Halı Pazarları Yok Oluyor

Türkiye genelinde birçok il ve ilçede bulunan halı pazarları artık açılmazken, Niğde’de halı pazarı tüm olumsuzluklara rağmen kurulmaya devam ediyor.

GÜNDEM 28.02.2020, 17:34 28.02.2020, 17:35
Halı Pazarları Yok Oluyor

Türkiye genelinde birçok il ve ilçede bulunan halı pazarları artık açılmazken, Niğde’de halı pazarı tüm olumsuzluklara rağmen kurulmaya devam ediyor.

Türkiye genelinde birçok il ve ilçede bulunan ve el halılarının sergilendiği, alım ve satımın yapıldığı halı pazarları artık açılmazken, Niğde Halı Pazarı Perşembe günleri çevre illerden elen halıcılarında katkılarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Niğde’ye bağlı ilçe ve köylerden gelen halılar yanında Aksaray, Kayseri, Yahyalı gibi çevre yerlerden gelen halılar da pazarda müşteri bekliyor.

Birbirinden güzel tarih kokan el emeği göz nuru el dokuması halılar Niğde Halı Pazarında yollara serilerek sergilenirken, alıcılar halılar için satıcılarla sıkı pazarlık yapıyorlar.

Yıllardır halı ticareti ile uğraşan Halıcı Seyit Geceyatmaz Türkiye’de halı pazarının sadece Niğde’de kaldığını belirterek, “Halı ve kilimlerimiz arasında yeni olanlarda var eski olanlarda. Eski halılarımız yaklaşık elli yıllıktır. Artık Türkiye’de halı pazarları kurulmuyor. Sadece Niğde’de kaldığını söylemek doğrudur. Bu halılar el emeği göz nuru ile dokunuyor. Fiyatları ise 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Artık el dokuması halılar eskisi gibi rağbet görmüyor. Ama eski halı merakı olan ve eski halıların değerini bilen müşterilerimiz buraya gelerek sıkı pazarlıklar sonrasında el emeği göz nuru halıları alıyorlar. Bu halılarımız yaklaşık 2 ay gibi sürede dokunuyor” dedi.

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde önemli el dokuma halıcılık merkezlerinden ve günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş halı pazarlarından olan Niğde Halı Pazarı varlığını sürdürmeye devam ediyor. Her Perşembe günü kurulan pazarda üreticiler halı ve diğer dokumaları tüccar ve diğer alıcılara burada satıyorlar.

 

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)