Esnafa Destek Kredisi Şart

Bor Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı R.Kadir Yalçın, esnafın kademeli normalleşme sürecinde sermaye için krediye ihtiyacı olduğunu söyledi.

ÖZEL HABER 01.03.2021, 12:53 01.03.2021, 12:56
Esnafa Destek Kredisi Şart



Bor Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı R.Kadir Yalçın, esnafın kademeli normalleşme sürecinde sermaye için krediye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde esnafın gelirlerinin büyük bir çoğunluğunu kaybettiğini belirten Başkan Yalçın, destek konusunda yetkililerden yardım beklediklerini açıkladı.

"SERMAYE İÇİN DESTEK LAZIM"

Bor Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı R.Kadir Yalçın, esnafa yardım edilmesinin şart olduğunu söyleyerek, "Mart ayı itibariyle kademeli olarak normalleşme süreci başlayacak, fakat esnafımız pandemi sürecinde kazancının düşmesi, hatta dükkanının aylarca kapalı kalması nedeniyle elde avuçtakini evde kaldığı sürede harcadı. Bu nedenle faizsiz ve 6 ay geri ödemesiz, dükkânına sermaye yapmak için ayağa kalkış kredisi verilmeli. 1 yıldır dükkânı tamamen kapalı olan, ve kazancı olmayan esnafımız pandemi başından bu yana biraz destekler biraz da kendi birikimi ile bu zamana zar zor geldi. Mart ayı itibariyle normalleşme süreci sonrasında esnafımız ne yapacağını düşünmeye başladı. Adeta sıfırdan başlayacak olan esnafımız ile yeni esnaf olmak isteyen fakat pandemi nedeniyle erteleyenler için ayağa kalkış kredisi verilmeli. Bu sermaye için kullanılacak 6 ay geri ödemesiz ve sıfır faizli kredi esnafımıza ve esnaf olmak isteyenlere can suyu olur." dedi.

YALÇIN: "ESNAF 6 AYDA ZOR TOPARLANIR"

Normalleşme süreci sonrasında esnafın zorluklarla karşı karşıya kalacağını anımsatan Başkan Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Normalleşme süreci sonrasında esnafımızın ilk 6 ayı yalnızca ayağa kalkmak, toparlanmak ile geçecek.Eski ticari kazancını yakalamak için de daha uzun bir süre gerekecek. Bu nedenle Mart ayından itibaren esnafımızdan 6 ay elektrik, su, doğalgaz, internet faturalarında vergiler alınmamalı. Var olan tüm kredi borçları doğrudan faizsiz olarak ertelenmelidir." diye konuştu.

YAPILANDIRMA TAKSİTLERİ ERTELENMELİDİR

Pandeminin etkisiyle esnafların yapılandırma taksitlerinin ertelenmesini isteyen Bor Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı R.Kadir Yalçın, " Esnaflarımızın işyeri ya tamamen kapalı ya da açık olmasına rağmen iş yapamaz halde. Bunların neredeyse tamamı yapılandırma kanununa başvurarak birikmiş borçlarını yeniden yapılandırdı. Ancak, bu kanundan yararlanabilmek için ilk iki taksitin zamanında ve tam olarak yatırılması gerekiyor. Hala işyeri kapalı olan esnaf bu borcu nasıl ödeyecek? Örneğin bir okul kantini veya okul servis aracı işletmecisi son bir yıldır daha bir kuruş gelir elde etmemişken hangi parayla vergi borçlarını ödesin? Bu nedenle yapılandırma borç ödemelerinin normalleşme takvimi de dikkate alınmak suretiyle en az 6 ay daha ertelenmesi gerekiyor. Aksi halde yüzbinlerce esnafın yapılandırması bozulacak ve bu borçlar hiç ödenemez bir hale dönüşecek." diyerek sözlerini noktaladı.

Haber: Oğuz Eser

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)