Yılmaz, Kurban Fiyatlarında Yüzde 5 İle 10 Artış Yaşanıyor

Niğde İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, Kurban Bayramı’na bir aydan kısa bir süre kala kurban piyasasında hareketlik göze çarparken, fiyatlarda da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5 ila 10 arasında bir artış yaşanacağını söyledi.

GÜNDEM 24.07.2019, 18:26 24.07.2019, 18:29
Yılmaz, Kurban Fiyatlarında Yüzde 5 İle 10 Artış Yaşanıyor

Niğde İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, Kurban Bayramı’na bir aydan kısa bir süre kala kurban piyasasında hareketlik göze çarparken, fiyatlarda da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5 ila 10 arasında bir artış yaşanacağını söyledi.

Niğde İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yılmaz; “ Büyükbaş erkek tosun fiyatı, canlı kilosu 19 ila 21 lira arasında, küçükbaş hayvanlar içinde kilo başına belirlenen fiyat (şişek ve toklu) 19 ila 21 lira arasında değişmektedir. Düve fiyatları 15 ila 17 lira arasında değişmektedir. Bu fiyat artışının, girdi maliyetlerini, yem fiyatlarını düşündüğümüzde kayda değer bir artış olmadığını görüyoruz. Yetiştiricinin hayvan beslemek için almış olduğu sığır besi yemi geçen sene 60-65 TL (torba) iken bu sene aynı yem 85-90 TL aralığına çıkmıştır. Hayvan fiyatlarında %5 ila %10 arasında artış olurken yem fiyatlarındaki artış %25 ila %30 arasında gerçekleşmiştir. Kaba yemi, silajı, arpayı, yoncayı da eklersek arada çok ciddi bir uçurum oluşmaktadır” dedi.

Kurbanlık fiyatlarında girdi rakamlarının yükselmesi dolayısıyla bir artış yaşanacağını belirten Başkan Yılmaz, “Kurban Bayramı’na 1 aydan kısa bir süre kala kurbanlık piyasasında da canlanma başladı. Vatandaşlarımız yavaş yavaş kurbanlık fiyatı araştırması yapıyor. Niğde ilimiz hem büyükbaş hem de küçükbaş kurbanlık sayısında herhangi bir sıkıntı yaşamamaktadır. Yeterli sayıda hayvan bulunmaktadır.

Niğde’de kurbanlık hayvan sıkıntısı olmadığını söyleyen Yılmaz şunları söyledi;  “Vatandaşlarımızın kurbanlıkları direkt üreticilerden almalarını özellikle tavsiye ediyorum. Bununla ilgili olarak aylardır kurbanlık hazırlamak için mücadele eden üreticilerimize destek olmamız gerektiğine inanıyorum. ”

Niğde İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, kurbanlık alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin de bilgi verdi. Hayvanın, küpesine, yaşının tutup tutmadığına, boy yapılarına, sağlık kontrollerine dikkat edilmesi gerektiğini savundu.

Kurbanlık hayvanların yaşlarının dişlerine bakıldığında rahatlıkla anlaşılabileceğini belirten Yılmaz, “Özellikle de ağız ve burunlarından gelebilecek akıntılara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Hayvanın; gözlerinin parlaklığı, kulaklarının dik olması, hayvanın canlılığı da dikkat edilmesi gereken diğer hususlardır. Sağlıklı olmayan bir hayvanın kulakları düşük olur.  Hayvan hareket etmekte zorlanır. Gözyaşı akıntısı olabilir.

Zaten normalde her kurbanlık alıcısının hemen anlayabileceği emarelerdir bunlar. Kurbanlık kuzularda da bu emareler aynı paraleldedir. Mesela hayvan dişlerini gıcırdatabilir. Bu da bir emaredir.

Hayvanın bedeninde yaralar olmamalı, buna ek olarak, kör, kulağı kopuk, bir veya iki boynuzu kırık, kuyruksuz, dişleri dökük olmamalı diyen Yılmaz, ayrıca hayvanın yürüyemeyecek kadar topallığının da olmaması gerektiğini vurguladı.

“Kesilen kurbanın etlerini hemen tüketmeyin!”

Kurbanlıkların kesildikten sonra etlerinin hemen buzdolabı veya derin donduruculara konulmasını öneren Aliyye Yılmaz, “Bizim tavsiyemiz kesilen etlerin derin donduruculara veya buzdolaplarına konulup en az 24 saat bekletilmesi ve suyunun çökmesini sağlamaktır. Biz şahsen kesilen etlerin hemen tüketilmesini sağlık açısından pek tavsiye etmiyoruz. Hem bekletilen etler daha da lezzetli olacaktır. Ancak  derin dondurucularda dondurulan etlerin çözülmesinin hemen  ardından kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.” Diye konuştu.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)