Niğde’de 4 Bin 66 Adet Kırmızı Etiketli Asansör Var

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce Niğde’de denetimden geçen asansörlerin büyük bölümü güvenli bulunmadı. Niğde’de bulunan asansörlerin %57’si kırmızı etiket taşıyor.

GÜNDEM 23.03.2018, 09:33 23.03.2018, 09:34
Niğde’de 4 Bin 66 Adet Kırmızı Etiketli Asansör Var

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce Niğde’de denetimden geçen asansörlerin büyük bölümü güvenli bulunmadı. Niğde’de bulunan asansörlerin %57’si kırmızı etiket taşıyor.

Niğde Sanayi ve Teknoloji Müdürü Metin Bitim, Niğde’de 4 bin 66 adet kırmızı renkli etikete sahip asansör olduğunu belirterek, İlimizde şuan itibariyle muayene kuruluşları tarafından denetlenerek bilgi etiketi iliştirilmiş ve 7 bin 212 adet asansör bulunmakta olup bunların 874 adedi yeşil, 2 bin 206 adedi mavi, 66 adedi sarı ve 4 bin 66 adedi kırmızı etikete sahiptir.

Kırmızı renkli bilgi etiketi, güvensiz asansöre, sarı renkli bilgi etiketi kusurlu asansöre, mavi renkli bilgi etiketi hafif kusurlu asansöre, yeşil renkle bilgi etiketi ise uygun asansöre iliştirilmektedir” dedi.

İlgili mevzuat gereği, özel binalarda ve kamu binalarında asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehlikeye atamadan kullanılabilmesini temin etme sorumluluğunun asansörün bulunduğu binadaki bina sorumlusuna ait olduğunu belirten Bitim, “Bina sorumlusu mutlaka asansör bakımı hususunda yetkisi olan yetkilisi servis ile aylık bakım sözleşmesi imzalamak ayda 1 kez bakımının ve yılda 1 kez periyodik kontrolünün yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.”

UYGUNSUZ ASANSÖRLER HEZMETTEN MEN EDİLECEK

Güvenli hale getirilmeyen asansörlerin belediye ve il özel idaresi tarafından mühürleneceğini ve hizmetten men edileceğini belirten Niğde Sanayi ve Teknoloji Müdürü Metin Bitim, “Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansör, periyodik kontrolü yapılmayan asansör, periyodik kontrolü yapılıncaya kadar veya güvenli hale getirilinceye kadar ilgili idare (Belediye, İl Özel İdaresi) tarafından mühürlenerek hizmetten men edilmektedir.

A tipi muayene kuruluşu tarafından insan can ve mal güvenliği açısından yüksek risk oluşturan uygunsuzlukları tespit edilerek kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvenli hale getirilmesi için 30 (otuz) gün süre verilen asansörler güvenli hale getirilene kadar bina sorumlusunca kullanıma kapatılmalıdır. Verilen 30 günlük süre sonunda A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından yapılan takip kontrol sonucu güvenli hale getirilmediği tespit edilen asansör ilgili idare (Belediye) tarafından mühürlenerek hizmetten men edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

KIRMIZI ETİKETLİ ASANSÖRLER KULLANILMAMALI

Kırmızı etiketli asansörler “Güvensiz” asansörler olup kesinlikle kullandırılmaması ve kapalı tutulması gerektiğini belirten Bitim, “Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörlerin yıllık periyodik ve takip kontrol faaliyetlerinin zamanında yaptırılmasına rağmen güvenli hale getirilmeden kullanıma devam edildiği tespit edilen asansör ile ilgili olarak bina sorumlularına veya kat maliklerine “1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun” gereğince idari yaptırım uygulanmaktadır. Asansör ile ilgili şikâyet, ihbar ve talepler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Çağrı Merkezi hattı Alo 130 üzerinden veya İl Müdürlüğümüze dilekçe ile yapılabilmektedir.

Binalarda kalıcı olarak hizmet veren ve insanların taşındığı asansörler ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, piyasaya arz koşullarını kapsayan Piyasa Gözetim ve Denetimi faaliyetleri İl Müdürlüğümüzce yerine getirilmektedir. Asansörün tescil edilmesi ise asansörün bulunduğu Belediye veya İl Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır. Asansörlerin Periyodik Muayenesi ise Belediyeler veya Özel İdarenin anlaşmış olduğu ve Bakanlığımızca yetkilendirilen Asansör Yetkili A Tipi Muayene Kuruluşları tarafından yerine getirilmektedir. Sınırları içerisinde asansör bulunan; Niğde Belediyesi, İl Özel İdaresi, Altunhisar Belediyesi, Çiftlik Belediyesi, Çamardı Belediyesi, Kemerhisar Belediyesi, Aktaş Belediyesi TSE ile anlaşmış, Bor Belediyesi ile Ulukışla Belediyesi ise Kontest Müh. Mak. İnş. Gıd. Hay. San. Ve Tic. Ltd. Şti ile anlaşmıştır” dedi. 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)