08.10.2016, 15:10

Ayakta Alkışlanılası İşyurtları

T.C. Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bugünkü adıyla “İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı” olarak faaliyetini sürdüren birim, kendi resmi internet sitesinde de belirtildiği üzere “Cumhuriyet döneminde ilk olarak 14.06.1930 gün ve 1721 sayılı Hapishane ve Tevkifhanelerin Sureti İdaresi Hakkındaki Kanunla faaliyetine başlamış, bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen "Adliye Vekaletince gösterilecek lüzum üzerine hapishanelerde işyurtları tesisi için Hükümetçe bütçeye lüzumu kadar tahsisat konulur" ibaresiyle işyurtlarının temelleri atılmıştır.”

O günden bu güne geride kalan sürece şöyle bir bakarsak ilk söyleyeceğimiz söz; “helal olsun”  ve “gerçekten ayakta alkışlanılacak bir kazanım” olacaktır. Evet tam manada bir kazanım silsilesi. Bugün ülkemizin hemen her ceza evinde mahkûmlar tarafından üretilerek kuruma ait satış noktalarında ve kurumun her yıl yedi ayrı fuarda ki stantlarda farklı zaman dilimlerinde satışa sunduğu ürünler yurt içi pazarında yer aldığı gibi artık yurt dışına da ihraç ediliyor, mahkûmlar kazanıyor, kurum kazanıyor, mahkumlar kazanıyor, toplum kazanıyor, insanlık kazanıyor, idareciler kazanıyor, mahkûmları hayata yeniden kazandırılmak üzere başlatılan bu projede kaybetmek diye bir şey hiçbir şekilde telaffuz edilmiyor, edilmesine de izin verilmiyor. “İşyurtları Kurumu Daire Başkanı” Dr. Vehbi Kadri Tamer bugün Ceza İnfaz Kurumu’nun gerek ekonomik anlamda gerekse topluma olan katkılarının hat safhada ayakta alkışlanılası şekilde oluşunu büyük bir gurur ile anlatıyor. Keza bugün Ceza İnfaz Kurumu; kurum içerisinde ki çoğu masraflarını İşyurtları Kurumu’nun elde ettiği gelirler sayesinde karşılıyor, misafirhaneler yapılıyor, tesisler geliştiriliyor, iş ocakları büyütülüyor, iş ocaklarının üretim hacmi ve çalışma şartları geliştiriliyor en önemlisi bireyler topluma kazandırılıyor. Üstelik böylesi büyük çaplı bir uygulama dünya üzerinde sadece ülkemizde var. Bugün dünyada ülkemizde ki gibi artık son derece profesyonel bir hal almış ve gelişimini son derece iyi tamamlamış her yönü ile kazanımı bol bir uygulama dünyanın başka bir ülkesinde yok. 

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı’nca düzenlenen ve ülkemizin dört bir yanında ki mahkûmların becerileri neticesinde hazırlanılıp satışa sunulan ürünlerin bulunduğu fuarı ziyaret ettim. Manzara öylesi güzeldi ki, yapılan işler, ortaya çıkartılan eserler ve mahkûmların hayata kazandırıldığının bariz bir ispatı olan o fuar öylesi iyiki gelmişim iyiki şahitlik etmişim dedirtiyordu ki. Niğde E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na ait stant belki de bu yıl en çok ilgi gören stanttı. 15 Temmuz’da ülkemizde vuku bulan hain girişimin en büyük engelleyicilerinden olan kahraman şehidimiz Ömer Halisdemir’in büyük bir portresinin seramiğe işlenildiği stant ziyaretçi akınına uğradı. Fuarda; Niğde E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na ait iş ocaklarında mahkûmlar tarafından üretilen; tekstil ürünleri, süblimasyon baskı ürünleri, antik güzel sanatlar ürünleri, boncuk ürünleri, elma, elma sirkesi, elma suyu gibi ürünler ziyaretçilere satışa sunuluyor. Edindiğim bilgiye göre mahkûmlar atık cam kırıklarından antik ve dekoratif sanat ürünleri üretiyor ve kırık camlar bir sanat eseri olarak, mahkumlar ise sıfırdan başladıkları yerde bir sanatkar olarak hayata kazandırılıyor. Niğde’de mahkumların beş ayrı atölyede çalışıp bir çok ürün ürettikleri de yine edindiğim bilgiler arasında. 

Ülkemizin birçok ilinde birbirinden farklı bir çok iş kolunda üretim yapan cezaevlerinin olması, ülke bazında bu denli güzel ve dünya arenasında öncü projeye sahip olmamız ve bu uygulamanın içeriklerini duyurmak emin olun tarifi imkânsız bir mutluluk, hududu olmayan bir kazanım. Hayatının belki de bitim noktasına geldiğini düşündüğümüz mahkûmların birer sanatkâr olarak topluma kazandırılması ve proje sahibi kurumun bu hususta oldukça profesyonel hale gelmesi gerçekten ayakta alkışlanılası bir husus. İlk fırsatta kurumun düzenlediği fuarları ya da imkân bulmanız taktirde kurumun satış noktalarını ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. 

Saygılarımla…
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Yayın politikamızdan memnun musunuz?
Yayın politikamızdan memnun musunuz?