Sgk Borçları Yapılandırılıyor

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlar 6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun ile yapılandırılıyor.

GÜNDEM 27.09.2016, 08:25 07.11.2018, 17:26
Sgk Borçları Yapılandırılıyor
Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlar 6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun ile yapılandırılıyor. 
Bor SGK Müdürü Reyhan Çavuş söz konusu kanunun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğüne girdiğini söyledi. 
Konuyla ilgili olarak açıklamalar yapan Bor SGK Müdürü Reyhan Çavuş, başvuruların 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılabileceğini belirtirken şöyle konuştu: "Bilindiği üzere, 3/8/2016 tarihli ve 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19/8/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 
Anılan kanunla 2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenme imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecektir.
BAŞVURU SÜRESİ 
Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurabilecektir. Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilecektir.
İDARİ PARA CEZALARINDA ANAPARANIN YÜZDE 50’Sİ SİLİNECEK 
Yapılandırma kapsamında, idari para cezalarının asıllarının yüzde 50’si, gecikme zammının ise tamamı silinecektir. Gecikme zammı yerine ise kalan yüzde 50 borç aslı üzerinden Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar alınacaktır.
36 AYA VARAN ORANLARDA TAKSİTLENDİRME İMKANI 
Yapılandırma kapsamında, SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacaktır. SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler ve böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecektir.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARI DA YAPILANDIRMA KAPSAMINDA
Yapılandırma, Genel Sağlık Sigorta Prim Borçlarını (GSS) da kapsayacak olup, 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslına vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödeyebileceklerdir.  GSS Borçları İçin En Son Başvuru 2 Ocak 2017’dir. 
 Gelir testi yaptırmamış olanlar 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat edebilecekler ve belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primlerini  ödeme  imkanına kavuşmuş olacaklardır.  Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden faydalanamayan genel sağlık sigortalıları, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.
YAPILANDIRMANIN AVANTAJLARI
Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işveren; bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecektir. 4/b sigortalıları da yapılandırılan borcun ilk taksitinin ödenmesi ve 60 günden fazla cari ay borcu bulunmaması kaydıyla sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. Ayrıca daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecektir.
KAPANMIŞ İŞYERLERİNİN 50 LİRAYI AŞMAYAN ALACAKLARI SİLİNECEK 
Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirasını aşmayanlar silinecektir.
YAPILANDIRMA HAKKI HANGİ DURUMLARDA KAYBEDİLECEK? 
Kanun kapsamında SGK borcu olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, taksitlendirme süresi içerisinde cari ay prim borçlarının bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma haklarını kaybedeceklerdir. 
SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ DE YAPILANDIRILIYOR
Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra, kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla, bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.
ZİRAAT BANKASI İLE PROTOKOL
Kurumumuza borcu bulunan 4(b) kapsamındaki sigortalıların borçlarının tasfiyesi amacıyla, uygun koşullarda kredi kullandırılması için Kurumumuz ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. arasında işbirliği protokolü 31.08.2016 tarihinde imzalanmıştır.
Protokol gereğince Kurumumuza borcu olan sigortalılarımıza masrafsız olarak (hayat sigortası ve yasal yükümlülükler hariç) 1,05 faiz oranı ile 36 aya kadar vadeli kredi kullandırılacaktır. 
Bankadan verilecek krediden, borçlarını süresi içinde yapılandıran ve emekliliğe hak kazanan sigortalılarımızın kendisi faydalanacaktır." diyerek sözlerini noktaladı.



Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)