Asbestli Borular Değişiyor!

Bor ilçesinde içme suyu şebekesinde yıllardan beri kullanılmış olan ve kanserojen madde içeren asbestli borular sağlıklı dükdil borularla değiştiriliyor.

GÜNDEM 16.10.2019, 09:14 16.10.2019, 09:20
Asbestli Borular Değişiyor!

Bor ilçesinde içme suyu şebekesinde yıllardan beri kullanılmış olan ve kanserojen madde içeren asbestli borular sağlıklı dükdil borularla değiştiriliyor.

Bor Belediye Başkanı Serkan Baran'ın en önemli seçim projelerinden birisi olan asbestli boruların yerine sağlıklı dükdil boruların kullanılmasıyla birlikte daha sağlıklı su tüketimi sağlanacak. Asbest boruların sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Bor Belediye Başkanı Serkan Baran , “Buradaki temel amacımız kanserojen etki yapan asbestli su borularının insan sağlığına verdiği zararlı etkileri yok ederek, halkımızın sağlıklı içme suyu kullanmasına ve içmesine olanak sağlamaktır” dedi. Bor Belediye başkanı Serkan Baran ayrıca yapılan bu çalışmanın sadece sağlık olarak değil ekonomik kayıplarında önüne geçeceğini belirterek;  "Kansere sebep olan asbestli su borularının düktil, PPRC benzeri sağlıklı borularla değiştirilmesi ve kaçak suların iletim hattına kazandırılması projemiz  hem kaçaklardan oluşan

kayıpların giderilmesi hem de sağlık açısından çok büyük önem arz etmektedir. İçme suyu borularının geçmiş dönemde 3,5 km’lik kısmı düktil boruyla değiştirilmiştir. Fakat hem insan sağlığı hem de kayıp suların azaltılması için bu boruların tüm ilçede uygulanması zaruridir. Şu anda içme suyunun temininde iletim hattında %40’a yaklaşan kaçak ve kayıplar yaşanmaktadır. Boruların yenilenmesiyle hem su kayıplarının önüne geçilecek hem hemşehrilerimizin sağlıkla ilgili endişeleri giderilecek hem de boşa arıtılan ve pompalanan suyun enerjisinden tasarruf edilecek ve bu tasarruf halka yapılacak yeni yatırımlarda kullanılacaktır."dedi.

Asbest nedir?

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinmektedir.

Ne gibi hastalıklara yol açmaktadır?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içe suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Bu hastalıklardan en önemlileri şunlardır; Mezotelyoma, asbestin yol açtığı en önemli hastalık, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma’dır. Asbestoz, ilk olarak tersane işlerinde çalışanlarda tespit edilen asbestoz, asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yıl kadar zaman almaktadır. Kanser, asbest aynı zamanda akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır. Tedavisi olmadığı için korunma daha da önem kazanmaktadır. Asbestin havaya dağıldığı yerlerde asbest için üretilmiş olan ve ortam şartlarına uygun olan tam yüz ya da yarım yüz toz maskelerinin kullanılması gereklidir.

Türkiye’de ne zaman yasaklandı?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı ( IARC ), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddelerlistesinde asbest maddesi kesin kanserojen tanımlaması ile 1.grupta sınıflandırılmıştır. Türkiye’de asbest Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği’nin 37.maddesi ile yasaklanmıştır. 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.



Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)