Kuduz Hastalığına Dikkat!

Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, kuduz hastalığının insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığı olduğunu söyledi.

SAĞLIK 30.09.2017, 17:37 30.09.2017, 17:37
Kuduz Hastalığına Dikkat!

Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, kuduz hastalığının insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığı olduğunu söyledi.

EN ÇOK KÖPEKLER BULAŞTIRIYOR

Dr. Değirmencioğlu, ülkemizde kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla; köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilen hayvanlar olduğunu belirterek kuduzu insanlara en çok başıboş hayvanların bulaştırdığına vurgu yaptı.

HAYVANLARDA KUDUZ BELİRTİLERİ

Kuduza yakalanmış hayvanların gösterdiği belirtilere işaret eden Dr. Değirmencioğlu; “Kuduza yakalanmış evcil bir hayvanda bazı huy değişiklikleri görülür. Daha önceleri normal davranış gösteren hayvanlar sinirli ve saldırgan olurlar. Dikkatlerini çeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği gösterirler” dedi.

HER CİSME SALDIRIRLAR

“Yutak felcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini yitirdiklerinden, sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür” diyen Dr. Değirmencioğlu, “Vahşi hayvanlar insanlara olan korkusunu yitirir ve evcil hayvan gibi insanlara yaklaşabilirler. Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüz de ortalıkta görülebilirler ve dikkatini çeken her cisme saldırırlar. Hastalığın ileri safhalarında felç gelişir ve hayvanlar komaya girerek ölürler” diye konuştu.

KUDUZUN İNSANLARDAKİ BELİRTİLERİ

Kuduzun insanlardaki belirtileri ifade eden Dr. Değirmencioğlu, hastalık belirtilerinin virüsün  vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıktığını, hastalığın insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başladığını, ısırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebildiğini, yutak felci sebebiyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görüldüğıünü, daha sonra hastanın komaya girdiğini, hastalığın belirtileri görülmeye başladıktan sonra ölümün kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

KUDUZ NASIL BULAŞIR?

Kuduz hastalığının nasıl bulaştığına ilişkin soruları cevaplandıran Dr. Değirmencioğlu; “Kuduza yakalanmış bir hayvanın (ülkemizde çoğunlukla başıboş köpekler) ısırmasıyla,
Kuduz hayvanın salyasının açık yaraya, kesik, sıyrık veya çatlak deriye; göz, ağız veya buruna temas etmesiyle, Kuduz hayvanın tırmalaması sonucu meydana gelen yaralanmalarla (hayvanın tırnağı kendi salyasıyla bulaşık olabilir), Kuduz hayvanın salyasıyla bulaşık malzemenin (tasma, yular ve dizgin gibi) bütünlüğü bozulmuş deriye temasıyla, Kuduz  hayvanın etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesiyle bulaşır” dedi.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, kuduz hastalığından korunmak için kedi ve köpeklerin kuduza karşı mutlaka aşılattırılmasını, evcil hayvanların, başıboş ve/veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmasını, çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen veya ölmüş hayvan görüldüğünde Belediyeler, Muhtarlıklar, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine haberdar edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ŞÜPHELİ TEMASLARLA YAPILACAKLAR

Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, kuduz şüpheli temas olduğunda yara veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybedilmeden bol akarsu ve sabunla iyice yıkanmasını, arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmasını, göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler birkaç dakika içinde bol suyla yıkanması gerektiğini, kuduz şüpheli temasa maruz kalan kişi yukarıda belirtilen uygulamaları yaptıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesinii ve hekimin düzenleyeceği aşılama programını aksatmadan uygulamasını istedi.

TEDAVİSİ VAR MI?

“Kuduz hastalığının tedavisi var mıdır?” sorusuna açıklık getiren Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, konu hakkında verdiği bilgide; “Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkânsızdır; hastalık ölümle sonuçlanır” ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)