Arıkan: Kahvehaneler Zor Durumda İş Yapamıyoruz

Bor Kahveciler Odası Başkanı ve Bor’da faaliyet gösteren Arıkan Çay ve Oyun Salonu sahibi Şaban Arıkan, Koronavirüs Salgını sonrası yaşadıkları sıkıntılara çözüm beklediklerini dile getirdi.

GÜNDEM 15.08.2020, 17:13 15.08.2020, 17:15
Arıkan: Kahvehaneler Zor Durumda İş Yapamıyoruz


Bor Kahveciler Odası Başkanı ve Bor’da faaliyet gösteren Arıkan Çay ve Oyun Salonu sahibi Şaban Arıkan, Koronavirüs Salgını sonrası yaşadıkları sıkıntılara çözüm beklediklerini dile getirdi.
Haber: Ali Akbaş
KAHVEHANELER SESSİZ, İŞLETME SAHİPLERİ DERTLİ, ÇALIŞANLARI ENDİŞELİ…
Koronavirüs salgını sebebiyle geçici bir süreliğine kapatılan kahvehaneler 1 Haziran 2020 itibariyle açıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yeni normalleşme sürecinin ardından Niğde Bor’da da kahvehaneler kapılarını açtı.
Bor’da 90 gün sonra kapılarını açan çay ocağı, kahvehaneler ve oyun salonları ilk müşterilerini kabul etmeye başladı. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyan müşteriler aylar sonra çaylarını içtikleri için mutlu olduklarını belirtti. Ancak oyun oynanmadığını öğrenen birçok müşteri çayını içip evinin yolunu tuttu.
KAHVEHANELER ZOR DURUMDA İŞ YAPAMIYORUZ.
Bor Kahveciler Odası Başkanı ve Bor’da faaliyet gösteren Arıkan Çay ce Oyun Salonu sahibi, Şaban Arıkan, koronavirüs salgını sonrası yaşadıkları sıkıntılara çözüm beklediklerini dile getirdi.
Arıkan;”Koronavirüs salgını sonrası açılan kahvehaneler zor günler yaşıyor. “Okey ve kağıt oyunları yasak olunca müşterilerimiz kapıdan bile içeri girmiyor, ekonomik olarak zor durumdayız." dedi.
Kahvehane, Kıraathane, çay bahçesi ve çay ocağı işletme sahipleri pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. İşletme sahipleri yaklaşık 3 ay kapalı kalan kahvehane ve çay ocaklarının yeniden açılmaya başlamasının ardından ekonomik olarak zor günler geçirdiklerini belirterek başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletten yardım bekliyor.
ZOR DURUMDAYIZ
Bor Kahveciler Odası Başkanı ve aynı zamanda Çay Ocağı Oyun Salonu sahibi Şaban Arıkan,  gerek koronavirüs salgını döneminde gerekse salgın sonrası yaşadığı sıkıntıları paylaştı.
Şaban Arıkan, “Salgın sürecinde yaklaşık üç ay kapalı kaldık ve bu zaman süresince ekonomik olarak çok zor durumda kaldık yeniden ayağa kalkmak için devletin yardımını bekliyoruz." dedi.
Kahvehane işletmecileri olarak kira, vergi ve borçlarını ödemede sıkıntı içinde olduklarını ve maddi anlamda yardım beklediklerini ifade eden Arıkan “Devletimiz biz kahvehane kıraathane esnafının sesini lütfen duysun ve gerekli desteği versin” şeklinde konuştu.
KİRALARI ÖDEYEMEDİK
Şaban Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Pandemi sürecinde kiramızı dahi ödeyemedik ve eşten dosttan borç alarak ödedik. Ekonomik sorunlarımız had safhada, ben dahil birçok kahvehane sahibi arkadaşımız esnaf kredisine başvurdu, fakat bizlere çıkmadı. Bunun nedenini de bilmiyorum. Öyle ki birçok kahvehane sahibi arkadaşımız kendi imkanları ile dezenfekte yaptırıp işletmesini yeniden açtı. Şimdi tek isteğimiz biran önce gerek taş ve gerekse kağıt oyunlarının açılmasını istiyoruz. Biz yeniden eski günlerimize dönmek için devletimiz ve yöneticilerden destek ve yardım istiyoruz” dedi.
ELEMAN ÇIKARDIK
“Koronavirüs salgını öncesi kendi yağımızla kavruluyorduk” diyen Şaban Arıkan, “Bizler yanımızda eleman çalıştırıyorduk ve onlarda bizim sayemizde evlerine ekmek götürüyordu. Salgın sonrası kahvehanelerimiz kapanınca mecburen bizde eleman çıkarmak zorunda kaldık. Şimdi bu arkadaşlarımıza yeniden iş vermek ve evlerine ekmek götürmelerini sağlamak için mutlaka çeşitli oyunların yeniden başlamasına izin verilmesini bekliyoruz. Bu konuda gerekli adımların atılıp biran önce bu sorunların ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
MÜŞTERİ GELMİYOR
“Kahvehaneler açılalı yaklaşık bir ay geçmiş olmasına karşın müşteri gelmiyor” diyen Şaban Arıkan, “Eskiden belli bir müşteri kitlemiz vardı. Salgın sonrası insanlar artık gelirken çok tereddüt ediyor ve korkuyorlar. Çayları bile kağıt bardakta isteyen oluyor ve cam bardak tercih etmiyorlar. Şuna inansınlar bizler onların sağlığı için bütün tedbirlerimizi aldık ve gönül rahatlığı içinde gelip burada keyifli vakit geçirip günün stresini bir nebze olsun üzerlerinden atabilirler. Sürekli temizlik yapıp dezenfeksiyon işlemlerini yapıyoruz ve sürekli denetimden geçiyoruz. Onun için yeniden müşterilerimizin gelip bizlere destek vermelerini ve ekonomik olarak katkı vermelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
EVDE CANIMIZ SIKILIYOR, STRES ATACAK BAŞKA YERİMİZ YOK
Kahvehane ve Kıraathane müdavimleri ortak açıklamalarında yeniden açılan kahvehanelerin eski tadı kalmadığından yana dert yanarak şunları söylediler; “Yaklaşık üç ay boyunca evde kaldığımızdan dolayı gidecek bir yer nerdeyse yoktu, canımız sıkılmıştı. Açılması çok iyi oldu. Ama oyun olmaması kötü oldu.Kurallara uyuyoruz ve buraya oyun oynamaya, günün stresini ve sıkıntısını atmaya geliyoruz. Gelin görün ki oyun yasak! Çay içmeden kalkıp gidiyoruz. Burada ki arkadaşlarımla salgından önce sürekli hem oyun oynar hem de sohbet ederdik. Fakat şimdi durum değişti ve hiçbir arkadaşımız gelmek istemiyor çünkü oyun oynama şansımız maalesef yok. Kağıt ve okey oynama durumumuz olmazsa gelmemizin bir anlamı yok. Bizlerde sosyal mesafeye uyarak oyundan önce eldivenlerimizi giyer sonra oyunumuzu oynar oyun bitiminde eldivenlerimizi kurallara uygun olarak çıkarır çöpe atarız. Artık devletimizin bu konuda bir adam atmasını ve bu konuda gerekli duyarlılığı göstermesini rica ediyoruz” ifadelerini kullandılar.
İKİ DEMLİK ÇAY BİLE SATAMIYORUZ
Bor Sebze Pazarında bulunan Arıkan Çay Ocağı ve  Oyun Salonu da bu salgın döneminden olumsuz etkilenen yerlerden birisi.
Kahvehanenin 20 yılı aşkın çaycısı olarak Şaban Arıkan, korana virüs salgını sonrası oldukça dertli. Arıkan, “Okey ve kağıt oyunları oynanmadığından dolayı müşterilerinin çok azaldığını ve kimsenin gelmek istemediğini, bunun da işlerini olumsuz yönde etkilediğini, kazancın az olması nedeniyle yanlarında işçi çalıştıramadıklarını” söyledi.
“Çay ve meşrubat satamıyoruz” diyen Arıkan, “Eskiden çay kazanında çayımızı demler müşterilerimize ikram ederdik, fakat şimdi günde en fazla iki demlik çay demliyor ve müşterilerimize ikram etmeye çalışıyoruz. İki demlik çay bile çoğu zaman kalıyor ve içen olmuyor. Hal böyle olunca ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşıyoruz. Devletimizden bu konuda bir kolaylık sağlamasını ve artık normale dönmek istiyoruz. Eğer böyle giderse yakında bütün müşterilerimizi kaybedeceğiz ve bu da bizim hayatımızı olumsuz yönde etkileyecek” dedi.
KAHVEHANE ESNAFI OYUNUN SERBEST OLMASINI İSTİYOR.
Kahvehane İşletmecileri “Günler sonra kahvehaneler açıldı, çok memnunuz. Kurallara uygun olarak iş yerimizi sabah 6:00’da açıyoruz, dezenfekte yapıyoruz. Çayımızı demleyip Masalar arasında sosyal mesafe kuralına uyuyoruz. Giriş ve çay ocağının olduğu yerde kolonyamız da hazır.
Kahvehanelerin 22:00 olarak belirlenen kapanış saatinin ise yaz döneminde anlamsız olduğunu dile getiren kahvehane işletmecileri oyun oynanmasına izin verilmesini ve kapanış saatinin yaz dönemi de göz önüne alınarak uzatılmasını talep ettiler.
Uzun bir aradan sonra yeniden faaliyete başlayan kahvehaneler ve müşteriler kahvehane kültüründe oyunların olmazsa olmaz olduğunu çay satmayla kahvehanede çalışanın yevmiyesinin zor ödeneceğini, bu şekilde devam ederse çalışanların işine son vereceklerini ya da tekrar kapatacaklarını dile getirdiler.
Kahvehanelerimizde yetkililerin belirttiği hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Esnaflarımızca tüm önlemler alınmış ve alınmaya da devam edilmektedir. Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün iş yerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimiz de okey, tavla, oyun kâğıdı, bilardo vb. oyunların halen oynatılmamasını kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz. Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, İlgili Bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz” dediler.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)