Niğde’de 19 Bin Ton Organik Elma Üretimi Yapılıyor

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar Niğde’de 11 bin dekar alanda yaklaşık 19 bin ton organik elma edildiğini ve hedeflerinin 81 il içerisinde ilk 5 olduğunu belirtti.

GÜNDEM 30.09.2016, 09:11 30.09.2016, 09:14
Niğde’de 19 Bin Ton Organik Elma Üretimi Yapılıyor
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar Niğde’de 11 bin dekar alanda yaklaşık 19 bin ton organik elma edildiğini ve hedeflerinin 81 il içerisinde ilk 5 olduğunu belirtti.

Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Niğde'de, 11 Bin dekar alandan yıllık yaklaşık 19 bin ton organik elma elde edildiğini belirten Kenar,  Niğde’de 11 bin dekar alan da üretime başlanan organik Elma üretimini geliştirip 81 il içerisinde 10. Sırada yer alan Niğde’yi ilk sıralara kadar taşımak için organik elma üretimini geliştireceklerine belirtti. 

ORGANİK ELMA ÜRETİMİNDİ NİĞDE İLK 10. SIRADA

Başkan Kenar; “Niğde’de 228 bin dekar alan elma üretimi yapılıyor ve bunun 11 bin dekarlık alanında organik elma üretimi yapılıyor. Buda yaklaşık 18-19 bin ton organik elma üretimi yapılıyor. Bu organik elma üretimiyle 81 il arasında 10. Sırada ilimiz yer alıyor. İlimizde organik elma üretimini geliştirip ilk 5’lere yükseltmektir” dedi.

ORGANİK TARIM YAPANLARA GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINDAN DESTEK

Kenar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca organik tarım yapmak isteyen çiftçilere 2015 yılı itibariyle meyve bahçeleri için dekara 70 lira karşılıksız destekleme yapıyor.  Tarım Bakanlığımız geçtiğimiz yıl itibariyle Niğde’de organik üreten çiftçilerimize toplam 350 bin TL değerinde karşılıksız bir destekleme yaptı” diye konuştu.

ORGANİK ELMANIN MEYSULUĞU DİĞER ELMALARDAN FİYAT OLARAK FARKLI

Organik elmanın meysuluğu diğer elmalardan fiyat olarak bile farklı olduğunu belirten Kenar, “ Organik olmayan meysuluk bir elmayı 20 ile 30 kuruştan alırlarken, organik yöntemle üretilen meysuluk elmaları 70 ile 80 kuruş arasında alıyorlar. Yani 50 kuruş ilave organik ürün ücreti ödüyorlar. Yine sofralık elmalarda 20 ile 30 ilave fazladan para vererek organik elma alıyorlar. Tüccarlar ve özel sektörler organik elma üreten çiftçilerle de sözleşme yapıyorlar ve bu sayede organik elma üretimine çiftçileri teşvik ediyorlar. Organik elmanın yurt dışına pazarlaması bile diğer elmalardan kolay olduğunu söyleyen Başkan Veli Kenar; “ organik olmayan elmayı satmak için tüccar ara iken organik yollarla üretilen elmanın alıcısı da hazırdır. Alıcısı hazır olduğu gibi bu organik elmaların yurt dışına pazarlanması konusunda fiyat makas aralığı daha da artıyor” şeklinde konuştu. 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)