylerin ahlaki erdemler bakımından donanımlarını, onları karakter sahibi bireyler yapmayı amaçlarken öte yandan da bireylerin oluşturduğu aileden millete ve hatta tüm insanlığı kapsayarak bütün toplumsal yapıların huzur, barış, paylaşım ve esenlik içinde yaşamalarını amaç edinen bir insanlık kurumudur. Ahiliği sadece tarihi görevini gerçekleştirip, tarihin derinliklerine gömülmüş bir kurum olarak görmek hata olur. Çünkü ahilik kurumu insanlığın her zaman ve zeminine hitap edecek malzemeye sahip, paylaşımcı bir üretim ve ekonomi modelini savunan, çağlar üstü bir değerler sisteminin adıdır.
Ahiler; ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmayı, aza kanaat edip çoğa şükrederek dağıtmayı, insanlar arasında din, dil, mezhep, ırk ve renk farkı gözetmemeyi ve bunun gibi birçok insani değeri bir yaşam tarzı olarak benimsemiş kimselerdir. Onun içindir ki bizler ipek yolundan bu güne ticarette eşsiz ve görkemli erdemini yaşatan, yansıtan Ahilik ile gurur duyuyoruz. Esnaf ve Sanatkârımızın şu an ki bulunduğu sıkıntılı dönemlerinde de, Ahi Evran Kültürünü yaşatmalı birlik beraberlik içinde olmalıyız.
Bu salgını hep beraber birlik içinde Maske, Sosyal Mesafe, Temizlik kurallarına uyarak saygı ve sevgi çerçevesinde geçirmemiz gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta tüm ticari işletmelerimiz, esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm halkımızın Ahilik Haftasını kutlar, Sağlıklı, mutlu, bol kazançlı günler temenni eder saygı ve sevgilerimi sunarım’’ dedi.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)