20.06.2016, 11:26

"Mihr ü Mah"

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan 17’sine geldiğinde iki kişi onunla evlenmek ister. Mihrimah yani “Mihr ü Mah” farsçada “Güneş ve ay” anlamına gelir.

Kızla evlenmek isteyenlerin biri Diyarbekir Valisi Rüstem Paşa diğeri ise koca mimar Sinaneddin Yusuf yani hepimizin bildiği adı ile Mimar Sinan’dır. Padişah kızını Rüstem Paşa’ya verir, Koca Sinan evlidir, 50’sindedir ve de Mihrimah Sultana deliler gibi âşıktır, hoş sevdiğine kavuşamamıştır ama aşkını olağanca güzel bir şekilde sanatına yansıtmıştır.

Üsküdar’a sarayın isteğiyle 1540 yılında Mihrimah Sultan Camii’nin temelini atar 1548 yılında da bitirir; camiyi yaparken eserine sanki etekleri yerleri süpüren bir kadının dış çizgilerini verir. Derken ilk kez beklide padişah fermanı olmaksızın Edirnekapı’da pekte kimselerin uğramadığı ıssız ama İstanbul’un en yüksek tepelerinden birine ikinci bir eser daha yapmaya koyulur; Mihrimah Sultan uğruna. Camii küçücüktür ama minaresi 38 metredir, 1 tane incecik kubbesi üzerinde de 161 tane penceresi caminin o iç güzelliğini aydınlatır, içerdeki sarkıtlar ve minare kenarlarında ki işlemeler Mihrimah Sultan’ın topuklarını döven saçlarını anımsatır insana. İşte aşka adanmış iki eser diyor İskender Pala. En kısa zamanda gidin ve Edirnekapı ve Üsküdar’da ki iki camiyi aynı anda görebileceğiniz bir yer seçin diye de tavsiye de bulunuyor. “Unutmayın” diye de bir not düşüyor “21 Mart’da yani gece ile gündüzün eşit olduğu günde seyreyleyin” diye ekliyor. Bu arada unutulmaması gereken bir not daha vardır ki 21 Mart aynı zamanda Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür. Göreceğiniz manzara da şudur; “Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken Üsküdar’da ki Mihrimah Sultan Camii’sinin iki minaresinin arasından ay doğar.

Yani “Mihr ü mah”
Yani “güneş ve ay”.

Sevgi dolu bir hafta geçirmeniz dileği ile.
Yorumlar (1)
öner yavuzer 8 yıl önce
aşk nelere kadir.
Günün Anketi Tümü
Yayın politikamızdan memnun musunuz?
Yayın politikamızdan memnun musunuz?