ÖZEL HABER | Niğde lavanta kokacak!

Bor İlçemize bağlı Bereket Köyünde 160 Dönüm arazi üzerine lavanta çiftliği kuruldu.

ÖZEL HABER 19.06.2021, 18:04 21.06.2021, 14:41
ÖZEL HABER | Niğde lavanta kokacak!

Bor İlçemize bağlı Bereket Köyünde 160 Dönüm arazi üzerine lavanta çiftliği kuruldu.
Lavanta yağı ve balı üretilen çiftlikte ayrıca lavanta bazlı kozmetik ürünlerinin üretimi ve satışı yapılıyor.
Aile şirketi olan çiftlik, tamamen kendi sermayeleri ve işçilikleriyle hizmetlerine devam ediyor.
Görsel anlamda da güzel bir manzaraya sahip olan çiftlikte seyir terası, ziyaretçiler için özel turlar bulunuyor.
Ayrıca, çiftliğin düğün yapacak çiftler için dış mekan fotoğraf çekimlerine bir alternatif oluşturacağı işletme sahipleri tarafından ifade edildi.

"160 DÖNÜMDE EKİM YAPTIK"

Bereket köyünde aldıkları 160 dönüm arazi üzerinde ekim yaptıklarını belirten Dr. İnal, "Arazimiz toplamda 160 dönüm büyüklüğünde. 85 dönüm intermedia, yaklaşık 65 dönüm de angustifolia dikimimiz var. Arazinin 10 dönümü iç ve yan yollara gitti." şeklinde konuştu.

"DOĞRU BİR KARAR VERDİK"

Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde doktor olarak görev yapan Mehmet İnal, eşi Çiğdem İnal ile birlikte Niğde'yi tercih ederek ne kadar doğru bir karar verdiklerini anlattı. Gazetemize özel açıklamalar yapan Dr. İnal; "Çiftçi bir aileden geliyoruz. Lavantayı araştırdığımızda soğuk bir iklimde ve yüksek rakımda daha iyi yetiştiğini öğrendik. Memleketimiz olmadığı halde Niğde'yi tercih ettik. Geçen 3,5-4 yılda iklim ve toprak olarakta yanılmadığımızı gördük." dedi.

4-5 YILDA VERİM ALINIYOR

Dr. Mehmet İnal, lavanta çiftliğinin kuruluş aşamasından şu şekilde bahsetti; "2017 yılının Mart ayında arazileri satın aldık. İlk dikimimizi 2017 Ekim ayında yaptık. Arazinin yarısını intermedia lavanta ektik. Üzerinden bir kış geçti. İlkbahar'ı gördük ve kıştan çıkan bitkilerin gayet sağlıklı geliştiğini gördük. Bunun üzerine arazimizin kalan yarısına 2018 yılının Mayıs ayında angustifolia lavanta ektik. Bu lavanta türü Bulgar lavantası diye de geçer. Bu türün yağı daha çok kozmetiğe ve tıbbi kullanıma uygundur. İlk ektiğimiz tür kadar olmasa da buraya uyumlu olduğunu düşünüyoruz. Bu bitkiler 4-5 yılda ekonomik anlamda verimli oluyor. Dolayısıyla bizde heyecanla bekliyoruz, verimimiz ne olacak diye. " şeklinde konuştu.

"YAĞ ÜRETİMİNDE 60 KİŞİ İSTİHDAM EDİYORUZ"

İnal, lavanta çiftliğinin istihdam kapasitesi hakkında da şunları söyledi; "Yılın 12 ayında 2 kişi kalıcı olarak çalışıyor. Ama hasadı yaptıktan sonra,  damıtma işlemine geçildiğinde 3 ay boyunda yaklaşık olarak 60 kişi işletmemizde çalışmaktadır." dedi.

DR. İNAL: "AİLE ŞİRKETİYİZ"

Başından beri aile fertleriyle bu işe girdiklerini belirten Dr. Mehmet İnal, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Biz bir aile şirketiyiz. Zaten ailecek düşündük ve planladık. Birbirimize destek olarak kızım, eşim, ablam işi bir ucundan tuttu ve emek sarf ederek bu hale getirdik."diye belirtti.

"HEDEFİMİZ HEM YURTİÇİ HEM DE YURT DIŞI"

Ülkemize ekonomik anlamda bir girdi sağlamak istiyoruz diyen İnal; "Lavantanın üretimi belli coğrafyalarda sınırlı.Her yerde yetişmiyor. Dolayısıyla ürün yurtdışında ve ticarette kendine daha iyi yer buluyor.Yalnız hangi türü seçeceğiniz önemli. Dış ticarete giden tür bizim ikincil olarak diktiğimiz Bulgar Lavantası türüdür. O Tıbbi ve kozmetik kullanıma daha çok gidiyor. İntermedia türü genellikle temizlik ve hijyende kullanılıyor, sabun, şampuan ve kolonya üretiminde kullanılıyor. Yani hem iç hemde dış ticarete yönelik üretim söz konusu. İşletmemizde İç ve dış ticarete uygun türlerin üretimi söz konusu."

"LAVANTA BALI SAĞLIK İÇİN ÇOK FAYDALIDIR"

Dr Mehmet İnal'ın eşi ve ortağı Çiğdem İnal ise şunları söyledi ; "Bahçemizde lavanta suyu ve yağı haricinde lavanta balı da yetiştiriyoruz. Tamamen organik üretiyoruz, zaten bizim tüm ürünlerimiz organik sertifikalıdır. Özellikle sağlık için çok faydalı olan lavanta balı üretimi için kendi arılarımız var. Sindirim sistemi için özellikle çok tercih edilen bir bal, kendimiz sağım ve şişeleme işlemi yapıyoruz.Her işlemini kendi ellerimizle ve organik biçimde tamamlıyoruz. Hasadımız hafta içi Salı günü başlamayı düşünüyoruz bu seneki ilk hasadımız. Daha önce de deneme yaptık fakat bu yıl daha da verimli olacağını düşünüyoruz. Sevgili Niğdelileri de bahçemize ziyarete bekliyoruz. Gelmek isteyenleri, burada keyifli vakit geçirmek isteyenleri, aileleriyle ve dostlarıyla güzel vakit geçirmek  isteyenleri lavanta manzarasında fotoğraf çekmek isteyenleri bekliyoruz."

TAMAMEN ORGANİK SABUN VE KOZMETİK ÜRÜNLER

Çiğdem İnal ,lavantadan elde edilen kozmetik ürünler hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi; "Ben şimdilik lavanta yağı ve zeytinyağı ile elde ettiğim tamamen organik lavantalı sabunlar üretiyorum. Onun haricinde göz yastığı yapıyorum, içine kuru lavanta çiçekleri koyuyorum,yüz maskesi ve göz bandı yapıyorum kuru çiçekten lavanta keseleri yapıyorum. Evde olduğum vakitlerde bu tip aktivitelerle uğraşıyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

Haber: Oğuz Eser

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)