Niğde’de marka kent paneli

Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin (NGC) ev sahipliğinde Niğde’de “Yerel Medya ve Marka Kentlerin Oluşumunda Medyanın Rolü “ konulu panel düzenlendi.

GÜNDEM 27.08.2021, 17:43
Niğde’de marka kent paneli

Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin (NGC) ev sahipliğinde Niğde’de “Yerel Medya ve Marka Kentlerin Oluşumunda Medyanın Rolü “ konulu panel düzenlendi.

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde Medya/Medya İçin Demokrasi Avrupa Projesi kapsamında “Yerel Medya ve Marka Kentlerin Oluşumunda Medyanı Rolü” konulu panel düzenlendi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başaran Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı panele, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu (İGF) Başkanı Adem Alemdar, Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Uzel, Kayseri Büyükşehir Basın Evi Koordinatörü Üstün Tuncer, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu, Nevşehir Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca,  Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Lütfi Demirsoy, cemiyet üyeleri ve basın mensupları katıldı.

BASIN ŞEHRE KATKI SAĞLIYOR

Panelin açılış konuşmasını yapan Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, yerel medyanın şehrin ekonomik, spor, sanat ve kültür anlamında gelişmesine büyük katkı sağladığını belirterek, “Bir şehrin gelişmesi, kalkınması ve tanınırlığının artması adına yerel medya çok önemli bir unsurdur. Şehrimiz Niğde’den örnek verecek olursak, Niğde Üniversitesi’nin kurulması noktasında Niğde Yerel Medyası o tarihte imza kampanyası başlatmış ve üniversitenin ilimize kurulması adına ciddi katkı sağlamıştır. Medyanın, bir kentin gelişiminde, sanayisinde, sağlık sektöründe ve eğitim alanında nasıl etkili olduğunu bu kampanya kapsamında görmüş olduk. Yine yerel medya olarak Niğde Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde Niğde Havaalanı İstiyor İmza Kampanyası yaptı” dedi.

Konuşmasının devamında Niğde Valiliği öncülüğünde başlatılan Marka Kent Niğde projesini yerel medya olarak desteklediklerini belirten NGC Başkanı Düzgün, “Niğde Valiliğimiz öncülüğünde başlatılan ve koordinatörlüğünü Prof. Dr. Başaran Öztürk hocamızın yaptığı Marka Kent Niğde projesinin Niğde için çok önemsiyoruz. Projenin yürütülmesinde ve başarıya ulaşmasında Niğde yerel medyası olarak her zaman üzerimize düşen ne varsa yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.

Ama maalesef Marka Kent olmak için Niğde’mizin önündü çok uzun bir süreç var bu süreci hiç bırakmadan, yılmadan devam ettirmek ve sürekli çalışmak gerekiyor. Tabi ki bunun yanında Marka Kent olmak için değişik dinamiklere ihtiyaç var. Öncelikle Niğde insanını buna inandırmak gerekiyor. Şehrin kültürünün bu gelişimlere hazır hale getirilmesi gerekiyor. Bunun içinde siyasilerimize, bürokratlarımız ile biz gazetecilere büyük görevler düşüyor. Şehrimizin bütün unsurları buna inanır ve el birliği ile çalışırsa bu projenin başarılı olacağına inanıyoruz” şeklide konuştu.

MARKA KENT PROJESİ SÜRDÜRÜLMELİ

“Yerel Medya ve Marka Kentlerin Oluşumunda Medyanın Rolü “ konulu panelde konuşan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başaran Öztürk, katılımcılara Marka Kent Niğde projesinin nasıl başladığını, nasıl geliştiğini ve proje kapsamında hangi çalışmaların yapıldığını aktardı.

Prof. Dr. Öztürk yaptığı konuşmasında, Marka Kent Niğde projesinin Niğde’nin geleceği için çok büyük bir adım olduğunu ve bu projeye Niğde’nin her kesiminin sahip çıkarak başarıya ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Öztürk panelde yaptığı konuşmasında, “Niğde Valiliği öncülüğünde başlatılan Marka Şehir Projesi’nin, koordinatörüyüm. Bu projeyi yaptık ve çok şükür alnımızın akıyla çıktık. Biz bu proje başlarken kimsenin söyleyecek sözü kalmamasını istedik. Buradan hareketle "fikir tepsisi" yöntemini kullanarak ikisi Niğde'de olmak üzere Mersin, Adana, İzmir, İstanbul Anadolu Yakası, İstanbul Avrupa Yakası ve Ankara’da toplam sekiz arama konferansı düzenledik. Niğde'de Valilik önünde kurulan çadırda üç hafta süre ile yüz yüze anket uyguladık. Ayrıca internet ortamında anketler düzenleyerek daha geniş bir kitleye ulaşmaya ve fikirlerinden yararlanmaya çalıştık.

Bu süreçte elde ettiğimiz sonuçları 20 Haziran 2019 tarihinde konunun uzmanlarından oluşan geniş katılımlı bir çalıştayda masaya yatırdık ve ilgili kişilerle paylaştık. Daha sonra da elde edilen bulguları bilimsel yöntemlerle analiz ederek sonuç raporunu hazırladık. Söz konusu sonuç raporunu kitapçık haline getirerek de tüm paydaşların ve bilgi kullanıcıların yararlanmasını amaçladık. Bu süreçlerden geçerek büyük bir titizlikle hazırlanan proje sonuç raporunun ve ortaya konulan yol haritasının Niğde'nin geleceği için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Proje ile Niğde’nin Marka Kent Olma Konusunda yol haritası belirledik. Bundan sonra yapmamız gereken oluşturulan bu yol haritasının ivedilikle uygulamaya konmasıdır. Bu noktada; yerel yönetime, kamu kurum ve kuruluşlarına, meslek örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına ve kent gönüllülerine özellikle ve özellikle basına önemli görevler düşüyor” dedi.

BASIN GÖZÜMÜZ VE KULAĞIMIZ

Prof. Dr. Başaran Öztürk, bir şehrin marka kent olabilmesi adına basına da çok büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü belirterek, “Ben şuna inanırım, bir insanda göz ve kulak uzvu neyse bir ülkelerde ve demokrasilerde de basın odur. Özgür basına sahip olmayan ülke veya demokrasi düşünmek, ağacı olmayan orman düşünmek kadar abestir. Medya ve medya çalışanları demokrasinin enerji hücreleridir. Basın olmadan devletin ve demokrasinin de bir ayağı yok demektir.

Bu bakımdan şehrin gelişimi ve tanıtımı için basın önemli bir unsurdur. Marka Şehir olma konusunda basınımıza da büyük görevler düşmektedir. Marka Kent Niğde projesinde basınımız her zaman bize destek oldu, bu bakımdan onlara teşekkür ediyorum” dedi.

Katılımcıların konuşmasını büyük beğeni ve keyifle dinlediği Prof. Dr. Başaran Öztürk, verdiği örnekler ve yaptığı sunumlarla Marka Kent Niğde projesinin başlangıç ve gelişim sürecini anlattı.

Panelin ardından Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başaran Öztürk’e katılım ve teşekkür belgesi verilirken panel fotoğraf çekimi ile son buldu.  

(NGC)

Yorumlar (0)