Bitim, Sanayi Sicil Affı Geldi

Niğde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Metin Bitim, Sanayi Sicil Kanunu’na eklenen geçici madde ile İşletmelerde meydana gelen değişiklikleri (adres, unvan, kapasite vb.), verilmesi gereken beyannameleri ve senelik işletme cetvellerini 01.07.2017 tarihinden önce vermemiş olanlara idari para cezası uygulanmayacağını söyledi.

GÜNDEM 11.07.2017, 09:42 11.07.2017, 09:43
Bitim, Sanayi Sicil Affı Geldi

 Niğde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Metin Bitim, Sanayi Sicil Kanunu’na eklenen geçici madde ile İşletmelerde meydana gelen değişiklikleri (adres, unvan, kapasite vb.), verilmesi gereken beyannameleri ve senelik işletme cetvellerini 01.07.2017 tarihinden önce vermemiş olanlara idari para cezası uygulanmayacağını söyledi.

Yine Sanayici tanımına uyan ancak bu güne kadar Sanayi Siciline kayıt olarak Belge almamış olan İşletmeler kayıt için başvurması halinde İdari Para Cezası uygulanmayacağını belirten Bitim; “Sanayinin Geliştirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi amacıyla hazırlanan 7033 Sayılı Kanunun Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle Sanayi İşletmelerimizdeki Çarklar daha hızlı dönmeye başlayacak. Sanayi sicil Kanunundaki sanayi tanımı güncellendi, günümüzün en önemli sektörlerinden biri haline gelen bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeleri de Sanayici sıfatı kazanarak Sanayi Sicil Belgesi alabilecek. Bu nedenle İlimizde faaliyet gösteren Bilişim Teknolojisi ve Yazılım Üreten işletmeler Sanayi Sicil Kanunun 2. Maddesine göre https://sanayisicil.sanayi.gov.tr web adresinden elektronik başvuru yaparak Sanayi Sicil Belgesi almak zorundadırlar. Sanayi Sicil Kanunu’na eklenen geçici madde ile İşletmelerde meydana gelen değişiklikleri (adres, unvan, kapasite vb.), verilmesi gereken beyannameleri ve senelik işletme cetvellerini 01.07.2017 tarihinden önce vermemiş olanlara idari para cezası uygulanmayacak” dedi.
Sanayiciler Damga Vergisi, Harç, Emlak Vergisi Ödemeyeceklerini ifade eden Bitim; “ İşletmelerin organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yapacakları yatırımlarda yatırım maliyetinin azaltılması amacıyla bu bölgelerde bulunan arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnamelerden damga vergisi alınmayacak. Yine bu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri, bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis sözleşmeleri uyarınca tahsis edilenlere devir ve tescil işlemleri, bu arsa üzerine inşa edilen binaların cins değişikliği işlemleri, harçlardan muaf olacaklarını ifade etti.
Sanayiciler Daha Az Elektrik Faturası Ödeyeceklerini söyleyen Bitim, “ Sanayi Sicil Belgesi olan sanayi işletmelerinden daha önce alınan elektrik Bedellerindeki TRT payı artık alınmayacak. Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalara daimi olarak emlak vergisi muafiyeti getirildiği için kanunda yer alan benzer mahiyetteki geçici muafiyetler kaldırılacak. Yerli Malı destekleniyor. Kamu İhale Kanununa konulan bir madde ile ihalelerde yerli malı ürünlere %15 fiyat avantajı tanınmasına cevaz veriliyor. Ayrıca Kamu İhale Kurulu tarafından ilan edilecek olan listede yer alan ürünler ile yerli yazılım ürünlerine %15 oranında fiyat avantajı tanınması zorunlu hale geliyor. Diğer taraftan, yine orta düşük, orta yüksek ve yüksek teknolojili makine, malzeme ve ekipman arasından ilgili bakanlıklarca belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan ve ihale konusu işte kullanılacak makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması şartı getiriliyor” dedi.
Bitim; “Yerleşim Alanları içinde kalan KSS ile sanayi işletmelerinin taşınmasına devlet desteği geliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görev ve yetkileri bu kapsamda yeniden tanımlanıyor. Bakanlığa, yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi sitelerinin ve sanayi işletmelerinin yerleşim alanı dışına taşınmasına ve planlı sanayi alanları dışında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin planlı sanayi alanlarına taşınmasına yönelik faaliyetleri yürütme ve taşınma masraflarını kredi ile destekleme görev ve yetkisi veriliyor” diye konuştu.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)