Niğde’de koyunlar kuzulamaya başladı

Baharın da müjdeleyicisi olarak bilinen kuzu doğumları Niğde’de başladı.

GÜNDEM 19.02.2020, 16:44 19.02.2020, 16:45
Niğde’de koyunlar kuzulamaya başladı

Baharın da müjdeleyicisi olarak bilinen kuzu doğumları Niğde’de başladı.

Küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Niğde’de hayvancılıkla geçinen vatandaşlar için ilkbahar mevsiminin müjdecisi olarak görülen koyunların kuzulama döneminin telaşı yaşanıyor.

Niğde’de küçükbaş hayvan yetiştiricileri koyunlarının kuzulama döneminin başlamasıyla birlikte, zamanlarının büyük bir kısmını hayatlarının bir parçası haline gelen koyunları ile geçiriyorlar.

Kuz doğumlarının başlamasıyla birlikte yetiştiricileri tatlı bir telaş sararken, Şubat ayının ilk günlerinde başlayan kuzu doğumları, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mesaisini de artırıyor.

Yetiştiriciler, gün doğmadan başlayıp gece saatlerine kadar sürdürdükleri zahmetli ve yorucu uğraşın verdiği yorgunluğu, dünyaya gelen kuzuları kaçaklarına alarak unutuyor. Kış mevsimi nedeniyle ağıllarda beslenen kuzuların sesleri, yetiştiricilere farklı bir sevinç yaşatıyor.

Koyunları kuzularıyla 24 saat boyunca başka bir ağılda bekleten küçükbaş hayvan yetiştiricileri, kuzuların süt emme alışkanlığı edinmesi için yaptıkları bu uygulamanın ardından hayvanları tekrar başka bölüme alıyorlar.

Daha sonra ayrı yere konulan kuzular, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere anneleriyle bir araya geliyor. Buluşma saatinin yaklaşmasıyla koyunlar dışarıda, kuzular ise ağılda melemeye başlıyor. Kapının açılmasıyla birlikte anne ve yavrular birkaç dakika içinde ses ile kokuları sayesinde birbirlerini buluyor. O anlar ise renkli ve duygusal görüntülere sahne oluyor.

Niğde’de koyunların kuzulama döneminin Mart ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)