Öğrenciler Biyonik Kol Tasarladılar
Niğde Şehit Fazıl Doğruöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, trafik kazalarında ve iş kazalarında kolunu kaybeden hastalar için piyasadan çok daha ucuza biyonik kol tasarladılar.

Niğde Şehit Fazıl Doğruöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, trafik kazalarında ve iş kazalarında kolunu kaybeden hastalar için piyasadan çok daha ucuza biyonik kol tasarladılar.
Trafik kazasında veya iş kazasında kolu kopan hastalara biyonik kol takılabileceğini belirten Niğde Şehit Fazıl Doğruöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik ve Elektronik Mikro denetleyici atölye şefi İlker Baysal; “Zihin yoluyla da biyonik kol hareket ettirilebilir. Şuanda biyonik kolun hareket etmesi için ellerin hareketini yüklediğimiz eldiven gerekli ama ileride bunu zihin yoluyla hareket ettireceğiz. Bu biyonik kol kolu olmayan bir hastaya takıldığında da zihin yoluyla da kontrol edebilecek. Bu projeye Eylül 2016 yılında başladık ve yaklaşık 4 ay içerisinde bu şekle getirildi.
Trafik kazalarında ve iş kazaları sonrası kolunu kaybeden vatandaşlardan esinlenerek biyonik kol tasarladıklarını belirten Baysal; “Kolu olmayan bir insanın günlük hayattaki bütün ihtiyaçları karşılaması adına tasarladık. Biyonik el tasarlarken normal bir insan nasıl elini kullanıyorsa, aynı şekilde bu robotik elle günlük ihtiyaçlarını karşılaması için bütün koordinasyonlarını sağlamaya çalıştık. Bu kol şuanda diğer ele takılan eldiven ile çalışıyor. Bu biyonik kolu ilerletip beyin yoluyla hareket ettirebilecek şekilde getirmek için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
Biyonik elin maliyetinin piyasadakilere oranla çok düşük olduğunu dile getiren Baysal, "Piston yardımıyla çelik tel sayesinde eklem yerlerindeki tam olarak kavramanın gerçekleşmesi adına o piston geri çektiğinde koordinasyonun tam olarak gerçekleşmesini sağladık ve çok başarılı olduk. Trafik kazasında ve iş kazasında kolunu kaybeden hastalarımız için bir umut oldu. Bu elin bir şekli tam kavramak için ya da sensörlerle hiç uğraşmamak için fren telleri güçle karşılaştığında durabiliyor. Bundan dolayı bütün boşlukları doldurduğu için cisim elinden kaymıyor. Biz burada biraz daha sade teknolojiye önem vermek istedik" diye konuştu.