Sarıkız Örümceği Sazlıca’da Yine Ortaya Çıktı

Yine Niğde’de ortaya çıktı! Halk arasında sarı kız adıyla bilinen ve et yiyerek beslenen Camel Spider isimli örümcek Niğde’nin Sazlıca beldesinde görüldü.

GÜNDEM 19.06.2019, 16:11 19.06.2019, 16:14
Sarıkız Örümceği Sazlıca’da Yine Ortaya Çıktı

Yine Niğde’de ortaya çıktı! Halk arasında sarı kız adıyla bilinen ve et yiyerek beslenen Camel Spider isimli örümcek Niğde’nin Sazlıca beldesinde  görüldü.

Sazlıca  Kasabası’nda dünyada ‘Camel Spider’ olarak bilinen, ülkemizde de ‘Sarı kız’ olarak adlandırılan 5 cm büyüklüğünde örümcek görüldü. Geçen yılda Niğde’nin Fertek mahallesinde görülmüş ve Niğde’de ‘sarı kız’ paniği yaşanmış yetkililer harekete geçmişti.

 Sarıkız örümceği haberleri halk arasında panik oluştururken aynı zamanda merak uyandırdı. Sarıkız örümceği (camel spider), Niğde, Bilecik, Bodrum ve Diyarbakır’da ortaya çıkması ile tedirginlik yarattı. Çok tehlikeli bir tür olarak sarıkız örümceği için “Sarı Ömer” diye de adlandırılıyor. Kurak yerleri seven, Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha çok bulunan Sarıkız örümceği, et ile beslendiği için insan sağlığı açısından bazı riskler oluşturuyor.

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ NEDİR?

Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan Sarı Ömer örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar. Bu nedenle et parçalarını kolayca koparabiliyorlar. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Ömer örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Ömer örümceği, akrep bile avlayabiliyor.

Sarıkız örümceğinin diğerlerinden ayıran en önemli ve tehlikeli özelliği ise saldırgan bir yapıya sahip olması. Güçlü çene yapısına sahip olan Sarıkız örümceği, kendisinden büyük canlılara bile saldırmaktan çekinmiyor.

BİR METREYE KADAR ZIPLAYABİLİYOR!

Sarı kız böceği ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, dünya üzerinde ise yoğun olarak Afrika’ da Namibya’ da bulunmaktadır.Beslenme şekillerinden dolayı diğer iri örümcek türlerinden farklıdır. Sarıkız böceği türlerinin hemen hemen hepsi et ile beslenmektedir. Görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahip olan sarıkız böcekleri akrep dahi birçok hayvanı yiyerek beslenebilirler. Bu türlere halk arasında sarıkız böceği isminin haricinde böğü yada böyü de denmektedir. Örümcek yerden yaklaşık 1 metre yukarı zıplıyor ve ısıya duyarlı hareket ediyor. Diğer örümcekler insandan kaçarken bu direkt ısırmak için insanların üzerine üzerine geliyor. Çok hızlı hareket edebildikleri bilinmekte olup zehirsiz olduğu uzmanlar ve araştırmacılar tarafından belirtilmektedir. Boyları 8-10 cm arasında değişmekte olup, avlarını dişleri ile ovuşturdukları için ısırıldığını fark edemezler. Isırdığı kısma dişleri sayesinde eti yumuşatıp yiyebileceği kıvama getiren bir sıvı bırakmaktadır.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (1)
Selo 5 yıl önce
Geçen sene ben 25 tane öldürdüm iftiyan mevkinde