Tarım müdürlüğünden Elma yaprak bükene karşı uyarı

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaprak bükenlere karşı meyve üreticilerine ilaçlama uyarılarında bulundu.

GÜNDEM 16.05.2019, 17:49 16.05.2019, 17:52
Tarım müdürlüğünden Elma yaprak bükene karşı uyarı

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaprak bükenlere karşı meyve üreticilerine ilaçlama uyarılarında bulundu.

Niğde tarım ve Orman İl müdürlüğünden yapılan açıklamada, ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında, gövde ve kalın dallardaki yumurta paketleri ezilerek yok edilmeli, parazitlenmiş (siyah) yumurtaların ezilmemesine dikkat edilmelidir.  Kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında İl Müdürlüğüne başvurulmalıdır” denildi.

Yapılan açıklamanın devamında ise, “ Yaprak büken ergininin kanat açıklığı 18–22 mm olup, rengi açık zeytin ile kahverengi arasında değişmektedir. Yumurtalar önce cam veya su yeşili renkte olup daha sonra ağaç kabuğu rengini alır ve paket halinde bırakılır. Bir pakette ortalama 60 adet yumurta bulunur. Larvanın vücudu sarı-yeşil, koyu yeşil renkte başı ise kahverengi 
Yaprak büken ergini  Siyah renklidir. Larvalara dokunulduğu zaman salgıladıkları iplikçik ile aşağı doğru sarkarlar. 

Zarar şekli: Yumurtadan çıkan larvalar yeni sürgünlerin ucunu, gözleri ve çiçeklerin erkek ve dişi organlarını yiyerek zarar yaparlar. Yaprakları ipeksi ağlarla birbirine bağlayıp buket haline getirirler ve tek yaprağı orta damar boyunca puro gibi sararlar. 
Zararlı olduğu bitkiler: Elma, armut, kiraz, ayva, kayısı, nar, badem, erik, ceviz, fındık, malta eriği, turunçgil, alle üzümü, böğürtlen, ahududu.  Biyoteknik mücadele: Ağaç başına 5-6 adet yumurta paketi bulunan bahçelerde kelebek çıkışından 1 hafta sonra her ağaca 1 adet besi tuzağı asılarak kitlesel tuzaklama yapılmalıdır. 

Mücadele yöntemleri: 
Kültürel önlemler, Erken ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında, gövde ve kalın dallardaki yumurta paketleri ezilerek yok edilmeli, parazitlenmiş (siyah) yumurtaların ezilmemesine dikkat edilmelidir. 
Kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında İlçe Müdürlüğümüze başvurulmalıdır.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)