Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, rahim ağzı farkındalık ayı nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasında, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde dokuzuncu sırada bulunan Rahim ağzı kanserinin aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

SAĞLIK 05.01.2021, 15:20 05.01.2021, 15:21
Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır



Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, rahim ağzı farkındalık ayı nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasında, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde  dokuzuncu sırada bulunan Rahim ağzı  kanserinin aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Dr. Koç yaptığı açıklamada şunları söyledi; “ Rahim ağzı kanseri;  dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken ,  ülkemizde  dokuzuncu  sıradadır.  Rahim ağzı  kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır.   Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri: Human  Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu,  Erken yaşta (16 yaştan önce) ilişkiye başlamak,  Çok eşlilik,  Sigara içmek,  Kötü beslenme alışkanlığı,  Çok sayıda doğum yapmak,  Sosyo ekonomik düzeyin düşük olması, 5 yıldan daha uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı,  Bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Rahim ağzı kanseri belirtileri: Rahim ağzı kanserinin belirtileri, erken dönemde kendini göstermeyebilir. Daha çok hastalığın ileri safhalarında ortaya çıkar. Belirli HPV tipleri (çoğunlukla 16 ve 18) ne bağlı enfeksiyonlar,  kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Tedavi edilmezse, yıllar içinde bu lezyonlar rahim ağzı kanserine ilerleyebilir” dedi.  

Kanser taramalarının tamamen ücretsiz yapıldığını belirten Dr. Koç; “ İlimizde rahim ağzı kanseri taramaları Ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)