20.12.2016, 10:39
Dilde Yasakçılık ve Zorlama
Dilde yasakçılık ve zorlama olmaz. Kelimeler kendilerini kabul ettirebilirse var olur, kullanıma girer.
Dünya dillerinde iki devlet dili zorladı. Birisi Nazilerin yöntemi, diğeri de Türkiye'deki Öz Türkçe akımı. Naziler, denedikleri akımdan bir sonuç alamadılar. Türkiye'de de bir iki kelime hariç Öz Türkçe'cilik tutmadı. Mesela günaydın tuttu, tünaydın tutmadı. Böyle bir kaç kelime sayabiliriz.
Halka malolmamış ve halkın bilmediği, aslında kendinin de bilmediği kelimelerle konuşarak kendini bilgili göstermek heveslisi budala tipler keşke kendilerinin bir hiç olduğunu bilebilseler. Mesela daireye gelen müdürse, "Müdür daireye giriş yaptı" deniliyor. Giren vatandaşsa, "Ahmet efendi binaya girdi" deniliyor.
TÜRKÇEMİZ övgüyü hak edecek kadar güzel bir dildir. Dünya'daki bütün diller birbirlerinden etkilenmişlerdir. Sözcükler alır, deyimler alır ve bunları kendi dil yapısına uyarlarlar. Halk bunları bilerek ve anlayarak kullanıyorsa işte o kelime ve deyim halka malolmuş demektir. Bunları atmaya kalkarsak, o dil çok zayıflar. Mesela; kalem, kale, kağıt, kainat gibi yüzlerce kelime Türkçeleştirilmiştir.
Yerine ne koyarsanız koyun tutmaz. Dil üzerine yapılan çalışmada, Türkçe dünya'da ilk beş dilden birisidir. Türkçe, İngilizce'den sekiz asır önce YAZI DİLİ olmuş, ORHUN abideleri bariz örneğidir.
Bir dilin dünyada yaygınlığı, söz varlığının zenginliği, ifade gücü, akıcı bir dil olup olmadığı, dili kullananların adedi ve o dilde edebi ve bilimsel eserlerin ne kadar varlığı gibi özellikleriyle ölçülür. Oysa bizim akademisyenlerimiz, makalelerinde ne kadar İngilizce bilir ve kullanırsa o kadar itibar göreceğini sanır.
Şuanda dilimizde yeni bir sıkıntı başladı. Ticaret, PLAZA ve sosyete toplantılarında yapılan konuşmalar dilimize Öz Türkçe budalalığından daha fazla ziyan vermektedir.
Sokak kültürünün etkisiyle gelişip sosyal medyada vücut bulan neredeyse yeni bir dil haline gelen kullanımlar hızla yayılıyor. En olmadık ağızlarda bile yapışıp kalıyor.
DİZİLERDEKİ saçma sapan konuşmalar, Türkçe'yi acınacak hale getirdiğinin farkında mıyız?
DİZİLERDEKİ saçma sapan konuşmalar, Türkçe'yi acınacak hale getirdiğinin farkında mıyız?
