Muhasebeciler Odasından Eğitim

Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından “Geri Katılım Kazanım Payı Beyannamesi” konulu eğitim düzenlendi.

GÜNDEM 06.03.2020, 16:30 13.03.2020, 18:34
Muhasebeciler Odasından Eğitim

Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından “Geri Katılım Kazanım Payı Beyannamesi” konulu eğitim düzenlendi.

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Geri Katılım Kazanım Payı Beyannamesi eğitim programında Yeminli Mali Müşavir Arzu Aktaş tarafından katılımcılara bilgiler verildi. Toplantıya Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil ile mali müşavirler katıldı.

SMMM Odası Başkanı Hikmet Bekil, yapılan eğitim programıyla ilgili yaptığı açıklamasında, “GEKAP Beyannamesi, kurumlar vergisi mükelleflerince 29 Şubat 2020 tarihinde, üçer aylık beyan dönemine tabi olan diğer mükelleflerce 30 Nisan 2020 tarihinde verilecektir.

2019 yılında uygulaması başlayan plastik poşetlerden Geri Katılım Kazanım Payı (GEKAP) alınması uygulamasında bazı sıkıntılar yaşanmasına rağmen kamuoyu tarafından benimsenmiş ve çevre kirliliğinin önlenmesi anlamında önemli katkıların ortaya çıkmasına da imkân sağlamıştır.

Lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağı, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj, ahşap ambalaj gibi ürünlerden geri kazanım katılım payı alınması uygulamasının nasıl yürütüleceği konusunda ise ciddi tereddütler bulunmaktadır.

Konu ekonominin birçok değişik kesimini ilgilendirmekte, konunun karmaşık olması, pilot uygulama gibi bir ara geçiş uygulanmaksızın, ülke genelinde çok sayıda yeni ürün için GEKAP alınmasına başlanılması birtakım problemlere neden olacaktır. Uygulama kapsamı onlarca yeni ürünü ve milyonlarca işletmeyi ilgilendirmektedir. Bu konuda iş dünyası nezdinde yeterli farkındalık oluşmadığı açıktır.

Böylesi kapsamlı bir düzenlemeyle ilgili kuruluşların, şirketlerin ve şahısların bu kadar kısa bir zaman sürecinde karşılaşmasının doğru olmadığı kanaatindeyiz. Nitekim, ilgili yönetmelik 2019 yılının son günü yayınlanmış, bir gün sonra ise GEKAP alınması istenmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyu açıklayan usul ve esasları 7 Şubat tarihinde yayımlamıştır. Bu çerçevede konunun ilgililer nezdindeki farkındalık düzeyinde yeterli artışın sağlanamadığı tarafımızca gözlemlenmektedir” dedi.

Başkan Beki, ayrıca GEKAP konusunda uygulamanın muhatabı olan muhasebecilere ve meslek erbaplarına konu hakkında düzenlene eğitim programında Yeminli Mali Müşavir Arzu Aktaş tarafından eğitim verildiğini söyledi.

 

 

 

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)