Rektör Kar, “Recycling Industry” Dergisine Konuk Oldu

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’ın, “Recycling Industry” Dergisi Editörü Çiğdem Öz’e verdiği, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yürütülen Sıfır Atık çalışmalarının konu edildiği röportaj derginin Eylül 2020 sayısında yayımlandı.

EĞİTİM 03.09.2020, 17:11 03.09.2020, 17:12
Rektör Kar, “Recycling Industry” Dergisine Konuk Oldu



Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’ın, “Recycling Industry” Dergisi Editörü Çiğdem Öz’e verdiği, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yürütülen Sıfır Atık çalışmalarının konu edildiği röportaj derginin Eylül 2020 sayısında yayımlandı.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar röportajda, Üniversitede yürütülen sıfır atık çalışmalarından, bu çalışmaların toplumsal faydaya olan katkısından ve atık yönetiminin bir yaşam biçimi haline dönmesi için Üniversite olarak gösterilen çabaya kadar bir çok konuya değindi.

Önceliklerinin maliyet değil toplumsal fayda sağlamak olduğunu vurguladığı röportajda, Atık Yönetimi Koordinatörlüğünün kurulması sürecine de değinen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, koordinatörlüğü oluştururken akademik bilgi ve birikimden de faydalandıklarının altını çizdi.

Atık yönetimi sürecinin öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz tarafından benimsenmesi üzerine uzun süre kafa yorduklarını belirten Rektör Kar, röportajın devamında, bu bağlamda Sıfır Atık Öğrenci Kulübünün kurulduğunu da söyledi. Bu kulüpte görevli öğrencilerimizin diğer öğrencilerin zamanlarını çalmadan kısa süreli sunumlar yaparak atık yönetim sistemi ile ilgili detaylı bilgileri arkadaşlarına ilettiklerini de ifade eden Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, bunun Sıfır Atık sürecinin hızlıca benimsenmesinde etkili olduğunu önemle vurguladı.

Röportajda, Üniversitenin idari ve akademik personellerine de Sıfır Atık Farkındalık Eğitimi verildiğine değinen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, farkındalığın sürekliliğinin sağlanması için de ayrıca çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Röportajın ilerleyen bölümlerinde atıkların dönüşümü neticesinde sağlanan faydalara da yer veren ve Sıfır Atık bağlamındaki çalışmalar neticesinde önemli bir gelişme olarak “Üçüncü Sınıf Atık Getirme Merkezi Lisansı” alındığını da aktaran Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kendilerine sağladığı hibe ile kompost makinesi aldıklarını ve bu makine sayesinde gübre üreterek bunları tarımsal faaliyetlerde kullandıklarını dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, kurulan bu başarılı sistemin tüm kamu kurumlarına da örnek olacak bir nitelikte olduğunu ayrıca ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar’ın atık yönetimi konusunda yürütülen şeffaf sürece ilişkin değerlendirmelerinin de yer aldığı röportajda atık yönetim sisteminin önemli bir planlama sonucu başarıya ulaşabileceği çıkarımında bulunan Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, atık ekonomisi konusunda kendisine yöneltilen soruya, “Eğitim kurumu olarak atığın ekonomik değerinden çok atığın yönetimi konusunda davranış kazandırma çabasındayız. Gençler bu davranışı kazanırsa bu davranış hayatlarının her anına yansır ve topluma yayılır. Bu sebeple bizim için önemli olan davranış bilincinin kazandırılmasıdır. Böylece doğaya karşı olan sorumluluğumuzu da yerine getirmiş olacağız” cevabını verdi.

Üniversite içinde biriken atıkların durumu hakkındaki açıklamalarında ise Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, atıkların lisanslı firma tarafından zamanında bertarafının gerçekleştirildiğini açıklayarak, atıkların gönüllülük esasına dayalı olarak kaynağında değerini kaybetmeden yani çöp olmadan ayrıştırılabilmesinin de kaliteli ham madde üretimine imkan sağladığını önemle vurguladı.

Röportajın son kısmında, öğrencilerin atık yönetim sistemine aktif katılımını sağlamak amacıyla, atıklarını atık otomatlarına atan öğrencilere yemekhanede kullanabilecekleri puanlar kazandıracak bir sistem üzerinde çalışmaların yoğunlaştığını belirten Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, bu ödüllendirme sistemi ile farkındalığın pekiştirilmesi ve atığın da bir milli servet olduğunun anlaşılmasına kaktı sağlayacağını düşündüklerini ifade etti.

Rektör Kar röportaj sonunda, Sıfır Atık çalışmalarında emeği geçen tüm akademik ve idari personellerimiz ile öğrencilerimize teşekkürlerini iletti. “Recycling Industry” Dergisinde ayrıca Üniversitenin Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Çağdaş Gönen’in “Sıfır Atık Hedefinde Yeşil Atıklar: Enerji ve Kompost Gübresi” adlı röportajı ve Üniversite Atık Yönetimi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci’nin “Covid-19 ve Dünyayı Tehdit Eden Yeni Bir Çevre Kirliliği; Tek Kullanımlık Maske” konulu röportajı da yer aldı.

Doç. Dr. Çağdaş Gönen röportajda genel olarak, yerel yönetimlerimizin ve kalabalıklaşan kentlerimizin iyi planlanmış bir Atık Yönetimi Sistemine olan ihtiyacı hakkında bilgiler verirken, Sıfır Atık uygulamasının ülke çapında özellikle yerel yönetimlerin geleneksel atık yönetimi anlayışını değiştirebilecek önemli bir fırsat olduğu aktardı. Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ise röportajında, Covid-19 pandemisi ile birlikte ortaya çıkan sorunlar arasında, geri dönüşemeyen tek kullanımlık maske ve ıslak mendillerin de önemli bir yer tuttuğu vurgulayarak düzensiz atıkların çevreye ve insan sağlığına olan etkileri konularında da değerlendirmelerde bulundu.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)