İlkokul üçüncü sınıfta başladı 55 yıldır terzilik yapıyor

İlçemiz Bor'da terzilik mesleğinde uzun yıllardır emek veren Ali Kayı, ilk günkü heyecanla işini yaptığını söyledi.

ÖZEL HABER 08.03.2021, 10:15 08.03.2021, 10:20
İlkokul üçüncü sınıfta başladı 55 yıldır terzilik yapıyor


Gazetemiz muhabiri Oğuz Eser'e özel açıklamalar yapan Ali Kayı, terziliğin kendisi için büyük önem arz ettiğini söyledi. 
TERZİLİĞE İLKOKUL ÜÇÜNCÜ SINIFTA BAŞLADI
Terzilik mesleğine çocukluktan beri devam ettiğini belirten Kayı, "Ben çocukken annem ve babam beni bir meslek öğreneyim diye terzinin yanına verdiler. O yıllarda henüz 9 yaşındaydım ve ilkokul 3'üncü sınıfa gidiyordum. Ustamızın sayesinde bu mesleği öğrendik ve evimize ekmek götürüyoruz. Mesleğe ilk başladığımız yıllarda işi öğrenmek için her hangi bir ücret almıyordum. Tamamen terziliği öğrenme hevesiyle gidip geliyorduk." dedi. 
55 YILLIK MESLEK HAYATI
Çocukluğunda öğrendiği terziliği ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü belirten Ali Kayı, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Ben şuanda 64 yaşındayım. 9 yaşında başladığım bu mesleği 55 yıldır yapıyorum. İlk gün terziliğe nasıl hevesliysem bugünde aynı hevesle dikiş makinemin başına geçiyorum. İşimi severek yapıyorum. Allah ömür verdiği ve gücümün yettiği sürece de yapmaya devam edeceğim." 
"EN ÇOK TAMİR İŞLERİ YAPIYORUZ"
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte terzide yapılan el işi kıyafetlerin yerini fabrikasyon kıyafetlerin aldığını belirten Kayı, "Teknoloji günden güne geliştikçe fabrikasyon kıyafetler de çoğalmaya başladı. Önceden vatandaşlar terzilere gelerek takım elbise, gömlek, pantolon gibi kıyafetleri diktirirlerdi. Tamamen el işi göz nuru kıyafetler dikilerek müşterilere teslim edilirdi. Eskisi kadar olmasa da günümüzde de gömlek, yelek, şal, pantolon ve bayan kıyafeti üzerine dikimler yapıyoruz. Şuanda kıyafet dikiminden daha çok tamir işleri ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı.
KAHVEHANE YERİNE DÜKKANIMA GELİYORUM
Kahvehane ve oyun kültürünün kendisinde olmadığını belirten Ali Kayı, "Sabah namazı sonrasında gelip işimin başına geçiyorum. Benim kahvehane ya da oyun oynama kültürüm yok. Bu zamana kadar kahvehaneye gitme yerine hep işimin başına gelip, dikiş makinemin başına geçtim. Terzilik sayesinde bu zamana kadar evimin geçimini yaptım ve üç çocuğumu da bu meslek sayesinde okuttum. İşimi severek yaptığım için askerde de terzi olarak görev yaptım. Daha sonra 1975 yılında Adana'da kısa bir süre daha terzilik yaptım. Son olarak Bor'a gelerek dükkanımı açtım ve halen de devam ediyorum."
PANDEMİ TERZİLERİ DE ETKİLEDİ
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi dolayısıyla iş yüklerinin arttığını belirten Kayı, "Pandemi dolayısıyla bizimde işlerimiz etkilendi. Çalışma saatlerimiz kısıtlandığı için iş yükümüz arttı. Bu da bizi olumsuz anlamda etkiledi." dedi.
"ÇIRAK BULAMIYORUZ"
Terzilik mesleğini yapacak çırak arayıp bulamadıklarını belirten emektar terzi Ali Kayı, sözlerini "Artık eskisi kadar bu mesleği yapmak isteyen kimseyi bulamıyoruz. Çekirdekten alıp yetiştirmek istiyoruz fakat çalışacak çırak bulamıyoruz." diyerek sonlandırdı. 

Haber: Oğuz Eser

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)