24.06.2016, 11:08

Zekat Malı Eksiltmez

Zekat kelimesinin önce anlamını söyleyelim. Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve övgü anlamına gelen zekat dini bir terim olarak belirli bir malın bir kısmını Allah rızası için fakir olan kişilere verilmesidir. İslamın beş temel esasından olan ve Medine’de Müslümanlara farz kılınan zekat konusunda Kuran’ı Kerim’de “Siz namazı hakkıyla kılmaya bakın ve zekatı verin. Kendi nefsiniz için her ne hayır yaparsanız muhakkak ki Allah yaptıklarınızı görmektedir.” (Buhara 110. ayet)

Peygamberimizde bu konuda “İslam dini beş esas üzerine kurulmuştur. Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın kulu ve Resulu olduğunu şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmak. (Sahihi buhari ve müslüm) hadis-i şerif.

Zekat kuranda 55 ayette geçmektedir. Zekat verilmesi gereken mallardan Altın, döviz, hisse senedi, tahvil, bono ve nakit paradan 80.18 gram altın veya değeri bulunan bedel üzerinden verildiği gibi, hayvan cinsinden deve, sığır, koyun, keçiye verilirken, tarım ürünlerinden 653 kilograma ulaşanlardan verilir. Bu miktarlar asgaridir. Zekat farz olan kişiler hür, müslüman, akil baliğ olmak ve mal sahibi olmak gerekir.

Alimlerimiz ne diyor: “Sana sendekilerini veren rabbine sende sendekilerden ver ki (zekatını) rabbin sana yenilerini versin.” Ziynet eşyalarının zekatı 1/40 yani % 2,5 olarak hesaplanır. Altın veya para olarak verilir. Ticaret mallarının zekatı borcundan fazla kalan elindeki sermayenin 1/40 (%2,5) oranında hesaplar mal veya nakit para olarak verilir. Kira gelirlerinin yapılan varsa masraf hariç kalanlarından % 2,5 zekatı nakit para olarak verilir. Gayri menkul, daireler, evler, dükkanlar, binalar, araziler, arabalar ticaret için olmadıkça birden fazlada olsalar zekata tabii değildir. Bu malların kazancından yani kirasından gelirinden verilir. Gayri menkul ticareti yapılıyorsa, alınıp satılıyorsa o zaman zekatı verilir.

Zekat kimlere verilir? Fakirlere, miskinlere, borçlulara, Allah için mücadele edenlere, yolda kalmışlara, zekat toplayan memurlara ve en yakınımızdan başlamak üzere verilir.

Zekat kimlere verilmez? Ana, Baba, dede, nine, eş ve çocuklara, çocukların çocuklarına, cami, okul, kuran kursu vb. yerlerin inşaat giderlerine, parayı haram yerde kullanana(içli, kumar vb.) gibi yollarda harcayanlara verilmez. “Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah’tır, rasulüdür, iman edenlerdir. Onlar ki Allah’ın emirlerine boyun eğerek namazını kılar, zekatını verirler.” (El maide suresi 55. ayet)

Allah cümlemizi zekat ve fitre veren kullarından eylesin. Cumanız hayırlı olsun. Amin.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Yayın politikamızdan memnun musunuz?
Yayın politikamızdan memnun musunuz?