Tarımda saman faydaya dönüştürmeli

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar yaygın kanaatin aksine samanın çiftlik içerisinde ve hayvancılıkta önemli bir değer olduğunu belirtti.

GÜNDEM 10.07.2017, 12:49 10.07.2017, 12:51
Tarımda saman faydaya dönüştürmeli

 Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar yaygın kanaatin aksine samanın çiftlik içerisinde ve hayvancılıkta önemli bir değer olduğunu belirtti. 

Özellikle hububat ve bunu takiben fasulye hasadı ile birlikte bu bitkilerin samanı ile ilgili üreticilerin bilgilendirilmesi gerektiğine değinen Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; " Öncelikle hayvan beslemede değerlendirilen saman düşük hatta yok sayılan besleme değerinin yanında kaba yem üretiminin yetersiz olduğu ilimizde geviş getiren hayvanların sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışması için kullanılabilmektedir. Kaliteli kaba yem temininin yetersiz kaldığı durumlarda saman bu görevi üstlenebilmektedir. Hayvan beslemede saman ancak yeterli ve kaliteli kaba yem üretimine ulaşıldığı zaman terk edilebilir” dedi.                                                                                                                                 
Kenar; “İlimiz toprakları organik maddece çok fakir olduğundan anız artıkları hasadı takiben toprağa karıştırılarak toprağın su tutma kapasitesi arttırılmış olur. Uygulanan gübre ve su gibi maliyeti yüksek girdilerin yıkanarak topraktan uzaklaşmasına engel olunur. Hububat hasadından artan sap ve saman hayvan altlığı olarak kullanıldığında hem hayvan gübresinin değerini artırır hem de toprakta tutunmasına yardımcı olur. Altı kuru kalan hayvanlar da daha sağlıklı ve verimli olurlar. Basit balyalamalarla ya da kuru bir depoda kolaylıkla saklanabilen saman besleme değeri az da olsa tarımda faydaya dönüşebilmektedir" diye konuştu.                                                                                 Anızın yakılması ise, uygulanan gübrelerin bitkilere yarayışlı hale gelmesini sağlayan mikroorganizmaların ölmesine neden olacağından toprak verimliliğini düşüreceğini belirten Kenar, hayvan gübrelerini sobada yakmaktan vazgeçerek tarlada verime dönüştürmeyi bilen çiftçilerimizin anız yakma gibi zararlı bir uygulamayı da   en kısa zamanda tamamen terk edeceğine inandığını söyledi.                                                                      
Artan hayvan varlığını beslemek için kaliteli kaba yem üretiminin hızla artması gerektiğini, bu gerçekleşene kadar da samandan bu yönde yararlanmaya devam edilmesinin doğru olacağını belirten Kenar;  yaklaşan hasat sezonu nedeniyle üreticilere de yüksek verim ve hayırlı kazançlar diledi.                                                                      

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)