Bor Karma OSB'den yeni bir hizmet daha

Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesine meteoroloji istasyonu kuruldu.

GÜNDEM 27.09.2021, 11:15
Bor Karma OSB'den yeni bir hizmet daha

Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesine meteoroloji istasyonu kuruldu.

Niğde Valisi ve Bor Karma ve Deri İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Şimşek tarafından yapılan açıklamada: 
“Küresel ısınmayla birlikte değişen iklim koşulları, tüm kurum ve kuruluşların sağanak yağış, sel, dolu, yıldırım gibi olumsuz sonuçlara sebep olabilecek doğa olaylarına karşı tedbirler almalarını zaruri kılmaktadır.  
Bu noktadan hareketle, Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen saha etütleri neticesinde bölgemiz alanını kapsayan bir meteoroloji hava tahmin-izleme istasyonu bulunmadığı görülmüştür. Bu temel eksikliğin giderilmesi amacıyla öncelikli olarak OSB içerisinde bir meteoroloji istasyonu kurularak işler hale getirilmiştir.  
İstasyonun ulusal meteoroloji ağına entegrasyonu akabinde bölgemizde cereyan eden ve edecek her türlü hava olayı daha hızlı ve kesin olarak tahmin edilerek sanayicilerimizin ve müdürlüğümüzün daha hızlı tedbirler alabilmesi sağlanmıştır.  
Hayata geçirilen istasyon, alan büyüklüğü yakın gelecekte 14.000 dekara çıkacak bölgemizde gerçekleşecek yeni sanayi yatırımları için de iklimsel dataları depolayarak fabrika ve proses tasarımlarında kullanılabilir bir reel veri kaynağı olacaktır. 
Zemin eğimi azami 3 derece olan bir düzlükte kurulu OSB’mizin içerisinde ve civarında olası yıldırım vakalarında çekim etkisi göstererek sanayi tesislerini koruyabilecek tepe ve benzeri doğal yükseltiler bulunmamakta olup bu durum bölgemizin yıldırım riskini artırmaktaydı. 
OSB içerisindeki sanayi tesisleri ile insan sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılan incelemelerdeyse, bölgedeki mevcut paratonerlerin tamamına yakınının standartları karşılamaktan uzak olduğu; olanların da bölgenin tamamını muhafaza almakta sayıca oldukça yetersiz kaldıkları görülmüştür.  
Yıldırım riskinin asgariye indirilmesi amacıyla her birinin birincil koruma yarıçapı 200 m, ikincil koruma yarıçapı 400 m olan, kalite standartlarına uygun toplam 8 adet paratoner montajı tamamlanarak işler hale getirilmiştir. Paratonerlerin 4 adedi zemine, 4 adedi ise yükseklik ve konum avantajları sebebiyle ayaklı su depoları, cami minaresi ve idari bina çatısına monte edilmiştir.  
Akıllı telefon ve bilgisayarlardan da takip edilebilir özellikteki hava tahmin ve izleme istasyonu için 43.070 TL, 8 adet paratoner için 105.006 TL olmak üzere toplam 148.076 TL tutarındaki maliyet OSB Müdürlüğü bütçesinden karşılanarak sanayicilerimizin karşılaşabilecekleri riskler minimize edilmeye çalışılmıştır.” 
(Niğde Valiliği)

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)