Niğdeli Öğrencilerden Ülke Ekonomisine Katkı

Atık strafor köpüğünden yalıtımlarda kullanılan beton yapıldı

EĞİTİM 17.01.2018, 09:22 17.01.2018, 09:23
Niğdeli Öğrencilerden Ülke Ekonomisine Katkı

Atık strafor köpüğünden yalıtımlarda kullanılan beton yapıldı

Niğde Akşemsettin Bilim sanat merkezi öğrencisi atık strafor köpüğü ve çimentonun karışımıyla binaların iç ve dış yalıtımında kullanılmak üzere(strapan) ismini verdiği  beton yaptı. Öğrenci yaptığı atık strafor köpük ve çimentodan oluşan beton binaların iç ve dış yalıtımında kullanılan malzemeyi, maliyeti ve işçiliği düşüreceğini ifade etti.

Akşemsettin Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencisi Furkan Gülbahar; “ bilindiği gibi hayatımızın bir çok noktasında strafor köpükler kullanılıyor. İnşaatların ses yalıtımında veya mobilyaların korunmasında kullanılıyor. Ancak bunlar kullanılıp çöplere atılıyor. Bizimde evde inşaatların çok olduğu bir yerde olduğundan ben devamlı bu strafor köpüklerini çöplerde ve doğaya atılmış bir vaziyette görüyordum. Bununla ilgili bir çalışma yapmak istedim ve bu strafor köpüklerini geri dönüşümle tekrar kazandırmak istedim. Bu strafor köpüklerini çimento ile birleştirip bir yapı malzemesi haline getirdik. Bunu yapmamdaki amacım hem inşaatlardaki mantolama yönteminden hem daha az maliyette ve fazla uğraşmadan aynı derecede ısı ve ses yalıtımını sağlamak hem de atık strafor köpüklerini geri dönüşümle ekonomiye katkı sağlamak. Yaptığımız beton için atık bir strafor köpüğü, çimento ve su kullandık” diye konuştu.

Akşemseddin Bilim ve sanat merkezi öğretmeni Murat Sakarya; “ öğrencimiz atık straforun değerlendirilebileceğini düşünüp bize geldi. Bu straforun bir değeri yok. Bu strafor köpüğünün bir değeri olmadığından doğaya atılıyor ve doğaya da zararlı etkileri olduğundan dolayı geri dönüşüme kazandırılacağı fikri iyi geldi. Bunu biz küçük parçalar haline getirerek yapı malzemesi olarak çimento ile birlikte karıştırarak inşaatların dış ve iç cephelerinde mantolamada kullanılabilir. Mantolama sürece uzun bin süreç almasından dolayı öğrencimizin yaptığı atık malzemeler ile yaptığı beton sayesinde hem zamandan hem de masraflardan kazandırılmış oluyor. Bir diğer konu ise atık olan bir malzemeyi geri dönüşüm sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunulmuş olunur. Çalışmalarımızı üniversitemiz ile birlikte devam ediyor” dedi.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)